ο-δημήτρης-μπογδάνος-πιστεύει-ότι-ο-έρ-101910
©Yiannis Zahos

Ποια είναι η προσωπική σου πολυτέλεια; O χρόνος. Όταν πραγματικά τον έχω, νιώθω ότι ζω στο εδώ και το τώρα.

Αν έπρεπε να σώσεις ένα προσωπικό σου αντικείμενο απ’ τη φωτιά, ποιο θα ήταν αυτό; Ως έφηβος βρέθηκα πραγματικά μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα και επέλεξα να διασώσω τη συλλογή των cds & lps που είχαμε σπίτι. Τώρα όμως – και ειδικά αυτές τις μέρες που δουλεύουμε το «Δάφνις+Χλόη» υπό το πρίσμα της μνήμης – θα έλεγα ότι τα αντικείμενα που συνδέονται με αναμνήσεις είναι τα πιο πολύτιμα.

Ποια μουσική συνοδεύει το κατάλληλο πρωινό ξύπνημα; Ξυπνάω συνήθως με vintage διάθεση. To ξυπνητήρι μου αυτές τις μέρες είναι ο Harry Nilsson με το Gotta Get Up και αμέσως μετά συνεχίζω ραδιοφωνικά με τις επιλογές του αγαπημένου Γιώργου Μουχταρίδη.

Ποια στιλιστική συμβουλή δεν ξεχνάς ποτέ; Από το ολοκληρωμένο σου outfit αφαίρεσε κάτι. Και φυσικά feel good in it.

Ο Δημήτρης Μπογδάνος πιστεύει ότι ο έρωτας οφείλει να είναι σαρωτικός και φοράει πάντα άρωμα Tom Ford-1
©Yiannis Zahos

Πώς παραμένεις αισιόδοξος όταν όλα γύρω σου γκρεμίζονται; Αντλώ δύναμη από τους ανθρώπους μου και από την ελπίδα που αυτοί εκπέμπουν. Ελπίζω κι αυτοί από μένα. Κάπως έτσι συνθέτουμε ένα σύστημα ανατροφοδότησης που ενδεχομένως να λειτουργεί μικροκοσμικά, αλλά σίγουρα ενισχυτικά για την καθολικότερη εικόνα γύρω μας.

Στα ρούχα ποιου σχεδιαστή αξίζει να επενδύσει κανείς σήμερα; Διαχρονικές αξίες για μένα είναι οι Comme des Garcons και η Vivienne Westwood.

Σκηνοθετείς το «Δάφνις +Χλόη». Αν ο έρωτας είναι ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, τι σου έχει μάθει μέχρι ώρας; Ότι οφείλει να είναι σαρωτικός, απροκάλυπτος, χωρίς στρατηγικές και φόρμες. Όμως για είναι υγιής πρέπει και οι δύο πλευρές του να αλληλεπιδρούν ισότιμα με την πληρότητα και την ελευθερία τους. Ακριβώς έτσι κι οι δύο ήρωές της ιστορίας μας συνθέτουν αυτό το υπαίθριο ρομάντζο του Λόγγου. Και συμπληρώνω χαρακτηριστικά με αυτό που ο αειθαλής Γιάννης Φέρτης λέει στην παράσταση: «Ο έρωτας δεν έχει φάρμακο, ούτε να φας, ούτε να πιεις, ούτε να τραγουδήσεις – μόνο φιλί και αγκαλιά και δύο σώματα γυμνά που γέρνουνε το ένα δίπλα στ’ άλλο».

Από που αντλείς στιλιστική έμπνευση; Σε θεωρητικό επίπεδο από τη διάθεσή μου, τον καιρό, τη φύση, την πόλη, την περίσταση. Πρακτικότερα από το street fashion των διαφόρων μεγάλων συναντήσεων μόδας. Κυρίως του Παρισιού και του Λονδίνου.

Ποιο άρωμα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω; Tom Ford – Tobacco Vanille. Και ειδικά αν σου το χαρίσει αγαπημένο χέρι γίνεται ακόμα καλύτερο!

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει τη διαφορά στη ζωή του; Ίσως επηρεάζομαι ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο από τους ήρωες της παράστασης μας, αλλά η ελευθερία είναι μάλλον η μέγιστη αξία που μπορεί να κάνει κάποιον ευτυχισμένο. Κι αν θεωρήσουμε ότι έχουμε κερδίσει τη δεδομένη και αυτονόητη κοινωνική ελευθερία μας, σε δεύτερο επίπεδο αν νικήσουμε τις ψευτο-ηθικές, τα ναρκισσιστικά πρότυπα και τα φορετά «θέλω», σίγουρα θα βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην πηγαία χαρά.

Ο Δημήτρης Μπογδάνος πιστεύει ότι ο έρωτας οφείλει να είναι σαρωτικός και φοράει πάντα άρωμα Tom Ford-2
©Yiannis Zahos

Ποια είναι η τελευταία αγορά που έκανες σε ρούχα ή παπούτσια; Πριν μερικές ημέρες, οι καλοκαιρινές εσπαντρίγιες μου.

Ποιο προϊόν περιποίησης δεν αποχωρίζεσαι ποτέ; Το γαλάκτωμα σώματος Santorini Vine by Korres.

Ποιο βιβλίο πρέπει να διαβάσουν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους; Το «Γαμ.» της Κατερίνας Έσσλιν και τη «Θρησκεία για Άθεους» του Alain de Botton.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει; Η προγιαγιά μου έλεγε «περισσότερο ψωμί τρως με το μέλι παρά με το ξύδι». Νιώθω ότι αυτό συνδέεται όμορφα με το quote της R.J. Palacio: «αν έχεις την επιλογή να είσαι καλός ή σωστός, προτίμησε να είσαι καλός».

Info: «Δάφνις + Χλόη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου. 19/07 έως 20/07/2019 στις 21:30 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

MHT