ο-tom-ford-λανσάρει-βραβείο-βιωσιμότητας-και-155761
©@tomford

Πολλές φορές χρειαζόμαστε τα νούμερα για να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων, και στην περίπτωση του πλαστικού στους ωκεανούς του πλανήτη μας, τα στατιστικά είναι πραγματικά σοκαριστικά. Περισσότεροι από 8 τόνους πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ποσότητα ίση με το να πετάει κανείς ένα φορτηγό με πλαστικά υπολείμματα στη θάλασσα κάθε ένα λεπτό. Δυστυχώς, μέχρι το 2050, στους ωκεανούς θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια. «Είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, αν εξαλειφθεί η θαλάσσια πανίδα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», τονίζει ο Tom Ford.

Και έτσι, ο Αμερικανός σχεδιαστής αποφασίζει να λάβει δράση. Πριν μερικές ημέρες, λάνσαρε ένα νέο ρολόι κατασκευασμένο αποκλειστικά από πλαστικό που απορρίπτεται στους ωκεανούς και ταυτόχρονα ανακοίνωσε το Tom Ford Plastic Innovation Prize, ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων που θα δοθεί σε αυτόν που θα μπορέσει να αντικαταστήσει το λεπτό πλαστικό υλικό που κατασκευάζονται τα polybags – πάνω από 5 τρισεκατομμύρια polybags χρησιμοποιούνται μια φορά και πετιούνται αμέσως μετά τη χρήση.

View this post on Instagram

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Ο Ford θυμάται τη στιγμή που ξεκίνησε να σκέφτεται πως το πλαστικό μιας χρήσης αποτελεί πρόβλημα. «Ήταν πέντε χρόνια πριν, όταν είδα τον ηθοποιό Adrian Grenier να μιλάει για τα πλαστικά καλαμάκια στην τηλεόραση. Τότε σκέφτηκα, πως αυτό είναι χαζό, άλλωστε πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένα καλαμάκι. Αργότερα όμως κατάλαβα πως είχε δίκιο, πρόκειται για κάτι που πρέπει να αλλάξουμε». Αρχικά, αντικατέστησε τα πλαστικά με μεταλλικά καλαμάκια και στη συνέχεια έκανε το ίδιο και μετα πλαστικά μπουκαλάκια, τα οποία άλλαξε με γυάλινα. «Είπα στην οικογένεια και τους συνεργάτες μου πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουμε πλαστικό μιας χρήσης. Όλα ξεκίνησαν με τον Adrian όμως», εξηγεί.

Σήμερα, ο Ford συνεργάζεται με τον οργανισμό Lonely Whale, που ίδρυσε ο ηθοποιός το 2015, μαζί με την παραγωγό Lucy Sumner, με σκοπό φυσικά να αποτρέψουν την περαιτέρω ζημιά στους ωκεανούς. Το βραβείο που θα δώσει θα απονεμηθεί στον νικητή μέσα στο 2022 και μέχρι το 2025 θα πρέπει να διατίθεται στην αγορά. «Πρέπει να είναι μια λύση που να μπορεί να παραχθεί και να αναπτυχθεί, αυτό είναι το ζητούμενο», λέει ο Ford. «Για εμένα αποτελεί μεγάλο σχολείο αυτή η πρωτοβουλία και ακόμη μαθαίνω πάνω στο θέμα, αλλά χαίρομαι πολύ που θα βρούμε μια εναλλακτική για το πλαστικό μιας χρήσης. Στη μόδα, οι πλαστικές σακούλες είναι σύνηθες φαινόμενο. Ό,τι αγοράζουμε έρχεται μέσα σε πλαστικές σακούλες. Είναι κάτι διαδεδομένο και πλέον το βλέπουμε παντού», επισημαίνει ο σχεδιαστής.

View this post on Instagram

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Η πικρή αλήθεια είναι πως η ανακύκλωση δεν είναι μια βιώσιμη λύση που αρκεί για να αναπληρώσουμε τη ζημιά που ήδη έχει γίνει. Γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει να αναλογιστούμε νέες προτάσεις και να επενδύσουμε σε πιο μακροπρόθεσμες ενέργειες. Για παράδειγμα, κάθε ρολόι που δημιουργεί ο σχεδιαστής ισοδυναμεί με την αφαίρεση 35 πλαστικών μπουκαλιών από τους ωκεανούς. «Υποθέτω πως θα το νιώθετε σαν κάτι πλαστικό, αλλά δεν μοιάζει καθόλου με συμβιβασμό. Είναι απίστευτα διαχρονικό και κατασκευασμένο με λεπτομέρεια. Και είναι μόνο από πλαστικό των ωκεανών. Το κοιτάς στο χέρι σου και λες “πόσο όμορφα πράγματα μπορείς να κάνεις με επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό!”».

Originally published on vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | That’s Hot: Μπούτια και Διανόηση

MHT