κύκλος-ζωής-239856

Ο ποιητής T.S. Eliot είχε πει πως µετρούσε τη ζωή του µε τις γουλιές καφέ που έπινε. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Nespresso µας έµαθε πως κάθε γουλιά είναι πολλά περισσότερα από έναν απλό καφέ. Είναι η πρωινή ιεροτελεστία που δίνει γεύση και χρώµα στην ηµέρα µας. Οι ώρες που µας φέρνουν πιο κοντά µε τους αγαπηµένους µας ανθρώπους, οι απογευµατινές συζητήσεις µε φίλους, οι µικρές ιδιωτικές στιγµές µας συντροφιά µε ένα βιβλίο, σαν να συλλέγουµε σε «χρονοκάψουλες» εµπειρίες που κάνουν τη µικρή –αλλά σηµαντική– διαφορά στην καθηµερινότητά µας.

Κύκλος ζωής-1
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis

Μια µικρή κίνηση όµως µπορεί να κάνει ακόµα µεγαλύτερη διαφορά στον κόσµο γύρω µας. Αυτή η φιλοσοφία ενώνει τη Nespresso µε την Polygreen, την ελληνική εταιρεία-ηγέτη στην προστασία του περιβάλλοντος, που εστιάζει στην κυκλική οικονοµία µέσα από αποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων. Για την Polygreen όλα µπορούν να αξιοποιηθούν και να αποκτήσουν µια δεύτερη ζωή, στάση που ανταποκρίνεται απόλυτα στις αρχές της Nespresso, που µέσα από πρωτοβουλίες ανακύκλωσης πρωτοπορεί για να απολαµβάνουµε καφέδες που, όχι µόνο έχουν καλή γεύση, αλλά µας κάνουν και να νιώθουµε καλύτερα, φροντίζοντας για το βιώσιµο κοινό µέλλον µας.

Κύκλος ζωής-2
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis

Τίποτα δεν είναι περιττό

Η Nespresso και η Polygreen δεν συνεργάζονται απλά, αλλά σχεδιάζουν µαζί το ταξίδι της ανακύκλωσης, διαγράφοντας τον κύκλο ζωής του καφέ και αποδεικνύοντας πως είναι µια απλή αλλά ουσιώδης πράξη, που µπορεί να µας γίνει συνήθεια. Ο πρώτος κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι η συλλογή των χρησιµοποιηµένων καψουλών µέσω της υπηρεσίας Recycling at Home της Nespresso, που δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουµε προς ανακύκλωση τις κάψουλες ακόµα και από το σπίτι µε κάθε παραγγελία ή µέσω µιας επίσκεψής µας στην πλησιέστερη Nespresso Βoutique.

Κύκλος ζωής-3
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos

Στη συνέχεια η Polygreen, µέσω του πρωτοποριακού της προγράµµατος για την κυκλική οικονοµία, Just Go Zero, αναλαµβάνει την ανακύκλωση στην εξειδικευµένη µονάδα της στα Μέγαρα Αττικής, εφαρµόζοντας µια ολοκληρωµένη λύση κυκλικής διαχείρισης για τις χρησιµοποιηµένες κάψουλες, που ξεκινάει από τον διαχωρισµό του αλουµινίου και των υπολειµµάτων του καφέ. Ως αποτέλεσµα, τα απόβλητα των χρησιµοποιηµένων καψουλών µηδενίζονται ολοκληρωτικά και αποκτούν µια δεύτερη ζωή, καθώς ξαναγίνονται πρώτη ύλη.

Κύκλος ζωής-4
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis

Νέα αντικείμενα από κάψουλες καφέ

Παράλληλα η Nespresso, προχωρώντας ένα βήµα παρακάτω,  µεταµορφώνει µέρος τους και σε χρηστικά αντικείµενα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι τα coffee coasters, που δηµιουργήθηκαν από ανακυκλωµένο καφέ Νespresso στην Ελλάδα, όπως και το coffee notebook από 100% ανακυκλωµένο χαρτί, το υλικό για το εξώφυλλο του οποίου ισοδυναµεί µε δύο ανακυκλωµένες κούπες καφέ Nespresso – έτσι, ένα σηµειωµατάριο για να καταγράψουµε τις σκέψεις µας αποκτά µεγαλύτερη αξία όταν είναι από φυσικά υλικά. Επιπλέον, οι κάψουλες Nespresso επιστρέφουν σ’ εµάς µε τη µορφή του Caran d’ache στυλό µακράς διάρκειας, που κατασκευάζεται από 25% ανακυκλωµένο αλουµίνιο κάψουλας Nespresso, ενώ το µοβ χρώµα του είναι εµπνευσµένο από την αγαπηµένη ποικιλία καφέ Nespresso, Ispirazione Firenze Arpeggio.

Κύκλος ζωής-5
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis

Nespresso και Polygreen δεσμεύονται για το περιβάλλον

Η Nespresso εντάχθηκε τον Απρίλιο 2022 σε ένα διεθνές κίνηµα 4.500 επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τα υψηλά κοινωνικά πρότυπα της B Corp για περιβαλλοντική ευθύνη και διαφάνεια. Καθώς δεσµεύεται να κυνηγήσει έναν υψηλότερο σκοπό, προσαρµόζοντας τις δράσεις της µε κύριο στόχο το κοινό καλό, συνεργάζεται µε την Polygreen, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωµά της, από την παραγωγή ως την ανακύκλωση.

Κύκλος ζωής-6
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos.

Αντίστοιχα, η Polygreen εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2021 το πρώτο κίνηµα για την κυκλική οικονοµία στην Ελλάδα, Just Go Zero, ένα πρωτοποριακό και καινοτόµο πρόγραµµα που προωθεί την κυκλικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται καθηµερινά, µε στόχο την εξοικονόµηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Με όραµα έναν κόσµο χωρίς απόβλητα, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και όλα µπορούν να αξιοποιηθούν και να αποκτήσουν µια δεύτερη ζωή, το Just Go Zero της Polygreen έχει ήδη προχωρήσει σε σηµαντικές δράσεις και συνεργασίες µε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισµούς, µε άµεση εφαρµογή λύσεων οι οποίες µπορούν να επιταχύνουν ουσιαστικά την «πράσινη» µετάβαση και να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Κύκλος ζωής-7
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis
Κύκλος ζωής-8
©Photographer: Dionisis Andrianopoulos. Fashion Editor: George Karapetis

Η δική µας η ζωή είναι µόνο µία, αλλά για να µπορούν να απολαύσουν τις ζωές τους σε αυτόν τον πλανήτη και οι µελλοντικές γενιές, είναι σηµαντικό να συµβάλουµε κι εµείς µε κάθε µικρή µας κίνηση, χαρίζοντας καλύτερη και περισσότερη ζωή στον πλανήτη µας και στους ανθρώπους που θα ζουν σε αυτόν στο παρόν και το µέλλον.

MHT