συμβουλές-για-να-φτιάξετε-την-ιδανική-174633

Εμπιστευτήκαμε τις συμβουλές των ειδικών από το Πλαίσιο, για να διαμορφώσουμε την τέλεια και άρτια εξοπλισμένη κουζίνα.

Το μαγείρεμα αποτελεί ιεροτελεστία για πολλούς. Δε χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις ή να είναι επαγγελματίας για να ξετυλίξει τη δημιουργικότητά του και να φτιάξει ένα καταπληκτικό πιάτο ή και ολόκληρο μενού. Συνταγές και τεχνικές που περνούν από γενιά σε γενιά μέσα στην οικογένεια, πιάτα και τρόποι παρασκευής που προτείνουν καταξιωμένοι σεφ ή απλώς μια όρεξη για δημιουργία – δεν έχει σημασία τι θα σε ωθήσει στη μαγειρική, αλλά να απολαύσεις αυτό που κάνεις και φυσικά να δικαιωθείς από το αποτέλεσμα.

Για να εστιάσεις περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι, σίγουρα θα χρειαστεί να έχεις την κατάλληλη βοήθεια σε όλα τα στάδια: προετοιμασία, μαγείρεμα και καθάρισμα μετά το τραπέζι. Υπάρχουν τόσοι τρόποι προσέγγισης που δεν έχει νόημα να εστιάσει κανείς στο πώς, αλλά στο τι. Τι συσκευή χρειάζομαι για την εξής δουλειά; Τι κερδίζω έχοντας το τάδε στην κουζίνα μου; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Προετοιμασία φαγητού με την κατάλληλη βοήθεια

Συχνά, υπάρχει η ανάγκη να ψιλοκόψουμε κάποιο υλικό σε ποσότητες ή να αλέσουμε ένα μείγμα. Μια από τις πλέον απλές διαδικασίες, οι οποίες γίνονται χρονοβόρες και σίγουρα όχι όπως ακριβώς τις θέλουμε όταν γίνονται με το χέρι. Για τους λόγους αυτούς, ένας πολυκόφτης είναι από τις συσκευές κουζίνας που σίγουρα θα βρει κανείς σχεδόν σε κάθε σπίτι. Η διαδικασία είναι απλή: τοποθέτησε τα υλικά στον κάδο του, ρύθμισε την ταχύτητα που θέλεις και ξεκίνα την άλεση.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-1
©Plaisio
1/7
Native Share

Μιας κι ο πολυκόφτης μπορεί να ψιλοκόψει λαχανικά, να χτυπήσει αβγά ή ακόμη και να μετατρέψει φρούτα σε κρέμα -καλύπτοντας καθημερινό φαγητό, ζαχαροπλαστική και βρεφικές τροφές- καλό θα ήταν να προτιμηθεί ένας με πολλές επιλογές ταχύτητας, εναλλάξιμες λεπίδες και μεγάλο, γυάλινο κάδο ώστε να χωράει αρκετή ποσότητα και να καθαρίζεται εύκολα.

Παρόμοιο σκοπό εξυπηρετεί και ένα πολυμίξερ, το οποίο υποστηρίζει επιπλέον εξαρτήματα για πιο σύνθετες περιπτώσεις. Κόψε, τρίψε και ανάμειξε για να φτιάξεις οτιδήποτε από ζύμη για γλυκά έως απολαυστικά smoothies με τα φυσικότερα των συστατικών – οτιδήποτε προέρχεται από την κουζίνα σου.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-2
©Plaisio
2/7
Native Share

Τα πολυμίξερ έχουν συνήθως μεγάλο κάδο, αρκετά μεγαλύτερο του πολυκόφτη, ρυθμιζόμενες ταχύτητες και διάφορα αξεσουάρ – ανάλογα με τις συνήθειες σου, διάλεξε αυτό που σε εξυπηρετεί καλύτερα.

