έχει-ηλικία-το-σεξ-241467

Tο κουδούνι χτυπάει και η 50-και-κάτι Gina (Sally Phillips) ανοίγει την πόρτα. Στην είσοδο στέκεται ένας –άγνωστος σε εκείνη– όμορφος νέος άνδρας (Alexander England). Της συστήνεται ως Tom και αρχίζει να ξεκουμπώνει το πουκάμισό του. Καθώς αποκαλύπτει ένα γυμνασμένο στέρνο, την ενημερώνει ότι «είναι κλεισμένος» να περάσει μαζί της τις επόμενες δύο ώρες. «Δύο ώρες;» επαναλαμβάνει εκείνη με απορία, ενώ εκείνος περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού. «Ναι. Και θα κάνω ό,τι θέλεις εσύ», της απαντά με νόημα, γέρνοντας νωχελικά στον πάγκο της κουζίνας. «Μήπως θα μπορούσες να μου καθαρίσεις το σπίτι;» τον ρωτάει τότε εκείνη.

Η χαριτωμένη σκηνή περιλαμβάνεται στο How to Please a Woman της Renée Webster, μια ανεξάρτητη αυστραλέζικη κωμωδία που έκανε πρεμιέρα νωρίτερα φέτος. Αρκούν δύο ώρες για ένα γερό καθάρισμα μιας οικίας σε ένα αξιοπρεπές αυστραλέζικο προάστιο; Δεν το γνωρίζω. Είναι όμως μια αρχή, εφόσον η οικιακή αυτή απασχόληση είναι η επιλογή σας σε περίπτωση που χτυπήσει την πόρτα σας ένας όμορφος, καλογυμνασμένος άνδρας, τις υπηρεσίες του οποίου θα έχουν εξασφαλίσει οι κολλητές σας. Οι ίδιες, όμως, μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική άποψη. Το τελευταίο διάστημα η Gina απέχει από το σεξ, μια και ο σύζυγός της έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τη συγκεκριμένη πρακτική στην κρεβατοκάμαρα ή κάπου αλλού. Κι έτσι οι κολλητές αποφασίζουν να της προσφέρουν τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ως δώρο γενεθλίων, με σκοπό η απόλαυση να εισβάλει ξανά στη ζωή της. Να κι ένα σενάριο που εναντιώνεται στα κουραστικά κλισέ.

Η σαρκική επιθυμία και το σεξ δεν λείπουν από τη φωτογενή ποπ κουλτούρα. Αρκεί να αφορούν, αν όχι αποκλειστικά νεανικά, οπωσδήποτε καλοσμιλεμένα κορμιά που προσφέρουν ένα ευχάριστο αισθητικά θέαμα. Γιατί όταν ο ηλικιακός πήχης ξεπεράσει τα «ήντα», οι προβολείς και οι κάμερες των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών πλατό μένουν εκτός κρεβατοκάμαρας. Η σεξουαλική dolce vita των γυναικών αυτής της περίφημης «κάποιας ηλικίας» δεν αποτελεί προτεραιότητα για την παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος – ούτε για την κοινωνία εν γένει. «Ποιος γνωρίζει ή ενδιαφέρεται για το αν οι μεσήλικες γυναίκες λαμβάνουν σεξουαλική ικανοποίηση ή ευχαρίστηση; Όταν ήμασταν νέες, θυμάμαι ότι το Cosmo μάς μίλαγε συνέχεια για οργασμούς. Στα εξώφυλλα υπήρχε πάντα κάτι γι’ αυτό: πώς να έχετε μεγαλύτερους και καλύτερους. Με επίκεντρο την έννοια του επιτεύγματος –λες και δεν ήμασταν ολοκληρωτικά ζωντανές αν δεν εμφανιζόμασταν ροδαλές και λαχανιασμένες από το τελευταίο μας ραντεβού με την έκσταση– όλο αυτό ήταν, επί της ουσίας, ένας τύπος bullying. Μας ενημέρωναν επίσης ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί κάποιες φορές να ήθελαν περισσότερο σεξ, κι έτσι γεννήθηκε ο μύθος του κούγκαρ – βαρετός, μπανάλ και κενός, όπως τόσοι από τους σεξουαλικούς τύπους που υποτίθεται ότι ενσαρκώνουμε», έγραφε πρόσφατα στη βρετανική Vogue η Emma Thompson.

