η-vogue-greece-ταξίδεψε-στο-le-domaine-de-la-rose-με-τη-lancome-228707
©Lancôme

H Vogue Greece ταξίδεψε στην καρδιά της Grasse και το Le Domaine de la Rose, με στόχο να γνωρίσει από κοντά τις δεσμεύσεις της Lancôme γύρω από τη βιοποικιλότητα. Σημείο αναφοράς της εταιρείας είναι φυσικά το τριαντάφυλλο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά, που συναντάμε στις κορυφαίες αρωματικές δημιουργίες της Lancôme. To brand αγόρασε το κτήμα το 2020, αφενός για να καλλιεργεί το τριαντάφυλλο – και άλλα αρωματικά φυτά και, αφετέρου, για να δημιουργήσει ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας που αποσκοπεί στην προστασία της κληρονομιάς και των φυσικών πόρων του τόπου.

Το έργο αναπτύχθηκε με δύο κεντρικούς στόχους: την ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας μέσω της φύτευσης ενδημικών ειδών και αρωματικών λουλουδιών, και την αποκατάσταση της υπάρχουσας δομημένης και φυσικής κληρονομιάς, χωρίς τεχνητές επεμβάσεις στο έδαφος. Χρησιμοποιεί τοπικά ανακυκλωμένα και βιολογικά υλικά, για την διατήρηση των δέντρων. Έτσι, η Lancôme γίνεται ιδιοκτήτης, παραγωγός και προστάτης μιας ολοκληρωμένης αγροτικής και φυτοκομικής κληρονομιάς, κάτι που επιτυγχάνει για πρώτη φορά μια μάρκα καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Η Vogue Greece ταξίδεψε στο Le Domaine de la Rose με τη Lancôme-1
©Lancôme

Το Le Domaine de la Rose θα αποτελεί επίσης ένα κέντρο μετάδοσης επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης στο θέμα των αρωματικών φυτών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας της Lancôme, μια γνώση που θα μεταφέρεται και στο κοινό, καθώς από τον Ιούνιο του 2022, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις αρωματικές συνθέσεις που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας το νέο Rosa x centifolia που καλλιεργείται στο Le Domaine de la Rose: το νέο άρωμα La Vie Est Belle Domaine de la Rose και το άρωμα Maison Lancôme 1001 Roses.

Το Le Domaine καλλιεργείται εδώ και περίπου πέντε αιώνες, χρησιμοποιώντας βιώσιμες και βιολογικές μεθόδους για την εξέλιξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, για περισσότερα από 50 χρόνια. Η Lancôme παραμένει πιστή σε αυτή την προσέγγιση, χρησιμοποιώντας μεθόδους αγρο-δασοπονίας και προστατεύοντας τη μοναδική αγροτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτήματος, όπως οι ξερολιθιές*, τα κανάλια νερού και τα δέντρα. Στο κτήμα υπάρχουν τουλάχιστον 163 είδη φυτών, τα οποία αποτελούν τον βιότοπο 33 ειδών πτηνών, 31 ειδών πεταλούδας, 8 ειδών λιβελούλας, 12 ειδών νυχτερίδας και άλλων ζώων, τα οποία παρακολουθούνται και καταγράφονται στο πλαίσιο ενός ελέγχου της βιοποικιλότητας**που λειτουργεί ως γνώμονας για τα εγχειρήματα της μάρκας.

Η Vogue Greece ταξίδεψε στο Le Domaine de la Rose με τη Lancôme-2
©Lancôme

Αυτή η οικολογική έκταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης της Lancôme, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος των προϊόντων της, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία των συστατικών έως τη χρήση και το τέλος κύκλου ζωής των προϊόντων. Με το Le Domaine de la Rose, η μάρκα επιδιώκει να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχει στη βιοποικιλότητα, καθώς η μείωση της βιοποικιλότητας είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα της Γης και την ανθεκτικότητά τους στις φυσικές αλλαγές. Σήμερα, η Lancôme χρησιμοποιεί 99% βιολογικά τριαντάφυλλα στα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ της μάρκας. Έως το 2025, σκοπεύει να χρησιμοποιεί 100% βιολογικά τριαντάφυλλα, το 60% των οποίων θα καλλιεργείται στη Γαλλία.