Το βολικότερο μηχάνημα για προετοιμασία και παρασκευή στην κουζίνα είναι για πολλούς μια κουζινομηχανή, μια ευέλικτη συσκευή που μπορεί να ζυμώσει, να κόψει, να χτυπήσει αβγά και να ανακατέψει σκληρά και μαλακά υλικά ή μίγματα. Το μυστικό τους κρύβεται στην πληθώρα εξαρτημάτων που πολλές εξ αυτών δέχονται, για να φτιάξεις δικά σου ζυμαρικά, να μετατραπούν σε μπλέντερ, να κόβουν κιμά ή ακόμη και να ανοίγουν φύλλο για πίτες. Συχνά, μια ευέλικτη κουζινομηχανή μπορεί να αντικαταστήσει τις δύο προηγούμενες συσκευές κι έτσι να γλιτώσεις χώρο και χρήματα.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-3
©Plaisio
3/7
Native Share

Κυρίως γεύμα που μαγεύει

Αφότου προετοιμάσεις τα απαραίτητα, σειρά έχει το ψήσιμο. Με τη διαρρύθμιση που έχει το κάθε σπίτι, οι ίδιες συσκευές μπορούν να έρχονται σε διαφορετική μορφή ώστε να ταιριάξουν άψογα με τον χώρο. Ένα παράδειγμα είναι οι εστίες, πάνω στις οποίες τοποθετούνται κατσαρόλες, τηγάνια και λοιπά σκεύη. Κάποιος που δεν έχει τον χώρο για ολόκληρη συσκευή κουζίνας, ή απλώς δεν του χρειάζονται όλες οι λειτουργίες της, μπορεί να εγκαταστήσει εστίες απευθείας στον πάγκο της κουζίνας και να κερδίσει χώρο. Έπειτα, μένει να αποφασιστεί η παροχή ενέργειας: υπάρχουν εστίες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα κι άλλες που λειτουργούν με αέριο, όπως και μικτές.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-4
©Plaisio
4/7
Native Share

Για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και πλήρη εκμετάλλευση της θερμότητας, οι επαγωγικές εστίες είναι προτιμότερες, καθώς λειτουργούν με συγκεκριμένους τύπους σκευών τα οποία δέχονται θερμότητα μόνο όταν ακουμπάνε στο μάτι της εστίας. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να καείς ακουμπώντας την, ενώ η θερμότητα που παράγει το μάτι διοχετεύεται απευθείας στο σκεύος δίχως απώλειες, κάνοντας γρηγορότερη κι ασφαλέστερη τη διαδικασία μαγειρέματος.

Ακόμη, ξεχωριστά μπορεί να εγκατασταθεί κι ένας φούρνος, ιδανικά εντοιχισμένος για να «δένει» με τα ντουλάπια ή τον τοίχο. Ο ιδανικός φούρνος θα πρέπει να διαθέτει όχι μόνο πληθώρα προγραμμάτων ψησίματος για να σε απαλλάξει από τις πολλές ρυθμίσεις, αλλά και επιλογές στον τρόπο ψησίματος. Ορισμένα μοντέλα ψήνουν το φαγητό με θερμό αέρα, άλλα ενσωματώνουν μικροκύματα, άλλα και τα δύο. Έπειτα, ένας φούρνος πρέπει να είναι βολικός καθώς τα ταψιά που θα χρησιμοποιείς μάλλον δε θα είναι πάντα μικρού μεγέθους, οπότε η ενσωμάτωση τηλεσκοπικού μηχανισμού κάνει εύκολη τη διαδικασία εισαγωγής ή εξαγωγής σκευών. Για να γίνει λίγο ευκολότερη η αναπόφευκτη ώρα του καθαρισμού του εσωτερικού ενός φούρνου, καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποιον με υδρόλυση ή πυρόλυση, ώστε τα λίπη και γενικότερα οτιδήποτε μένει στα τοιχώματα να καθαρίζεται χάρη στις συγκεκριμένες τεχνολογίες κι εσύ απλώς να κάνεις ένα τελικό πέρασμα και έλεγχο.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-5
©Plaisio
5/7
Native Share

