το-μοντέλο-απο-την-παλαιστίνη-που-εντυ-210949
©Julie Dakwar

Υπάρχει μια αλλαγή φρουράς στην μόδα και την τέχνη. Οι δημιουργοί της Gen Z οδηγούν την συζήτηση ένα βήμα παρακάτω. Το νέο project της Vogue, Youthquake, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε πως οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι σχεδιαστές και τα μοντέλα της νέας γενιάς επανασχεδιάζουν ριζικά το μέλλον.

Το μοντέλο Sharon Rose Benson (@rose_xxvi) από την Haifa δεν είχε ποτέ στόχο να μπει στον κόσμο της μόδας. Γεννημένη από Παλαιστίνια μητέρα και πατέρα Ιρλανδο-Σουηδικής καταγωγής, οι γονείς της την ενθάρρυναν να βρει μια σταθερή καριέρα για να εξασφαλίσει το μέλλον της. «Γι’ αυτό υπάρχει ένα αστείο για τους Άραβες που γίνονται γιατροί. Δεν επιλέγουν έτσι απλά ένα τέτοιο επάγγελμα», λέει η 24χρονη, εξηγώντας ότι η επιλογή της καριέρας τους ξεκινάει από τις ρίζες που έχουν για να βρουν σταθερότητα και να εξασφαλίσουν μια ζωή με ασφάλεια. «Υπάρχει τραύμα πίσω από αυτό το στερεότυπο».

Το μοντέλο απο την Παλαιστίνη που εντυπωσιάζει στο fashion community-1
©Julie Dakwar

Από νεαρή ηλικία, η Benson ένιωθε πιο δημιουργική και εκφραστική. «Πάντα έλκομαι από διαφορετικά πράγματα και χαρακτήρες και στο ντύσιμο», λέει. «Αλλά δεν ήξερα ότι μπορούσα να βγάλω χρήματα με το μόντελινγκ». Τελικά, η Benson βρήκε τον δρόμο της στην τοπική βιομηχανία του μόντελινγκ, πρώτα μέσω ενός πρακτορείου και στη συνέχεια αναζητώντας ευκαιρίες προσωπικά μέσω των καναλιών της στα social media. Για την Benson, το μόντελινγκ είναι μια πράξη αναπαράστασης. Θυμάται καθώς μεγάλωνε ότι δεν είδε ποτέ κανέναν που να της έμοιαζε — ούτε καν σε διαφημίσεις τοπικών αραβικών καταστημάτων. «Έμοιαζε όλο τόσο μακριά. Αν κοιτάξετε το παραδοσιακό marketing που κάνουν οι Άραβες εδώ, φέρνουν πάντα μια Ρωσίδα, και αυτό είναι», λέει. «Αλλά όταν δεν σε αντιπροσωπέυουν ούτε καν τα μέρη που ψωνίζεις -παρόλο που είναι αραβικά brand αλλά δεν χρησιμοποιούν αραβικά πρόσωπα, δεν βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτόν τον χώρο εργασίας».

Με τα χρόνια, ήρθε κοντά και με άλλους νέους Παλαιστίνιους σχεδιαστές, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «αναγέννηση» του creative youth να μπαίνουν σε σχολές design. «Κάθε χρόνο, υπάρχουν όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι που εγγράφονται», λέει. «Είναι ωραίο να βλέπεις ότι βρίσκουν το δρόμο τους εκεί». Μια κομβική στιγμή -και πηγή υπερηφάνειας- ήταν όταν η Benson δημιούργησε τα ρούχα της Dar Noora, μιας σχεδιάστριας που εργάζεται για τη δημιουργία παραδοσιακών παλαιστινιακών ενδυμάτων. «Οι άνθρωποι δημιουργούν τέχνη, όχι μόνο μόδα. Δίνει πολλά στο community και δημιουργεί αλληλεγγύη», λέει η Benson. «Είναι η μόδα που μας ενώνει. Χωρίς τη μόδα, ίσως να μην είχαμε βρεθεί ποτέ».

Το μοντέλο απο την Παλαιστίνη που εντυπωσιάζει στο fashion community-2
©Julie Dakwar

Για τη Vogue, η Benson φόρεσε κομμάτια από τοπικούς Παλαιστίνιους σχεδιαστές. Ο κορσές της είναι της Hanna Hamam, ενώ σε άλλη λήψη φοράει ένα λευκό φόρεμα με 3D κέντημα στο μπροστινό μέρος που μοιάζει με ράχη και ένα δερμάτινο παντελόνι από τον Ayham Hassan, ο οποίος σπουδάζει στο Central Saint Martins με έδρα τη Ramallah στο West Bank.  Η τρίτη λήψη δείχνει την Μπένσον να φορά ένα κόκκινο φόρεμα του George Nasser με cutouts στην κοιλιά και tailing κάτω στα χέρια. «Κάθε γενιά φέρνει κάτι καινούργιο», λέει η Benson και προσθέτει, «Θέλω όλοι όσοι έχουν κάτι να δώσουν στον κόσμο να το κάνουν».

Διαβάστε επίσης | Emilia Jones: Η 19χρονη σταρ που έχει όλη την προσοχή μας τώρα

MHT