politicult-η-σημασία-της-έγκαιρης-αποχώρησης-145877
©unsplash

“Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δεν μπορώ να το κάνω καλά” δήλωσε η Χαρούλα Αλεξίου μεταξύ άλλων και αποχώρησε από το τραγούδι σεβόμενη τη χρυσή πορεία της. Ένα καμαρωτό αντίο από μία μεγάλη τραγουδίστρια πού έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Άλλη μία φορά που αποδεικνύεται το πόσο σημαντικό είναι το να ξέρεις να φεύγεις τη σωστή στιγμή. Ιδανικά έχεις γύρω σου άλλα σημαντικά πράγματα με τα οποία θα απασχοληθείς. Το πότε κλείνουμε κύκλους εξαρτάται από μας. Φαντάζομαι οι μεγάλοι σταρ έχουν διαφορετική πίεση, περισσότερα άγχη και διαφορετική οπτική για την περσόνα τους. Η Greta Garbo ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα όταν αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο στα 35 της. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί έκανε αυτή την επιλογή, όμως με αυτό το ‘I want to be alone’, κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μύθο γύρω από το όνομά της.

Politicult: Η σημασία της έγκαιρης αποχώρησης-1
©shutterstock

O Cary Grant, σταμάτησε να δουλεύει στα 62 του χρόνια. Ούτε ο Χίτσκοκ δεν κατάφερε να τον μεταπείσει. Δήλωσε πως η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ είχε περάσει και πως “είχε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει από το να παίζει τον παππού ή έναν γεροαλήτη”. Ο Daniel Day Lewis έβαλε τη δική του κόκκινη γραμμή στην καριέρα του μετά την ταινία “Phantom Thread”. Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση ήταν εκείνη της Marlene Dietrich. Ιδιαίτερη προσωπικότητα έφτασε στο σημείο να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να λέει: “Ποια είναι αυτή;”. Έτσι αποσύρθηκε στο διαμέρισμά της στην avenue Montaigne και παρίστανε την υπηρέτριά της όταν την έπαιρναν τηλέφωνο για να τους πει πως “η κυρία λείπει”. Ήθελε εκείνη να κάνει τα τηλεφωνήματα και να ελέγχει τα πάντα. Ακόμα και στις σχέσεις είναι καλύτερα να φεύγεις όσο είναι νωρίς και να μην φτάνεις τις καταστάσεις στα άκρα. Πόσοι όμως έχουν τα κότσια να το κάνουν; Η επιτυχία σε όλα είναι να μπορείς να βγαίνεις από τον εαυτό σου και να σε κρίνεις αντικειμενικά. Να μην ακούς τι σου λένε οι άλλοι. Στα επαγγέλματα αυτά υπάρχουν πολλοί κόλακες που σου λένε αυτό που νομίζουν πως θες να ακούσεις και πολλοί καλλιτέχνες που αρνούνται να ξεκολλήσουν από εικόνες και καταστάσεις του παρελθόντος.

Politicult: Η σημασία της έγκαιρης αποχώρησης-2
©shutterstock

Υπάρχουν και καλλιτέχνες ακούραστοι όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη που επέλεξε να παίξει τη Μαρία της “Μελωδίας της Ευτυχίας” στα 60 και της, η Ζωζώ Σαπουτζάκη που πρωταγωνιστεί ίδια και απαράλλαχτη με τις παγέτες της και η Μαρινέλα που τις βάζει κάτω όλες. Η Judi Dench που έγινε cover girl και η Barbra Streisand που με τη μισή φωνή από αυτή που είχε ξεκίνησε και πάλι τις εμφανίσεις. Το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε σε έναν κόσμο που συνέχεια και απρόβλεπτα αλλάζει είναι το update. Η τεχνολογία που κυβερνάει πια τη ζωή μας πρέπει να γίνει το μεγάλο παράδειγμα. Και το update να μην είναι βεβιασμένο, όπως πολλές φορές φαίνεται σε καριέρες σαν της Madonna. Πρέπει να εξελίσσεσαι ανάλογα με τις ικανότητες σου και τις αντοχές σου – στα πάντα. Με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα σωστό παράδειγμα για τους νεότερους. Ένα μεγάλο μπράβο, λοιπόν, σε ανθρώπους σαν τη Χαρούλα Αλεξίου, που έχει τόσα πράγματα να δώσει στο χώρο με την εμπειρία της και της οποίας η φωνή θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην ψυχή μας.

Διαβάστε επίσης | Politicult: Αναζητώντας το χαμένο role model