παγκόσμια-ημέρα-για-την-εξάλειψη-της-β-201512

Η φετινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης κατά της βίας των γυναικών, βρίσκει την Ελλάδα να μετρά 13 θανάτους γυναικών μέσα στο 2021, ενώ καθημερινά 137 γυναίκες σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από μέλος της οικογένειάς τους.

Η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης κατά της βίας των γυναικών θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1999, ορίζοντας ως έμφυλη βία κάθε πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική βλάβη, τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, τη μόρφωση κτλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, ενώ κάθε μέρα στον κόσμο, 137 γυναίκες σκοτώνονται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ η  Ε.Ε., μία στις δέκα γυναίκες έχουν υποστεί διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών.

Τα στοιχεία για την χώρα μας δείχνουν επίσης πως το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες, το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές και το 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα-1
©Unsplash
1/2
Native Share

Ο κορονοϊός και ο εγκλεισμός στο σπίτι, γέννησε μια ακόμα πανδημία που εξαπλώνεται ραγδαία, την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με περιστατικά βίας στο προσωπικό ή επαγγελματικό της περιβάλλον, μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.). Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο, παρέχοντας άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς.

Με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.), λειτουργεί επίσης ένα πανελλαδικό δίκτυο 61 δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση). Περιλαμβάνει Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΟΠΙΦ στην Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Ερμούπολη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, καθώς και Συμβουλευτικά Κέντρα στους δήμους : Αλεξανδρούπολης, Αρταίων, Βέροιας, Ελευσίνας, Ζακύνθου, Θήβας, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Κατερίνης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορινθίων, Κω, Περιστερίου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνης, Ρόδου, Σερρών, Τρικκαίων, Φλώρινας, Φυλής, Χαλανδρίου, Χαλκιδέων και Χίου,  18 Ξενώνες Φιλοξενίας των Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους  έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους: Αγρινίου, Αθηναίων, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων και 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη των οποίων θα αναβαθμιστεί η λειτουργία.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα

Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/ διαβατήριο) και να καλέσει το 100.

Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο.

Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους.

Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα, αν επιθυμεί, να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.

Να καλέσει το «15900» αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα-2
©Unsplash
2/2
Native Share

Ο στόχος δεν είναι ποτέ να κατηγορήσουμε ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας για τους λόγους που επιλέγει να παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση ή δεν καταγγέλει ένα περιστατικό βίας. Μιλώντας όλο και περισσότερο δημιουργείται ένα παγκόσμιο κύμα ευαισθητοποίησης που οδηγεί όλο και πιο πολλές γυναίκες να μιλούν ανοιχτά για κάθε μορφή κακοποίησης. Μεγάλα brands όπως η L’Oréal Paris,μέσω της καμπάνιας Stand Up, ενθαρρύνει άνδρες και γυναίκες να για την καταπολέμηση της παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους, ενώ η viral καμπάνια της Lacta περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας που δολοφονείται από τον σύντροφό της, όταν εκείνη του ζητά να χωρίσουν, σε μια χρονική στιγμή που τα περιστατικά κακοποίησης γεννούν έντονη ανησυχία.

Πώς να βοηθήσουμε μια γυναίκα που έχει υποστεί κακοποίηση;

Το θύμα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη, οπότε σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε την αρνητική κριτική και οποιοδήποτε σχόλιο για τη σχέση της με τον κακοποιητή.

Θα πρέπει να δώσουμε στο θύμα χειροπιαστές επιλογές γύρω από το πώς μπορεί να επιβιώσει μακριά από την κακοποιητική της σχέση, ώστε να μην αισθανθεί πως χάνει τον έλεγχο της ζωής του. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να διαπιστώσει πως μπορεί να βρει μια ασφαλή στέγη για εκείνη ή τα παιδιά (εάν υπάρχουν).

Είναι σημαντικό να καταλάβει πως δεν ευθύνεται για την κακοποιητική συμπεριφορά.

Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε κάποιον να αναλάβει δράση, η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια.

Το θύμα θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα απόλυτα ασφαλές μέρος, όπου τίποτα δεν θα της θυμίζει τον κακοποιητή της.

Διαβάστε επίσης | Η μητρότητα ως commodity