ταινίες-αφιέρωμα-τα-έπη-του-διαστήματ-103002
©The Man Who Fell to Earth (1976)

Με φανατικούς φίλους, οι διαγαλαξιακές μάχες έχουν διαμορφώσει την ποπ κουλτούρα του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να εμπνέουν. Το διαστημικό έπος του George Lucas Star Wars διεκδικεί δικαίως μια θέση ψηλά στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών, οδηγώντας την επιστημονική φαντασία σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία. Εκεί όπου ο Χαν Σόλο (Harrison Ford), ο Λιουκ Σκάιγουoκερ (Mark Hamill), ο Όμπι-Ουάν Κενόμπι (Alec Guinness), η πριγκίπισσα Λέια (Carrie Fisher) και οι φίλοι τους μάχονται την γαλαξιακή αυτοκρατορία και τον Νταρθ Βέιντερ (με τη φωνή του James Earl Jones). Μαζί τους τα δύο πιο διάσημα ρομπότ του σινεμά – ο C-3PO και ο R2-D2. Στις τρεις πρώτες ταινίες (η απολύτως πρώτη βγήκε το 1977), που διαμόρφωσαν ένα πολιτιστικό φαινόμενο, ο δημιουργός πρόσθεσε και άλλες χρόνια αργότερα, ανατρέποντας τη χρονολογική σειρά, πάντα με την ίδια επιτυχία, λόγω του μύθου που τις συνόδευε.

Ταινίες Αφιέρωμα: <br/>Τα έπη του διαστήματος και οι εξωγήινοι εισβολείς-1
©Star Trek

Το 1979 βρήκε το δρόμο για τις αίθουσες και η κινηματογραφική εκδοχή της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς της αμερικάνικης τηλεόρασης Star Trek, που είχε πολλές συνέχειες. Η πρώτη, του 1979, με σκηνοθέτη τον Robert Wise και τίτλο Star Trek: The Motion Picture, ακολουθεί τις περιπέτειες του Έντερπράιζ και του κυβερνήτη Κερκ, που προσπαθούν να σώσουν την ανθρωπότητα από την απειλή των εξωγήινων εισβολέων.

Το ερώτημα της ύπαρξης εξωγήινων απαντήθηκε θετικά στο σινεμά, που προσγείωσε στον πλανήτη από πράσινα ανθρωπάκια μέχρι όντα «της διπλανής πόρτας» με πολύ μακρινή καταγωγή, άλλοτε φιλικά και άλλοτε όχι.

Το 1976 ο Nicolas Roeg υπογράφει το The man who fell to earth, με τον σούπερ σταρ της εποχής David Bowie στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο, ενός εξωγήινου με ανθρώπινη μορφή και εξελιγμένο νου, ο οποίος έρχεται με ειδική αποστολή στη Γη για να σώσει τον δικό του πλανήτη, αλλά υποκύπτει στις απολαύσεις και οδηγείται στην καταστροφή.

Ταινίες Αφιέρωμα: <br/>Τα έπη του διαστήματος και οι εξωγήινοι εισβολείς-2
©The Man Who Fell to Earth (1976)

Μια διαφορετική προσέγγιση της εξωγήινης ύπαρξης επιχειρεί ο Steven Spielberg το 1977 με τις Στενές επαφές τρίτου τύπου (Close encounters of the third kind), όπου ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης (Richard Dreyfuss) και κάποιοι ακόμα απλοί άνθρωποι ακολουθούν τα σημάδια που τους εμφανίζονται και έρχονται σε επαφή με ειρηνικούς εξωγήινους. Θεματολογία στην οποία επανέρχεται το 1982 με το τρυφερό E.T. ο εξωγήινος (E.T. the extra terrestrial) και πρωταγωνιστή ένα ασχημούλικο πλάσμα από το διάστημα που ξεμένει στη Γη και το περιθάλπει μια ομάδα παιδιών, προστατεύοντάς το από την κυβέρνηση που θέλει να το αιχμαλωτίσει για τους δικούς της λόγους.

Στο τέλος της δεκαετίας η εξωγήινη παρουσία στη Γη δεν έρχεται από το σύμπαν, αλλά μέσα από τον Ωκεανό. Ο James Cameron γύρισε το 1989 την Άβυσσο (The Abyss), ένα ατμοσφαιρικό φιλμ στο οποίο δύτες που εργάζονται σε μια υποβρύχια πετρελαιοπηγή έρχονται σε επαφή με μυστηριώδεις δυνάμεις από τον βυθό.

