Dara Allen, Ines Rau, Teddy Quinlivan, Maya Monès, Fatima Jamal, Valentina Sampaio… Μερικά μόνο από τα ονόματα των transgender μοντέλων που πρωταγωνιστούν αυτήν τη στιγμή στις διεθνείς πασαρέλες, με την πανέμορφη Sampaio να έχει ήδη στο ενεργητικό της το πρώτο transgender εξώφυλλο στην παρισινή Vogue.
Ακτιβιστές οι περισσότεροι, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μαζί με συγγραφείς, καλλιτέχνες ή απλώς υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους γενικώς και ειδικώς, συνεχίζουν να βιώνουν ρατσισμό. Kαι όχι μόνο εξαιτίας του φύλου τους, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην τους εμποδίζει σε κάτι. Για παράδειγμα, η Fatima Jamal, λόγω των παραπανίσιων κιλών της αντιμετωπίζει το ρατσισμό του βλέμματος ακόμα και της –κατά τα άλλα φιλικής- ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Είναι σαφώς πρόοδος να βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι κάποτε ήταν καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριo, να διεκδικούν πλέον μια θέση κάτω από τα αστραφτερά φώτα. Η μόδα, μαζί με το Χόλυγουντ, πάντα δίνει βήμα για να νομιμοποιηθεί αυτό που σε άλλους χώρους απαιτεί σιωπηρούς και δύσκολους αγώνες. Το ζήτημα όμως που τίθεται με υπόγειο τρόπο παγκοσμίως δεν αφορά στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει και να εργάζεται, αλλά στο εάν υπάρχουν τα φύλα και ποια είναι τα όριά τους.
Είναι αυτά μόνο δύο; Και γιατί πρέπει να έχουμε την ταυτότητα του ενός; Μήπως πρόκειται απλά για μια κοινωνική/πολιτισμική κατασκευή της οποίας έχουμε πέσει θύματα επί αιώνες και πρέπει να την αποτινάξουμε; Γιατί να μην μπορούμε να είμαστε όλοι όμοιοι; Γιατί να μην μπορούν όλοι να γεννούν παιδιά; Η συζήτηση είναι μεγάλη, ενώ στην Αμερική ήδη οι αεροπορικές εταιρείες, τα νοσοκομεία και τα σχολεία προσφέρουν την επιλογή «ακαθόριστο φύλο» σε όλους όσοι αισθάνονται ότι ακόμα αναζητούν την ταυτότητά τους.