Η Vogue Greece ταξίδεψε στο Le Domaine de la Rose με τη Lancôme-3
©Lancôme

«Το τριαντάφυλλο έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στη Lancôme. Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι για αυτή την αγορά που ενισχύει την παρουσία μας στην Grasse, τη γενέτειρα της αρωματοποιίας. Η μάρκα, η οποία είναι ήδη εδραιωμένη στην περιοχή κυρίως μέσω της σημαντικής εκμετάλλευσης ενός ροδώνα στην περιοχή Valensole για τις σειρές προϊόντων περιποίησης, θα συνεχίσει να καλλιεργεί τα δικά της τριαντάφυλλα στο πλαίσιο της προσέγγισης που ακολουθεί για υπεύθυνη προμήθεια συστατικών. Η φιλοδοξία μας ήταν να αποκαταστήσουμε το κτήμα σεβόμενοι την αγροτική χρήση του, αλλά και την ισορροπία της βιοποικιλότητας, εφαρμόζοντας παράλληλα σύγχρονες και βιώσιμες τεχνικές ανακαίνισης. Θέλοντας να μεταδώσει την εμπειρογνωμοσύνη της μέσα από την αγορά αυτού του κτήματος, η Lancôme σκοπεύει επίσης να μοιραστεί την παραδοσιακή τεχνογνωσία στο τριαντάφυλλο με εσωτερικά και εξωτερικά ακροατήρια», δήλωσε η Françoise Lehmann, General Director της Lancôme International.

Η Vogue Greece ταξίδεψε στο Le Domaine de la Rose με τη Lancôme-4
©Lancôme

Η σαφής πρόθεση της Lancôme να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό και βιώσιμο έργο είναι εξίσου ριζοσπαστική με τη δέσμευσή της. Η εκτέλεση του έργου έγινε από τους αρχιτέκτονες Lucie Niney και Thibault Marca της εταιρείας NeM με βάση μια μελέτη παθητικού βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι υπάρχουσες ξερολιθιές** διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν με την παραδοσιακή μέθοδο, ενώ τα καινούργια αγροτικά κτίρια κατασκευάστηκαν σε οπτική αρμονία με τις ξερολιθιές, ώστε να εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο. Το νέο Rose House ανακαινίστηκε διατηρώντας το μέγεθος και την αρχιτεκτονική ταυτότητα της υπάρχουσας κατοικίας με το παραδοσιακό στυλ της Προβηγκίας, ενώ απέκτησε σύγχρονη εμφάνιση με τη χρήση χρωμάτων και υλικών που χαρακτηρίζουν την κληρονομιά και την εμπειρογνωμοσύνη της περιοχής της Grasse.

Όσο για τη μετατροπή του κεντρικού κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν μόνο ροζ υλικά στην εξωτερική επένδυση, στις στέγες και στα ξύλινα κουφώματα, ώστε να περιοριστεί η χρωματική ταυτότητα του χώρου και να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σύνολο. Το ροζ είναι ένα από τα τοπικά χρώματα: το συναντάμε στα λουλούδια και στα φυτά της περιοχής, κοσμεί συχνά τις προσόψεις των σπιτιών στην Grasse και, φυσικά, αντικατοπτρίζει την εικόνα της μάρκας.

Η Vogue Greece ταξίδεψε στο Le Domaine de la Rose με τη Lancôme-5
©Lancôme

Εφαρμόζοντας μια φιλοσοφία συντήρησης της ενέργειας και οικολογικής ανακαίνισης με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου ολόκληρου του κύκλου ζωής της, οι τοίχοι της κεντρικής κατοικίας ανακαινίστηκαν και μονώθηκαν εξωτερικά με έναν συνδυασμό από άχυρο λεβάντας και ίνες ξύλου, ο οποίος επικαλύφθηκε με ροζ ασβεστοκονίαμα. Η οικολογική έκταση διαθέτει σύστημα ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης νερού, καθώς και σύστημα άρδευσης που χρησιμοποιεί βρόχινο νερό, ώστε να διασφαλίζει την αυτεπάρκεια νερού, και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια. Επιπλέον, παρέχεται κλιματισμός από μια γεωθερμική αντλία θερμότητας, ο οποίος ενισχύεται από τον φυσικό αερισμό που προσφέρει ένας υπόγειος εναλλάκτης θερμότητας. Χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις, το έργο έλαβε Χρυσή πιστοποίηση BDM (Bâtiment Durable Méditerranéen).

*Οι ξερολιθιές υποστηρίζουν τις καλλιέργειες και αποτρέπουν την κατολίσθηση των καλλιεργημένων πλαγιών.

**Πραγματοποιείται απογραφή της βιοποικιλότητας με στόχο τη δημιουργία της βάσης δεδομένων του Άτλαντα Βιοποικιλότητας της Grasse, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των στόχων της Grasse Ecological Transition Contract (CTE, Σύμβαση Σύμβασης Οικολογικής Μετάβασης της Grasse).

MHT