Ταινίες Αφιέρωμα: <br/>Τα έπη του διαστήματος και οι εξωγήινοι εισβολείς-3
©Close Encounters Of The Third Kind (1977)

Ο Ευρωπαίος Luc Besson δίνει τη δική του εκδοχή το 1997 επιστρατεύοντας τον Αμερικανό Bruce Willis, τους Βρετανούς Gary Oldman και Ian Holm, καθώς και τη Mila Jovovich σε μια περιπέτεια με δράση και χιούμορ. Στο Πέμπτο στοιχείο (The fifth element) o κεντρικός ήρωας καλείται να σώσει τον κόσμο από την εξωγήινη απειλή μέσω μυστικιστικών ιδεολογιών, αφελών υπάρξεων, τέλειων όντων και εξαιρετικά κακών. Στα συν της η στυλιστική αποθέωση με την υπογραφή του Jean Paul Gaultier.

Το 2009 βγαίνει μια αξιόλογη ταινία με εξωγήινους που έρχονται στη Γη χωρίς να κομίζουν κάτι ιδιαίτερο ή να απειλούν. Τους έχει παραχωρηθεί μια περιοχή στη Νότια Αφρική, η λεγόμενη District 9, όπου ζουν σχεδόν 30 χρόνια. Όμως, η εταιρεία που τους έχει υπό την ευθύνη της αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις τους προς όφελός της, κάτι που επιχειρεί μέσω ενός υπαλλήλου που προσβάλλεται από εξωγήινο ιό, ο οποίος, νιώθοντας την απειλή, καταφεύγει στο District 9. Η σκηνοθεσία είναι του Neil Blomkamp.

Ταινίες Αφιέρωμα: <br/>Τα έπη του διαστήματος και οι εξωγήινοι εισβολείς-4
©The Fifth Element (1997)

Έχουν οι εξωγήινοι χιούμορ; Μπορεί. Σίγουρα πάντως έχουν οι γήινοι σκηνοθέτες που προσέγγισαν τη θεματολογία του διαστήματος με διαφορετικό από τον αναμενόμενο τρόπο.

Το 1968, λοιπόν, γυρίζεται μια από τις πιο διάσημες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η ευρωπαϊκή παρωδία Barbarella, βασισμένη σε κόμικ, με την υπογραφή του Roger Vadim και πρωταγωνίστρια την τότε σύζυγό του, Jane Fonda, ως διαστημική ταξιδιώτισσα με σούπερ σέξι κοστούμια του ενδυματολόγου Jacques Fonteray και του σχεδιαστή Paco Rabanne.

Ταινίες Αφιέρωμα: <br/>Τα έπη του διαστήματος και οι εξωγήινοι εισβολείς-5
©Barbarella (1968)

Το 1996 ο εκκεντρικός  Tim Burton παρουσιάζει το Mars Attacks, με Αρειανούς να επιτίθενται στη Γη, τρελό χιούμορ και σπουδαίο καστ –  Jack Nicholson (σε διπλό ρόλο), Glenn Close, Annette Bening, Pirs Brosnan, Danny DeVito, Sarah Jessica Parker, Martin Short.

Οι εξωγήινοι περιφέρονται στη Γη και οι Άντρες με τα Μαύρα κυνηγούν αυτούς που ξεφεύγουν από τον σωστό δρόμο το 1997, που το Men in Black του Barry Sonnenfeld ήρθε να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Υπέροχοι ο Will Smith και ο Tommy Lee Jones, ο οποίος επανέρχεται δυναμικότερος και απολαυστικότερος στο Space Cowboys (2000) του Clint Eastwood. Μαζί με τον σκηνοθέτη, τον Donald Sutherland και τον James Garner υποδύονται τέσσερις αεροπόρους που απέτυχαν να γίνουν αστροναύτες στα νιάτα τους και τώρα επιστρατεύονται για να ταξιδέψουν στο διάστημα, προκειμένου να επιδιορθώσουν έναν σοβιετικό δορυφόρο παλιάς τεχνολογίας. Ευαισθησία και έξυπνο χιούμορ.

MHT