Φυσικά, πάντοτε υπάρχει η κλασική λύση της κουζίνας, που συνδυάζει εστίες και φούρνο σε μια μεγάλη συσκευή η οποία μπορεί να γίνει εύκολα να γίνει ένα με τον πάγκο σου. Όλες οι τεχνολογίες που μπορεί να βρει κάποιος σε μεμονωμένες εστίες ή φούρνους, μπορούν να βρεθούν και σε μια κουζίνα, οπότε η καλύτερη λύση σε τέτοια περίπτωση είναι μια ισχυρή μεν, χαμηλής κατανάλωσης δε κουζίνα με τα προγράμματα και τις τεχνολογίες που ταιριάζουν καλύτερα στη ρουτίνα σου.

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, σίγουρα θα πρέπει κοντά στις εστίες και τον φούρνο να υπάρχει ένας απορροφητήρας. Οι οσμές και οι ατμοί που πολλά φαγητά δημιουργούν είναι δύσκολο να απομακρυνθούν άπαξ και «καθίσουν» στον χώρο, ειδικά αν δεν αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και μετά. Έρχονται σε διάφορες μορφές, με τη συνηθέστερη να είναι τύπου τζάκι, δηλαδή με καμινάδα στην επάνω πλευρά η οποία συνδέεται με εγκατάσταση σωλήνων από όπου και περνάνε όσα απορροφούνται.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-6
©Plaisio
6/7
Native Share

Τα βασικότερα που πρέπει να κοιτάξει κανείς σε έναν απορροφητήρα είναι όχι μόνο η δύναμή του και οι ταχύτητες λειτουργίας, αλλά και ο θόρυβος που παράγει κατά τη λειτουργία – σίγουρα θα είναι δυσάρεστο να κάνεις το τραπέζι σε κάποιον και ο απορροφητήρας να ακούγεται στο παρασκήνιο. Μετά, πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι των φίλτρων, τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρούνται και να πλένονται ώστε να έχεις πάντοτε καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα.

Κλείσιμο με μηδενικό κόπο

Μετά το φαγητό, πάντα έρχεται η ώρα της λάντζας. Πιάτα, ταψιά, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια – ένας σωρός πράγματα που πρέπει να καθαριστούν και η δουλειά δεν είναι πάντα εύκολη ειδικά όταν αφορά μαγειρικά σκεύη. Μιας κι ο νιπτήρας δεν είναι πάντα η ιδανική λύση (ας πούμε για ένα μεγάλο ταψί), ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί να σώσει την κατάσταση με περισσότερους από έναν τρόπους.

Συμβουλές για να φτιάξετε την ιδανική κουζίνα-7
©Plaisio
7/7
Native Share

Αρχικά, μπορεί να πλύνει αρκετά σερβίτσια ταυτόχρονα, γλιτώνοντας χρόνο και χρήματα. Στη συνέχεια, μπορεί να απομακρύνει και τα πιο επίμονα υπολείμματα από μαγειρικά σκεύη καθώς αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες και πλένει για ώρα με σταθερό ρυθμό, στο τέλος στεγνώνοντας και τα περιεχόμενά του. Για κάποιον που μαγειρεύει συχνά ή για πολλά άτομα, το πλυντήριο θα πρέπει να δέχεται πολλά σερβίτσια, να έχει ευρύχωρο κάδο για ταψιά, κατσαρόλες και παρόμοια σκεύη, όπως και πλήθος προγραμμάτων για διάφορες ανάγκες.

Σκέψου τι μαγειρεύεις συνήθως, ποια εργαλεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής σου και φτιάξε την ιδανική κουζίνα για να έχεις όλη την ελευθερία να μεγαλουργήσεις χωρίς έγνοιες, περιορισμούς και χαμένο χρόνο.

Powered by Plaisio

MHT