Έχει ηλικία το σεξ;-1
©Bryan Mason/Goodluckleolimited. David Dare Parker.
1/1
Native Share

Αφορμή για το σχόλιο της οσκαρικής Βρετανίδας ήταν η ταινία Good Luck to You, Leo Grande. Σε σκηνοθεσία της Sophie Hyde και σενάριο της Katy Brand, το φιλμ καταγράφει τις συναντήσεις μιας «αποστρατευμένης» δασκάλας θρησκευτικής αγωγής με έναν επαγγελματία του σεξ. Διανύοντας κάποια «ήντα», η Nancy (Emma Thompson) δεν έχει νιώσει ποτέ σεξουαλική κορύφωση. Χήρα με δύο μεγάλα πλέον παιδιά, αποφασίζει να κάνει για πρώτη φορά κάτι πραγματικά για τον εαυτό της. Επενδύει, λοιπόν, κάποιες λίρες στερλίνες σε μια σειρά ραντεβού, στα οποία καταφθάνει με πλήρη λίστα σεξουαλικών ασκήσεων, μεταξύ των οποίων «το 69, αν λέγεται ακόμα έτσι», όπως αναρωτιέται χαρακτηριστικά. Απέναντί της, ο Leo (Daryl McCormack) θα ανταποκριθεί με πλήρη επαγγελματισμό αλλά και ευαισθησία. «Μικρή» ταινία, που θίγει ένα «μεγάλο» θέμα, πέρα από την καλοδουλεμένη και καλοπαιγμένη ελαφρότητα της πρώτης ανάγνωσής του, το Good Luck to You, Leo Grande προσφέρει πλούσια τροφή για σκέψη. Και μας δίνει μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα καθόλου νεανικό γυμνό γυναικείο σώμα να απελευθερώνεται πλήρως στη μεγάλη οθόνη.

Η προπατορική πρακτική που συνεχίζει την εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν συνδυάζεται πάντα με την κατάκτηση μιας σεξουαλικής ευζωίας. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, σχετίζεται αρκετά συχνά με την έλλειψη σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, ειδικά όταν η κουβέντα στρέφεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η ιδέα του σεξ και της σωματικής οικειότητας στα «ήντα» πολλές φορές καταλήγει κατευθείαν στο τμήμα της μνήμης του σώματος. Όσο για την επιθυμία, εκείνη βρίσκεται συχνά θαμμένη κάπου κάτω από άλλες υποχρεώσεις, άγχος, κούραση, αλλά και το «δεν είναι τώρα αυτά για την ηλικία μας». Και, δυστυχώς, απέχουμε πολύ από μια εθνική συνταγογράφηση σεξ για λόγους ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Και δεν ξεχνάμε ότι το όποιο σεξουαλικό «χάσμα» με το αρσενικό φύλο έχει ξεκινήσει πολύ πριν τα ορμονικά.

