politicult-έχει-γίνει-η-ομορφιά-συνώνυμο-με-τη-μ-124855
©Alessandro Lucioni Gorunway.com

Ο σπουδαίος φωτογράφος David Bailey είχε πει πως «η καμία, είναι η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο». Παρόλα αυτά διαρκώς έψαχνε για το πιο όμορφο μοντέλο που θα έκανε ακόμα πιο ωραίο με την χαρισματική οπτική του γωνία.

Σε ένα τραπέζι μπορείς να τσακωθείς πολύ εύκολα για θέματα ομορφιάς. Τα πρότυπά της συνεχώς αλλάζουν κι έτσι το κυνήγι της ιδανικής εμφάνισης δεν σταματάει ποτέ.

Politicult: Έχει γίνει η ομορφιά συνώνυμο με τη μετριότητα;-1
©Alessandro Lucioni Gorunway.com

 Στο τραπέζι προχθές στην Αργυρώ, μεταξύ θεσπέσιας κακαβιάς και ροφού φρικασέ, κι ενώ στο Παρίσι ο Jean Paul Gaultier αποχαιρετούσε την υψηλή ραπτική με ένα συγκλονιστικό πάρτι μόδας, πιάσαμε αυτή τη συζήτηση με αφορμή την καλλονή Yasmin Le Bon που παραμένει φυσική καλλονή και νέα μετά τα 50 της χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο πρόσωπό της. Έτσι, η συζήτηση κατέληξε στις πλαστικές επεμβάσεις, στα ενέσιμα, στα υπέρ και τα κατά και γενικά στα πρότυπα. «Εσένα ποια ήταν το πρότυπο σου όταν ήσουν μικρή;». Με ρώτησε ο Νίκος. Χωρίς δεύτερη σκέψη του απάντησα, η Catherine Deneuve στο Peau d’âne. Θυμάμαι με μανία να μαζεύω φωτογραφίες της από περιοδικά και κυρίως από τις καμπάνιες του Chanel no 5. Στον τοίχο μου οι Άγγελοι του Τσάρλι και στα ντοσιέ του σχολείου η Gia, η Cindy και η Yasmin. Φυσικές καλλονές. «Τώρα όλα τα κορίτσια θαυμάζουν τις Kardashians και το αποτέλεσμα είναι ότι πάνε και φουσκώνουν τα χείλη τους. Όλη η επαρχία είναι γεμάτη με νέα κορίτσια με φουσκωμένα χείλη». Ο Νίκος, που μένει στα Χανιά, συνέχισε με το να αναρωτιέται πώς θα είναι όλα αυτά τα κορίτσια στα 40 τους. Την ώρα που με παρότρυνε να γράψω για αυτό και σκεφτόμουν τον πιο κομψό τρόπο, μου έρχονταν στο μυαλό εικόνες ωραίων, διάσημων γυναικών όλα αυτά τα χρόνια. 

Politicult: Έχει γίνει η ομορφιά συνώνυμο με τη μετριότητα;-2
©shutterstock

Από την οργανωμένη κατάρριψη των ακριβοπληρωμένων σούπερ μόντελ, χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της γυναικείας ακτινοβολίας, που τώρα προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε με τις αδελφές Hadid ή με πιο καθημερινές σε look κοπέλες, που ίσως λειτουργούν λιγότερο αποκαρδιωτικά στο αγοραστικό κοινό που θέλει να τους μοιάσει. 

Politicult: Έχει γίνει η ομορφιά συνώνυμο με τη μετριότητα;-3
©Gorunway.com

Τα πρότυπα ομορφιάς καιρό τώρα, όμως, δεν ήταν τα μοντέλα, αλλά τα λαμπερά κορίτσια της παραδιπλανής πόρτας που τα κατάφεραν στο star system: η Jennifer Lopez και άλλες που προβάλουν τις πιθανές ατέλειες τους σα να είναι ατού. Η street κουλτούρα έχει αποθεωθεί. Παράλληλα, την εποχή των σκληρών reality, το νέο beautification είναι το uglification των πάντων. Η ομορφιά έχει γίνει συνώνυμη με τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν παράγει «μύθους». Τα «παραφουσκωμένα» χείλη και τα ένθετα πιασίματα των ποπ σταρ με τα μακριά μπουκλωτά εξτένσιονς είναι η συνταγή με την οποία πάνε τα κορίτσια, από πολύ νωρίς, στον πλαστικό. Το ψεύτικο αγωνιά να νικήσει το φυσικό. Τα πρότυπα αλλάζουν και κάθε γενιά θαυμάζει και στηρίζει τα δικά της. Είναι σα να φοράμε διαφορετικούς φακούς στα γυαλιά μας και βλέπουμε άλλα. Οι έμποροι της ομορφιάς φέρνουν στην επιφάνεια συνέχεια νέα πρότυπα. Η εμμονή με την εμφάνιση και οι πλαστικές επεμβάσεις είναι πια καθημερινότητα. Οποιοσδήποτε ονειρεύεται ένα ακριβό αυτοκίνητο, θέλει να είναι fit και ηλιοκαμένος, αγοράζει καλλυντικά και ακολουθεί διατροφές πιστεύει πως η ομορφιά μπορεί να κυνηγηθεί, να κατακτηθεί και να καταναλωθεί. Το μόνο σίγουρο με την ομορφιά είναι ότι αλλάζει διαρκώς. Γιατί οι άνθρωποι βαριούνται. Πάντα ψάχνουν για κάτι διαφορετικό. Ο Serge Gainsbourg είχε πει πως η ασχήμια είναι ανώτερη από την ομορφιά γιατί κρατάει περισσότερο. Αυτό όμως δεν πάει να πει πως την έχουμε και ανάγκη σε τόσο μεγάλες δόσεις.

MHT