οι-καλοκαιρινές-εικόνες-του-σταύρου-κ-103097
©Stavros Kastrinakis

«Ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες οπτικές με τον ίδιο τρόπο που η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες αιτίες». Αυτή η ρήση του Walter Benjamin ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Σταύρου Καστρινάκη. Αυτοδίδακτος στην τέχνη του φακού, αναζητά τις υποσυνείδητες οπτικές των τοπίων που αιχμαλωτίζει στο κάδρο του, μπλεγμένος στις υποσυνείδητες αιτίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς που έμαθε να ξεχωρίζει στην Ψυχολογία της Κρήτης και στη Δραματική Σχολή «Αρχή».

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-1
©Stavros Kastrinakis

12 χρονών έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία. Είχε κρυφτεί πίσω από τον παλιό καναπέ της γιαγιάς του στην Κρήτη και προσπαθούσε να την απαθανατίσει στην πιο αυθόρμητη στιγμή της. Τα χρόνια περνούσαν και η φωτογραφική του συλλογή γέμιζε με εικόνες τοπίων (φυσικών και αστικών), στις οποίες τα πρόσωπα είναι πάντα σε απόσταση. Το αντίθετο, δηλαδή, από τα έργα του Martin Parr, τον οποίο θαυμάζει και θα ήθελε μια μέρα να τον συναντήσει από κοντά.

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-2
©Stavros Kastrinakis

Η έκρηξη του Instagram του έδωσε ένα πρόσφορο έδαφος για να πειραματιστεί ακόμα περισσότερο. Όταν η εκδότρια ενός design περιοδικού στην Γαλλία του έστειλε μήνυμα ζητώντας του να αγοράσει μια φωτογραφία του για να τη δωρίσει στην οικογένειά της, συνειδητοποίησε ότι το χόμπι του μπορεί να έχει φανατικούς θαυμαστές. Κάπως έτσι τα έργα του βρέθηκαν να κοσμούν το σπίτι ενός αρχιτέκτονα στην Ισπανία και τις σελίδες διεθνούς φήμης εκδόσεων και social media λογαριασμών που ασχολούνται με τη φωτογραφία. Τώρα ετοιμάζονται να εκτεθούν στη Μύκονο, στην πρώτη ατομική έκθεση της καριέρας του.

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-3
©Stavros Kastrinakis

«Είναι 22 εικόνες από ένα φωτογραφικό project που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια», λέει στη Vogue ο 26χρονος καλλιτέχνης. «Το κοινό στοιχείο είναι το τοπίο της θάλασσας. Ήθελα να αποτυπώσω την αίσθηση παιδικής αθωότητας και την ανεμελιά του καλοκαιριού στις πανέμορφες παραλίες της Κρήτης, από τα Φαλάσαρνα και τον Μπάλο μέχρι το Ελαφονήσι. Η αίσθηση του θαλασσινού νερού, της άμμου και των βράχων συνυπάρχουν σχεδόν πάντα με μια ρομαντική διάσταση που σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό των ανθρώπων δημιουργεί εικόνες που χαράζονται για πάντα στη μνήμη. Αυτές τις μοναδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις προσπάθησα να απαθανατίσω στον φακό μου».

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-4
©Stavros Kastrinakis

Αναλαμβάνοντας την επιμέλεια από κοινού με την Ελισάβετ Στάμου, πήραν την απόφαση οι φωτογραφίες να τυπωθούν σε καμβά και μέταλλο σε διαστάσεις που φτάνουν το 90×1,30. «Η υφή του καμβά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αίσθηση της άμμου, ενώ τα metal prints αυτή του νερού», λέει ο Σταύρος. «Όταν είδα μπροστά μου τον πρώτο έτοιμο καμβά, είχα την αίσθηση ότι μπορούσα να μπω μέσα στην εικόνα και να νιώσω τον ίλιγγο των κυμάτων. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μου για όσους δουν ή αγοράσουν τα έργα μου. Θέλω να νιώθουν ότι μπορούν να γίνουν μέρος της εικόνας, ότι μπορούν να πλάσουν την προσωπική τους ιστορία μέσα στο τοπίο».

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-5
©Yiannis Ampatziadis

Οι φωτογραφίες της έκθεσης που νωρίτερα είχαν εκτεθεί στο Antiparos Photo Festival και στη Μήλο, είναι μαζεμένες σε μια καλοφτιαγμένη έκδοση, που θα διατίθεται προς πώληση στη μυκονιάτικη γκαλερί. Κοιτώντας στο μέλλον, δεν αποκλείει ένα πέρασμα στη μόδα, μεταφέροντας τις εικόνες του σε πετσέτες θαλάσσης ή μεταξωτά φουλάρια. «Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που εύχομαι να υλοποιηθεί. Προς το παρόν θέλω να δώσω χρόνο στον εαυτό μου να ασχοληθεί μ’ ένα νέο φωτογραφικό project που θα έχει ως αναφορά το αστικό τοπίο, αλλά και στις παραστάσεις που ετοιμάζουμε τον χειμώνα με την ομάδα της σχολής. Είμαστε μια γενιά που ζει στην εποχή της εξερεύνησης, της απόλυτης κατανάλωσης και των ατέλειωτων επιλογών. Έχω, λοιπόν, πολλά μονοπάτια που θέλω να ανακαλύψω, αλλά θέλω ταυτόχρονα να δίνω το 100% του εαυτού μου σ’ αυτά».

Οι καλοκαιρινές εικόνες του Σταύρου Καστρινάκη-6
©Stavros Kastrinakis

Info: Stavros Kastrinakis –  “Ephemeral | Traces”. Από 1 έως 10/8 στην Municipal Art Gallery στη Μύκονο (12:00 – 14:00 & 19:00 – 2:00).