τhe-x-file-μικρά-ψέματα-για-χαρούμενους-ανθρ-233224
©Getty Images

Ένας Αμερικανός φίλος μου είναι ερωτευμένος-πλατωνικά κι από απόσταση-με τη ηθοποιό Λίντσεϊ Λόχαν. Η αγαπημένη του ταινία είναι το Mean Girls και πήγε στο Μπροντγουέι να δει τη θεατρική προσαρμογή της εφηβικής ταινίας. Εμαθε τους στίχους του ομώνυμου μιούζικαλ απέξω, γύρισε από την 52η οδό της Νέας Υόρκης με το ροζ πρόγραμμα για φυλαχτό και μου έκανε πλήρη αναπαράσταση. Σκέφτηκα, λοιπόν, πόσο ευτυχισμένο θα τον έκανα αν του έλεγα ένα ωραίο ψεμματάκι. Ότι η Λίντσεϊ Λόχαν, σύντροφος Ελληνα ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων (το πρώην παρέλειψα να το πω), παρουσίαζε την αυτοβιογραφία της το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άργος. Γιατί ειδικά στο Αργος και όχι στο Public Συντάγματος; Η ιστορία μου ήταν διανθισμένη με ολόκληρη επιχειρηματολογία: η πατρίδα των Ατρειδών είναι γνωστό ότι προμηθεύει το Χόλιγουντ με εραστές κι ερωμένες, αφού από το Άργος κατάγεται και η σύζυγος του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν (από το Αίγιο είναι, αλλά ποιος νοιάζεται;).

Έτσι έγινε και ξεκινήσαμε Κυριακή πρωί να ψάχνουμε που ακριβώς διεξάγεται το book signing των απομνημονευμάτων της Λόχαν. Ήταν σαν να κυνηγούσαμε έναν ανύπαρκτο θησαυρό, ρωτούσαμε τους ντόπιους, μάς κοίταζαν περίεργα, γελούσαν λίγο, μας έστελναν στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας, μετά στο κέντρο Νεότητας κι από εκεί σε ένα beach bar στη Νέα Κίο. Ηταν ωραία περιπέτεια, κάθε νέα παραπομπή για κάπου αλλού, επέτεινε την ανυπομονησία του φίλου μου και τον δικό μου ενθουσιασμό για το μικρό ψέμμα που σκόρπισε τόση χαρά σε τόσους πολλούς ανθρώπους (και σε μένα) μέσα στην καρδιά ενός ζοφερού καλοκαιριού.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικά ανώδυνα ψέμματα που φτιάχνουν το κέφι μελαγχολικών ανθρώπων. «Είσαι πολύ όμορφη σήμερα, σου πάει το μπλε, από όταν έκοψες το κάπνισμα έχεις μείνει ο μισός, αυτός μου είπε ότι σε βρίσκει πανέμορφη, το μωρό σου είναι ίδιο με σένα, όλοι διαβάζουν (βλέπουν) και μιλούν για το βιβλίο (την ταινία) σου». Μικρές, ανάλαφρες μούφες μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για την ψυχική διάθεση των συνανθρώπων μας κι εγώ πάντα θεωρούσα την ειλικρίνεια υπερβολικά υπερτιμημένη αρετή. Τι νόημα έχει να πεις μια πνιγηρή αλήθεια που πληγώνει, όταν μπορείς να την αντικαταστήσεις με ένα απλό ψέμα ή μια όμορφη ιστορία χωρίς δράκους;

Την Λίντσεϊ Λόχαν δεν την εντοπίσαμε στο Άργος. Πήγαμε από δω, πήγαμε από εκεί κι όλο ήταν λες και μόλις είχε φύγει και είχε πάει κάπου αλλού. Γυρίσαμε κατάκοποι από την καταδίωξη, χωρίς αυτόγραφο του εμβληματικού Mean Girl, αλλά ικανοποιημένοι αμφότεροι που βρεθήκαμε τόσο κοντά στα ίχνη της. Εγώ σχεδόν πίστεψα την ιστορία που έφτιαξα μόνη μου και ο φίλος μου έκανε ότι πίστεψε την ιστορία που έφτιαξα μόνη μου, για να με κάνει χαρούμενη. Ωραία περάσαμε το Σαββατοκύριακο.

MHT