βιβλίο-οι-πράκτορες-του-πλανήτη-επι-156607
©Press

Αλήθεια, το ξέρατε πως τα σακουλάκια από τα πατατάκια δεν ανακυκλώνονται; Και πως κάθε εβδομάδα, τρώμε πλαστικό ισοδύναμο με το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας; Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι εχθρός του πλανήτη και της υγείας μας. Αδύνατη η σωτηρία του κόσμου; Όχι για τους πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη!

Οι Πράκτορες του Πλανήτη ξεκίνησαν σαν ιδέα όταν η συγγραφέας ζούσε στο Λονδίνο και εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ Climate of Change της Participant Media (εταιρεία παραγωγής του Μια Ενοχλητική Αλήθεια του Αλ Γκορ). Μια από τις ιστορίες της ταινίας είναι για μια ομάδα παιδιών στην Ινδία που είχαν καταφέρει να εξαλείψουν την πλαστική σακούλα στο χωριό τους. Εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα τους. Η αντίθεση του πόσο αποφασιστικά έδρασαν αυτά τα παιδιά, και του πόσο χασομερούν οι ενήλικες, της εμφύσησε την ιδέα να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα δίνει στα παιδιά την ενημέρωση και τα εργαλεία να κινητοποιηθούν. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, μετά από δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό, ίδρυσε την ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη».

Βιβλίο: Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» επιστρέφουν με νέα αποστολή για την πλαστική ρύπανση-1
©Press

Με το τέχνασμα της υιοθέτησης ρόλου του μυστικού πράκτορα για την υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ, που εντοπίζει παιδιά στον κόσμο να την βοηθήσουν στο περιβαλλοντικό έργο της καθώς οι ενήλικες έχουν αποτύχει, βοήθησε στην εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε θέματα, όπως η κλιματική κρίση και τα απορρίμματα. Ακολούθησαν τα βιβλία, το πρώτο από τα οποία βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων. Για την ίδια, η «αειφορία πηγάζει πρωτίστως από τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο και το κοινό καλό. Είναι παιδεία».

Συχνά την ρωτούν αν μπορούν τα παιδιά να σώσουν τον κόσμο. «Δεν μπορούν μόνα τους και δεν θα έπρεπε», απαντά. «Όλοι πρέπει να σώσουμε τον κόσμο, μαζί. Ο χρόνος για επείγοντα θέματα όπως την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και την πλαστική ρύπανση έχει τελειώσει. Γονείς, παιδιά, πολίτες, εταιρείες και Πολιτεία οφείλουν να δράσουν αποτελεσματικά. Οι Πράκτορες του Πλανήτη στοχεύουν να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το συνολικό κίνημα. Πρόσφατα, με κινήματα μαθητών όπως το Fridays for Future της Γκρέτα, αλλά και άλλα, όπως το Sunrise στην Αμερική – με τους νέους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ψηφοφόρους να λέγεται πως σε μεγάλο βαθμό επηρέασαν και τις τελευταίες Αμερικανικές εκλογές – φαίνεται πως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

«Αυτόν τον Ιούλιο τίθεται σε εφαρμογή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλαστική ρύπανση και τα πλαστικά μιας χρήσης. Μπατονέτες, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, μαχαιροπήρουνα φτιαγμένα από πλαστικό, μεταξύ άλλων, απαγορεύονται. Ο νέος νόμος είναι μια σημαντική αρχή, όμως δεν απαγορεύει όλα τα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως το εμφιαλωμένο νερό, μπουκάλια αναψυκτικών ή τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων Παράλληλα, δυστυχώς λόγω του κορωνοϊού, η παραγωγή και χρήση πλαστικών μιας χρήσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Γάντια και μάσκες έχουν ήδη βρεθεί στη Μεσόγειο και δυσχεραίνουν μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση. Το βιβλίο εστιάζει στα απλά και εύκολα πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε την χρήση πλαστικού στη ζωή μας», μας εξηγεί η συγγραφέας, ενθαρρύνοντας μικρούς και μεγάλους να αναλάβουν δράση άμεσα.

Βιβλίο: Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» επιστρέφουν με νέα αποστολή για την πλαστική ρύπανση-2
©Press

Όσον αφορά την πανδημία και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, η Ελένη Ανδρεάδη θεωρεί πως «αυτή η εμπειρία κλόνισε την αφελή πίστη που είχαμε πως η δική μας υγεία δεν εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη. Θυμηθήκαμε πάλι πως είμαστε ταξιδιώτες σε μια σφαίρα που πλέει άθελά μας στο διάστημα, μια σφαίρα την οποία έχουμε αρρωστήσει. Πιστεύω πως θα βγούμε από αυτή την πανδημία σοφότεροι, ταπεινότεροι και πιο αποφασισμένοι να δράσουμε σε περιβαλλοντικά θέματα στα οποία δεν τολμούσαμε μέχρι τώρα. Εύχομαι η κανονικότητα, όταν αυτή επέλθει, να μη μας βρει ίδιους».

Το πέμπτο βιβλίο της βραβευμένης bestseller σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, «Η Απαγωγή της Δ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε επίσης | Netflix: Οι καλύτερες ταινίες για να δείτε τα φετινά Χριστούγεννα

MHT