Στις 19 Μαρτίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανακοίνωσε ότι η ετήσια κινηματογραφική διοργάνωση, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου, δεν θα γίνει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Πολλές επιλογές εξετάζονται ώστε να διασφαλίσουμε την λειτουργία του», ανέφεραν οι διοργανωτές σε δήλωσή τους. «Η κύρια είναι μια απλή αναβολή». Για την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία – εκ των οποίων 40.000 επαγγελματίες παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ για να αγοράσουν, να πουλήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους – η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος.
Κατά τη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας τους, οι Κάννες έχουν επηρεαστεί μόνο από την επανάσταση ή τον πόλεμο. Το 1968, το Φεστιβάλ διακόπηκε όταν οι εθνικές απεργίες έφεραν τη γαλλική οικονομία σε δυσμενή συνθήκη. Πριν από αυτό, ήταν η πρώτη διοργάνωση των Καννών που διακόπηκε από το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Την επόμενη μέρα μετά το γκαλά της τελετής έναρξης του 1939, που παρουσίασε την προβολή του The Hunchback της Notre Dame, γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία. Έκτοτε, το φεστιβάλ λειτούργησε ξανά το 1946.
Σε κάθε επίπεδο, η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 συγκρίνεται με μάχη. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως, πάνω από 20.000 θύματα και η πιθανότητα απώλειας 25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Για την κινηματογραφική βιομηχανία, η κρίση έχει ήδη προκαλέσει απώλειες 7 δισ. δολαρίων σε εισπράξεις στα ταμεία των σινεμά, ποσό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 17 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική ένωση βιομηχανιών ψυχαγωγίας International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), αναφέρει ότι 120.000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί μέχρι στιγμής στο Χόλιγουντ ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονωϊού. Οι πρώτες συνέπειες της κρίσεις ήταν αναμενόμενες και τραγικές, αλλά αυξάνεται η ανησυχία για το μέλλον της βιομηχανίας του σινεμά. Τη στιγμή που η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αυτο-απομόνωση γίνεται ο νέος κανόνας, μπορεί να επιβιώνει μια επιχείρηση που βασίζεται στην «από κοντά» παραγωγή και λειτουργία;Κλειστές αίθουσες
Τον Ιανουάριο του 2020, λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Wuhan, άρχισαν να κλείνουν οι κινηματογράφοι στην περιοχή. Το timing ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό, καθώς ήρθε στην παραμονή των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η οποία συνήθως αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες εβδομάδες επισκέψεων στον κινηματογράφο παγκοσμίως. Το 2019, η ίδια περίοδος των 20 ημερών είχε φέρει έσοδα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, ανήλθε σε μόλις 3,9 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, σχεδόν 70.000 σινεμά της Κίνας έκλεισαν.