Ξεκίνησα να γράφω το ποστ πολλές φορές. Άλλαξα λέξεις, ύφος, πλατφόρμα, ερώτηση, αλλά τελικά πάντα το έσβηνα πριν το ανεβάσω. Τα σόσιαλ μίντια είναι καλά για να ρωτάς πολλά πράγματα, όχι όμως και λεπτομέρειες για την περίοδο των αναγνωστριών σου -αν έχουν.
Έπρεπε, όμως, να μάθω. Είχαν περάσει 15 μέρες από τον πρώτο μου εμβολιασμό και ήδη από την τρίτη μέρα το σώμα μου είχε μπει σε μια παρατεταμένη προσομοίωση προεμμηνορυσιακού συνδρόμου -τόσο έντονου που εκείνο το πρωί ζήτησα κλαίγοντας σχεδόν ένα τεστ εγκυμοσύνης από τη φαρμακοποιό μας. Το τεστ βγήκε αρνητικό κι εγώ πήρα μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και άρχισα να γκουγκλάρω. Ήταν ακόμα νωρίς στη διαδικασία των εμβολιασμών, όμως στα ξένα Μέσα υπήρχαν ήδη άρθρα που ασχολούνταν με το θέμα: τα μισά από τη σκοπιά του «τρελές αντιεμβολιάστριες ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο επηρέασε την περίοδό τους -τα στοιχεία δεν δείχνουν τέτοιο συσχετισμό» και τα άλλα μισά από τη σκοπιά του «το εμβόλιο επηρεάζει την περίοδο και οι γιατροί μας βγάζουν τρελές -γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία». Τι συνέβαινε στην πραγματικότητα και, ειδικότερα, τι συνέβαινε στην Ελλάδα; Έπρεπε να μάθω.
Αρκετές εβδομάδες πριν απορρίψω το ενδεχόμενο να ποστάρω στα social την ερώτησή μου, η Kate Clancy, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, που είχε μελετήσει το θέμα της εμμήνου ρύσης σε αρκετά διαφορετικά πλαίσια, ρωτούσε στο Twitter αν είχαν παρατηρήσει κι άλλες γυναίκες αλλαγές στην περίοδό τους μετά από τον εμβολιασμό για την COVID-19. Το tweet της είχε πάνω από 1000 retweets και σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά, παίρνει ακόμα απαντήσεις. Η Clancy, μαζί με την πρώην συνάδελφό της, Dr Katharine Lee, ξεκίνησαν μία έρευνα (την πρώτη!) για να ερευνήσουν το θέμα. Γιατί, μέχρι τότε, δεν υπήρχαν στην επίσημη βιβλιογραφία άλλα στοιχεία.
Στο μεταξύ είχαν αρχίσει να στέλνω μηνύματα στις πιο κοντινές μου φίλες. Πολλές δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ άλλες είχαν ήδη κοντά στην εμμηνόπαυση και η περίοδός τους ήταν, έτσι κι αλλιώς, στα κάγκελα. Υπήρχαν όμως 11 που είχαν εμβολιαστεί και βρίσκονταν σε 100% αναπαραγωγική ηλικία. Οι 6 από αυτές μου απάντησαν, με μια κάποια ανακούφιση που δεν ήταν μόνες, ότι είχαν εμπειρία αντίστοιχη με τη δική μου: καθυστέρηση, πρόωρη ή πιο βαριά αιμορραγία, πρήξιμο και εκνευρισμό, κάτι. Καμία από τις 6 δεν ήταν κατά του εμβολιασμού. Και οι 11 θα ήθελαν πολύ να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ότι, εκτός από την κούραση και τον πυρετό, υπήρχαν πιθανότητες να παρατηρήσουν προσωρινές αλλαγές σε κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητά τους κάθε μήνα.