the-vibe-βασιλικό-πλυντήριο-154311
©Konstantinos Fidanis

Ανήκετε στους Meghan-ιστές ή στους θερμούς υποστηρικτές του άνω των χιλίων ετών Firm; Είστε πεπεισμένοι ότι ο Harry επαναστατεί ενάντια στο κισμέτ ή πιστεύετε ότι πρόκειται για έναν υπέρ-καλομαθημένο, ο οποίος θα τα βρει σκούρα εκτός κρυστάλλινης βασιλικής γυάλας; Η συνέντευξη της εβδομάδας – του μήνα, της χρονιάς, της δεκαετίας, αυτού του αιώνα, αν προτιμάτε – προσέφερε μια ευχάριστη νότα πόλωσης, παγκοσμίως.

Τα βασιλικά “άπλυτα” αυτής της εβδομάδας είχαν ιδιαίτερο βάρος. Ασχέτως “στρατοπέδου”, οι κατηγορίες περί ρατσισμού εκ μέρους της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι σοβαρές, όπως και οι ισχυρισμοί της Meghan περί τάσεων αυτοκτονίας. Σοβαρή είναι και η κριτική που δέχθηκε το ζευγάρι, καθώς ειδικοί στη βρετανική μοναρχία και όχι μόνο εξηγούν γιατί ο Archie δεν θα μπορούσε να έχει σήμερα πριγκιπικό τίτλο, γιατί αποκλείεται το ζεύγος να παντρεύτηκε επίσημα δύο φορές και ότι είναι απίθανο η Meghan να μην έχει googl-άρει ποτέ τον σύντροφό της και την οικογένεια του.

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η συνέντευξη-master class της Oprah, καθρεφτίστηκε στην ανθρώπινη αντίδραση του πρίγκιπα William, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα, απάντησε αυθόρμητα και εκτός πρωτοκόλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, καθώς έβγαινε με τη σύζυγο του, Kate, από ένα σχολείο – μια από τις περίπου 2,000 υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εργάζονται για το Στέμμα, κάθε χρόνο. «Όχι, δεν έχω μιλήσει με τον αδερφό μου, αλλά θα μιλήσουμε», είπε ο William, συμπληρώνοντας ότι τα μέλη της οικογένειας του δεν είναι ρατσιστές.

Οι εποχές του εν royal οίκω μη εν tabloid δήμω έχουν περάσει. Κάποιοι πρώτοι τηλεοπτικοί υπαινιγμοί είχαν γίνει από τον δούκα του Windsor και τη σύζυγο του, Wallis Simpson, σε συνέντευξη του εξόριστου ζεύγους στο BBC και τον δημοσιογράφο Kenneth Harris, το 1969. Ακολούθησε, ξανά στο BBC, η πριγκίπισσα Diana, η οποία έλεγε στον Martin Bashir το 1995, πως «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε είχε λίγο κόσμο», μιλώντας για την σχέση του τότε συζύγου της με την νυν σύζυγο του, Camilla.

Οι μαγνητοσκοπημένες αποκαλύψεις από το καλιφορνέζικο πάτιο αναστατώνουν τώρα τη Βρετανία, αλλά λειτουργούν και ως διαφυγή από την επίμονη καθημερινότητα της πανδημίας.

Οι Βρετανοί σκιτσογράφοι μεγαλουργούν και οι Αμερικανοί παρουσιαστές talk show προσφέρουν χαμόγελα. Στις παράπλευρες απώλειες της συνέντευξης ανήκει η τηλεοπτική αποχώρηση από τον ρόλο σχολιαστή σε εκπομπή του ITV του Piers Morgan, άτυπου αρχηγού του αντί-Meghan κινήματος, αλλά και η παραίτηση του Ian Murray, εκτελεστικού διευθυντή του βρετανικού οργανισμού Society of Editors, ο οποίος υποστήριξε σε ανακοίνωση του ότι δεν υπάρχει ρατσισμός στον βρετανικό τύπο – ως απάντηση στους ισχυρισμούς των Harry-Meghan ότι ισχύει το αντίθετο. Συγχρόνως, επανήλθαν οι συζητήσεις για το παρών και το μέλλον της Κοινοπολιτείας, ενώ το Νοέμβριο αποχωρούν από την ένωση τα Μπαρμπάντος – το τελευταίο ήταν προγραμματισμένο και ουδεμία σχέση έχει με τη συνέντευξη.

Αν υπάρχει κάποιος νικητής σε όλη αυτήν την ιστορία, τότε αυτή είναι η Oprah, σχολίασε η Βρετανίδα δημοσιογράφος και πρώην διευθύντρια του αμερικανικού Vanity Fair, Tina Brown. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η εταιρεία παραγωγής της WinfreyHarpo, έλαβε μεταξύ 7 και 9 εκατομμύρια δολάρια για τη μετάδοση της συνέντευξης από το δίκτυο CBS. Όπως ειπώθηκε στην αρχή της κουβέντας, το ζευγάρι δεν έλαβε κάποια αποζημίωση για την εμφάνιση του, ενώ δεν έγινε γνωστό ποιος πλήρωσε το κομψό Armani φόρεμα της Meghan κι αν τα άνετα έπιπλα βεράντας προϋπήρχαν στο φιλικό σπίτι της παρουσιάστριας όπου έγινε το γύρισμα.

Θυμάμαι μια επίσκεψη πριν μερικά χρόνια στην κεντρική κατοικία του Firm – “χαϊδευτικός” όρος για την βρετανική βασιλική οικογένεια που απ’ ότι φαίνεται χρησιμοποίησε πρώτος δημοσίως ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’. Στις μεγάλες, ανοιχτές στο κοινό αίθουσες, Buckingham Palace, ένα γκριζοκίτρινο χρώμα στους τοίχους έδινε την αίσθηση μιας βαριάς, παλιάς ατμόσφαιρας. Σε αυτό το κτίριο, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει συναντήσει 14 Βρετανούς πρωθυπουργούς για να τους δώσει εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση. H Meghan πόζαρε έξω από τις πύλες του όταν ήταν 15 ετών.

Υπάρχουν κι άλλα “άπλυτα” – και στις δύο πλευρές. Ο κάδος αυτού του βασιλικού πλυντηρίου θα ξαναγυρίσει.

Διαβάστε επίσης | The Vibe: Οι 60+ ώρες που δεν άλλαξαν τον κόσμο

MHT