δέκα-λόγοι-που-είμαστε-θυμωμένες-με-τη-231841
©Unsplash

1.Γιατί με αυτήν αίρεται η συνταγματική προστασία των αμβλώσεων και δίνεται η δυνατότητα στις επιμέρους Πολιτείες να θέτουν περιορισμούς ή να προχωρούν στην πλήρη απαγόρευσή τους: 22 από αυτές θα το κάνουν σίγουρα και άλλες τέσσερις είναι πιθανό να το πράξουν.

2.«Αν οι άνδρες κυοφορούσαν, οι αμβλώσεις θα ήταν θρησκευτική τελετή». Το είχε πει η θρυλική Αμερικανίδα φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ και το διάνθισε η συγγραφέας Φραν Λίμποβιτς πριν λίγους μήνες μιλώντας στη «Στέγη»: Δεν θα ήταν απλώς νόμιμες, αλλά «θα τις μοίραζαν δωρεάν στο δρόμο».

3.Η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για δυσκολότερη πρόσβαση τόσο στο χάπι της επόμενης μέρας όσο και σε κάποια είδη αντισύλληψης.

4.To μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες από τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα στις ΗΠΑ, κυρίως μαύρες και Ισπανόφωνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στις πιο φιλελεύθερες Πολιτείες, στις οποίες θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις.

5.Η απαγόρευση δεν αποθαρρύνει όσες γυναίκες θέλουν να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αλλά οι επισφαλείς παράνομες αμβλώσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών και δημιουργούν μια μαύρη αγορά που κερδοσκοπεί σε βάρος τους.

6.Οι ΗΠΑ, αν και είναι η πιο αναπτυγμένη οικονομικά χώρα του κόσμου, υπολείπεται κατά πολύ στον τομέα της ισότητας των φύλων (είναι η 38η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη) και πιθανότατα θα διολισθήσει περαιτέρω προς τα κάτω στο σχετικό δείκτη μετά την άρση της συνταγματικής προστασίας των αμβλώσεων.

7.Η απόφαση δεν αφορά μόνο ακραία παραδείγματα, σαν αυτό που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του, ότι μια γυναίκα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να μην αποκτήσει το παιδί του βιαστή της. Το σώμα και η ζωή κάθε γυναίκας είναι αποκλειστικά δικό της ζήτημα, υπόκεινται στον δικό της έλεγχο. Το σύνθημα του 1969 «Το σώμα μου/η επιλογή μου» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

8.Από τις αμβλώσεις έχουν ευεργετηθεί και εκατομμύρια άνδρες, των οποίων η ζωή θα είχε αλλάξει δραματικά αν η σύντροφός τους είχε αποκτήσει ένα ανεπιθύμητο παιδί. Παρ’ όλα αυτά η αλληλεγγύη την οποία επιδεικνύουν δημοσίως προς τις γυναίκες που πλήττονται είναι ως τώρα κάπως υποτονική.

9.Η σύνθεση του δικαστηρίου, η ιδεολογική ταυτότητα του οποίου μεταλλάχθηκε επί το συντηρητικότερο με τους τρεις διορισμούς από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν απηχεί τις διαθέσεις των Αμερικανών. Μια μειοψηφία αποφασίζει δηλαδή κόντρα στην πλειοψηφία και μάλιστα ερήμην του προέδρου και του Κογκρέσου.

10.Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι μεν πολωμένη, αλλά η πλειοψηφία τάσσεται σαφώς κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Το 56% αντιτίθεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ μόλις το 40% την επιδοκιμάζει. Ανάλογο είναι το ποσοστό όσων ανησυχούν και για άλλα δικαιώματα, όπως η προστασία της αντισύλληψης και οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.

και ένας που μας χαροποιεί: 

11. Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη ΔΕΝ είναι διχασμένη στο ζήτημα. Σχεδόν το 80% είναι κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata το 2019. Γι αυτό άλλωστε και οι σποραδικές καμπάνιες στο μετρό και τα συνέδρια περί δικαιωμάτων του…αγέννητου παιδιού αποδοκιμάζονται πάραυτα από τη συντριπτική πλειοψηφία και ακυρώνονται.

MHT