to-celebrity-culture-την-εποχή-του-covid-19-139137

Στην εποχή του Covid-19 όσο πιο λίγα κάνεις τόσο πιο πολύ βοηθάς. Με το να κάθεσαι σπίτι σώζεις κυριολεκτικά ζωές. Η κοινωνική ζωή έχει μεταφερθεί ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο, όπου παράλληλα με το θρίλερ που παίζεται έξω από τις κλειστές μας πόρτες έχει ξεκινήσει και μια πλήρης αποκαθήλωση του celebrity culture όπως το ξέραμε, διαμέσου των social media.

Στην καραντίνα του 2020, όπως και στα δύσκολα βγαίνει ο αληθινός χαρακτήρας. Τα δύο μεγάλα προβλήματα των «διασήμων» μέχρι τώρα είναι τα εξής: 1. Δεν αντέχουν να μην ζουν ένα λεπτό χωρίς να είναι διάσημοι για αυτό μας έχουν κατακλύσει στα live και στις συνταγές μαγειρικής και ομορφιάς 2. Δεν έχουν όλοι το ταλέντο να κατέβουν στο επίπεδο του κοινού τους και να μοιραστούν φυσιολογικά αυτά που ζουν μέσα στο σπίτι και άθελα τους γίνονται αντιπαθείς.

https://www.instagram.com/p/B99e4YpCpuv/?utm_source=ig_web_copy_link

Το hashtag #guillotine2020 έχει αρχίσει και γίνεται δημοφιλές ειδικά μετά από posts σαν της Jennifer Lopez που βγάζει φωτογραφίες το παιδί της να της σερβίρει μέσα στον συγκλονιστικό της κήπο, αφού η ίδια γκρινιάζει πως δεν μπορούν να πάνε στο εστιατόριο. Η Ellen deGeneres βαριέται μέσα στην συγκλονιστικά μίνιμαλ τραπεζαρία της με καταπράσινο κήπο έξω. Μου θυμίζει λίγο το σπίτι των πλουσίων στο Parasite. Δεν ξέρω αν ήταν σημαδιακό που κέρδισε αυτή η ταινία Όσκαρ φέτος. Η Madonna κάνει μπάνιο με ροδοπέταλα και η Gal Gadot φωτογραφίζεται μέσα στο walking closet της. Οι πραγματικοί tycoons δεν είχαν ποτέ την ανάγκη να αναμεταδίδουν την καθημερινότητά τους στο διαδίκτυο. Μάλλον το αντίθετο. Έτσι oι καραντίνες της χλιδής των σούπερσταρ και των influencers που έχουν χάσει τις μέρες στο πριβέ τους γυμναστήριο και που δεν μπορούν να σταματήσουν να μοιράζονται μαζί μας τα πάντα, γιατί έτσι ζούσαν μέχρι τώρα, έχει αρχίζει και λειτουργεί εναντίον τους σαν boomerang.

https://www.instagram.com/p/B94nEweJL1S/?utm_source=ig_web_copy_link

Και περνάμε τώρα στις influencers που δεν έχουν λόγο ύπαρξης χωρίς τα social media. Φυσικά υπάρχουν και τα καλά παραδείγματα, όπως αυτό της Chiara Ferragni, που ναι μεν ζει μία οικογενειακή καραντίνα παραμύθι, αλλά είχε γρήγορα αντανακλαστικά και βοηθάει έμπρακτα μαζεύοντας εκατομμύρια και τηρώντας όλους τους κανόνες από την αρχή. Τα περισσότερα, όμως, ανήκουν στην κατηγορία των “covidiots” όπως αυτό της Arielle Charnas, που σηκώθηκε άρρωστη με τον ιό από τη Νέα Υόρκη, πήγε στο υπέροχο σπίτι τους στα Hamptons και έκανε αναμεταδόσεις άρρωστη, χορεύοντας με τα παιδιά της αγκαλιά και άλλα πολλά φάουλ τα οποία τώρα προσπαθεί να μαζέψει με πολλές δικαιολογίες και posts.

https://www.instagram.com/p/B-fDOTejbTz/?utm_source=ig_web_copy_link

Αυτή την ανάλαφρη ανοησία βιώνουμε και εμείς με αντίστοιχες δικές μας και δικούς μας «σελέμπριτις» που πραγματικά δεν έχουν τι να κάνουν με τον εαυτό τους αυτές τις ημέρες και ζητάνε την επιβεβαίωση με τεχνάσματα «συμβουλών» μέσα από την κουζίνα τους, το γυμναστήριο ή τον κήπο τους. Αρκετές φορές μας βάζουν σε δίλημμα να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά «νοσούν» ή το κάνουν για να τους παίζουν ασταμάτητα τα media που περνάνε τη δική τους κρίση αναπροσαρμογής. Την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας υποφέρουν στα νοσοκομεία, όπου αγωνίζονται οι πραγματικοί ήρωες γιατροί και νοσηλευτές, η ανοησία γιγαντώνεται και έχει τη δική της γραμμή ανοδικής πορείας στην κλίμακα δίπλα στην αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19.

https://www.instagram.com/p/B94hZAshRxJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Οι ιατρικές μάσκες είναι περιζήτητες γιατί οι αληθινές μάσκες πέφτουν. Η απομυθοποίηση είναι μόνο στην αρχή της. Και μέσα σε αυτό το παραλήρημα έχεις τους πραγματικά ταλαντούχους σταρ σαν τον Antony Hopkins να σου παίζει πιάνο αγκαλιά με τη γάτα του. Τον Luke Evans να αφιερώνει το Like a Bridge over troubled water με υπέροχη φωνή στους φίλους του που αρρώστησαν και έχασε. Tο υπέροχο γράμμα-tweet της Stevie Nicks που βρίσκεται σπίτι της αγκαλιά με τα σκυλιά της και ζωγραφίζει, κλείνοντας με ένα “just dance, this will pass, love will find a way, it always does”.

https://www.instagram.com/p/B-XnxVCgd_h/?utm_source=ig_web_copy_link

Kαι το απλό κίτρινο ποστ της Britney Spears, που μας λέει πως μέσα από το διαδίκτυο θα συνεχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε, καταλαβαίνοντας πόσο σημαντικό ρόλο παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Η Britney ξέρει από καραντίνα, αφού για 12 χρόνια ζούσε υπό επιτήρηση. Δεν έχει χρόνο να μας φτιάξει carrot cake…

MHT