Γενικά μιλώντας, ένα μεγαλύτερο σώμα, με τα φυσικά σημάδια του χρόνου στο βιογραφικό του, «κρύβεται» λίγο παραπάνω. Από τον εαυτό του και από τους άλλους, το βλέμμα των οποίων, άλλωστε, στρέφεται συχνά στα πιο νεανικά. Στο μεταξύ, από τις baby boomers μέχρι τα μέλη της Generation X, η γυναικεία δυναμική αντανακλάται σε επαγγελματικές κατακτήσεις, σε θέσεις ισχύος και σε αυξανόμενη καταναλωτική δύναμη – αν και οι νεότερες γενιές έχουν ακόμα πολλά να κάνουν. Πώς συμβαδίζει η οικονομική ανεξαρτησία όχι μόνο με μια ευτυχισμένη –σε γενικές γραμμές– προσωπική ζωή, αλλά με την ουσιαστική σεξουαλική χαρά; Σίγουρα τα πρότυπα σήμερα αλλάζουν, τα νέα 50 είναι, όχι τα παλιά, αλλά τα εξίσου νέα 40, και λίγο πριν από τα 51α της γενέθλια η Jennifer Lopez –νυν Affleck–, στο απόγειο της δόξας και της σκληρής δουλειάς, χορεύει και τραγουδάει στο Super Bowl Halftime σόου. Τη θαυμάζουμε, όμως απέχουμε αρκετά από το να εκτελέσουμε μια υπερ-δυναμική χορογραφία σε κάποιο καλογυαλισμένο pole. Από την άλλη, σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το 2025, το 43% (222 εκατ.) του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι άνω των 50 ετών. Στο ίδιο έγγραφο, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Silver Economy, η «ασημένια» οικονομία της Ευρώπης θα αγγίξει εκείνη τη χρονιά τα 5,7 τρισ. ευρώ. Ναι, το μέλλον ανήκει στους νέους, αλλά όχι μόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Harvard Business Review εκτιμά ότι μόνο το 5-10% των προϋπολογισμών μάρκετινγκ στοχεύουν στους μεγαλύτερους πολίτες της χώρας. Και ακόμα και τότε, αυτό το διαφημιστικό υλικό έχει περισσότερες πιθανότητες να προμοτάρει μια θέση σε κάποιο κοιμητήριο, παρά μια συλλογή σέξι εσωρούχων με λίγο παραπάνω ύφασμα. Παράλληλα, το ινστιτούτο Kinsey συνεχίζει να ερευνά τη σεξουαλική συμπεριφορά μας. Σύμφωνα με εθνική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2010, οι γυναίκες άνω των 50 βιώνουν κάθε χρόνο μείωση 5-7% στον σεξουαλικό τομέα. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εκεί έξω που έχει οικονομική άνεση και από κάποιο σημείο και μετά, περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μπορεί να έχει χάσει το κέφι του, αλλά στο χέρι όλων είναι να το ξαναβρεί.

Ναι, όταν μεγαλώνουμε φλερτάρουμε διαφορετικά, χρησιμοποιώντας ίσως παραπάνω τα «εγκεφαλικά» μας προσόντα και λιγότερο το ντεκολτέ. Μπορεί και να κατεβάζουμε λίγο τον ποδόγυρο για λόγους αισθητικής «ασφάλειας». Προβληματιζόμαστε για τη φωτό-προφίλ στην ιστοσελίδα γνωριμιών. Και κάπου μας λείπει η ενέργεια και το κουράγιο να αναθερμάνουμε σεξουαλικά μια πολυετή σχέση ή να μοιραστούμε μια νέα οικειότητα με έναν άνθρωπο που θα ήθελε να μπει στη ζωή μας. Γιατί όμως λιγοστεύει η σεξουαλική μας ανάγκη και σιγουριά; Γιατί «κατεβάζουμε τα ρολά»; Η συζήτηση ξεκινάει και είναι παγκόσμια. Προσωπική αλλά και συλλογική. Στο Get In The Groove, μια ενημερωτική πλατφόρμα για «όλες τις ηλικίες», διαβάζουμε περί Calmer Sutra, μια νέα ανάγνωση του ιστορικού Kama Sutra για τους πιο μεγάλους, ενώ η δημοσιογράφος και συγγραφέας Stacia Friedman, περιγράφοντας τι θεωρεί σήμερα σέξι, αναφέρεται σε μια «απίθανη αίσθηση του χιούμορ, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ευφυΐα, φαντασία και αυτοπεποίθηση». Α, και επίσης έναν άνδρα που ξέρει να μαγειρεύει, μιλάει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχει κάποιο μυστικό πάθος/χόμπι.

Περιέργως, η Friedman δεν αναφέρεται στο καθάρισμα του σπιτιού. Η Gina, από την άλλη, αποδέχεται το ιδιότυπο δώρο γενεθλίων της, το οποίο, αν και μοιάζει να πηγαίνει χαμένο, αποτελεί εν τέλει έναυσμα για ένα δημιουργικό νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Την ίδια στιγμή, προς το τέλος του Good Luck to You, Leo Grande, η Nancy μοιράζεται το νέο της μότο με μια πρώην μαθήτριά της: «Η ευχαρίστηση είναι υπέροχο πράγμα, κάτι που όλοι θα έπρεπε να έχουμε», λέει η συνταξιούχος δασκάλα θρησκευτικών. Και αυτό, πριν ακόμα απολαύσει τον πρώτο της οργασμό.

MHT