wedding-plans-τι-αλλάζει-στους-γάμους-την-εποχή-τ-142271
©Oscar De La Renta Bridal Spring 2020

«Ακύρωση ή αναβολή;» Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα που εγείρεται στη νέα μας πραγματικότητα όσον αφορά τους γάμους. Μία ξεχωριστή ημέρα, για το ζευγάρι και τους αγαπημένους του ανθρώπους, που σε κάθε περίπτωση απαιτεί οργάνωση και αφοσίωση για να πραγματοποιηθεί όπως την έχουν ονειρευτεί.

Εν μέσω πανδημίας τα πράγματα, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύουν. Οι συστάσεις των αρμόδιων αρχών για αποφυγή του συνωστισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους, καθώς και το προσωρινό «πάγωμα» της αγοράς αναγκάζουν πολλά ζευγάρια να αναβάλλουν μία από τις σημαντικότερες μέρες στη ζωή τους, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούν να τη ζήσουν με αυθορμητισμό και ασφάλεια.

Με αφορμή τα ερωτήματα γύρω από την οργάνωση των γάμων στην εποχή του κορωνοϊού, η Vogue Greece συνομιλεί με 3 καταξιωμένους wedding planners για τις επικείμενες αλλαγές στους χώρους των εκδηλώσεων, τον αριθμό των καλεσμένων, καθώς και τους τρόπους που μπορεί να επικοινωνήσει το ζευγάρι μαζί τους προκειμένου να μοιραστεί τις εξελίξεις.

Μάρκος Μαχαιρόπουλος

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-1

«Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Η «δυνατή» περίοδος για τους γάμους είναι αυτή που διανύουμε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, γίνονται περίπου 50.000 γάμοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο, πολιτικοί και θρησκευτικοί, με τους πολιτικούς να έχουν το προβάδισμα. Ο καθένας από εμάς (γραφεία εκδηλώσεων, wedding planners, event designers) έχει ένα μερίδιο της αγοράς. Σε άλλες περιπτώσεις θα ήμασταν στο τελευταίο στάδιο ετοιμασίας των γάμων του Μαΐου και τους τελικούς δειγματισμούς για τα επερχόμενα event της καλοκαιρινής περιόδου. Την περίοδο του Πάσχα που μόλις πέρασε θα είχαμε τις επισκέψεις των ζευγαριών από το εξωτερικό για να κανονίσουμε επίσης τις τελευταίες λεπτομέρειες για τους γάμους τους.

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-2
©@mrco.markos

Αυτό βέβαια που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο και θέλει ειδικούς χειρισμούς. Οι εκδηλώσεις που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες της φετινής περιόδου μεταφέρονται, και αυτό αφορά περισσότερο τους γάμους της Ελληνικής αγοράς που μπορούν να έχουν τους καλεσμένους τους σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Οι εκδηλώσεις που αφορούν ζευγάρια που ζουν στο εξωτερικό η έχουν αρκετούς καλεσμένους τους σε χώρες του εξωτερικού, μεταφέρονται για το 2021.

Οι γάμοι που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτούς που θα γίνονται σε κλειστούς. Προφανώς, θα αλλάξει το πλήθος του κόσμου ανάλογα με τα τετραγωνικά και θα γίνουν και αλλαγές στα επισιτιστικά ζητήματα. Θεωρώ ότι η πρόταση θα είναι να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις με μενού που σερβίρεται και όχι με μπουφέ.

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-3
©@mrco.markos

Οι καλεσμένοι θα μειωθούν αλλιώς θα πρέπει να δημιουργήσουν οι οικοδεσπότες τις προϋποθέσεις για να δεχτεί ένας χώρος τον απαραίτητο αριθμό, όπως για παράδειγμα να προστεθούν τέντες. Η ενημέρωση των καλεσμένων έχει γίνει μέσω έντυπης πρόσκλησης η οποία αναγράφει τον λόγο της αλλαγής και την νέα ημερομηνία.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω απαιτούν σύμπνοια απόψεων και καλή θέληση από όλους όσους συμμετέχουν στη δημιουργία μιας εκδήλωσης, και πιστέψτε με είναι αρκετοί. Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται και να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Οι γιορτινές στιγμές θα υπάρξουν ξανά και εμείς θα είμαστε εκεί για να τις κάνουμε πραγματικότητα!»

Ελίνα Σμπώκου

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-4

«Φέτος περιμέναμε μία εντυπωσιακή χρονιά με 24 προγραμματισμένα events. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σχεδιασμένα εκτός Αθηνών καθώς και σε destination weddings, δηλαδή τριήμερες εκδηλώσεις σε κάποια περιοχή με ξένους πελάτες και καλεσμένους.

Όπως είναι φυσικό, τα νέα δεδομένα επέβαλαν την ακύρωση των events του Μαΐου και του Ιουνίου, μεταφέροντας τα προς τον Σεπτέμβριο, κυρίως για τους Έλληνες. Προς το παρόν κάποιοι γάμοι είναι σε αναμονή (του Ιουλίου και του Αυγούστου) καθώς περιμένουμε νέες ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων προφύλαξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πελάτες. 

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-5
©unsplah

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως από 1 μέχρι και 15 Αυγούστου δεν τελούνται Ορθόδοξα μυστήρια, επομένως οι αναβολές προσανατολίζονται προς το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.  Οι οδηγίες που θα δοθούν για τις εκδηλώσεις, αν θα επιτραπούν και για πόσα άτομα, είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όπως επίσης και η απελευθέρωση των μεταφορών και συγκοινωνιών.

Όσον αγορά τους γάμους σε κλειστούς χώρους προβλέπεται ακύρωση. Πιστεύω πως ακόμη και αν αρθούν τα μέτρα οι ίδιοι οι πολίτες δεν θα αισθάνονται άνετα να συνωστίζονται  σε κλειστούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα. Για τα events εντός Αθηνών, η καλύτερη λύση είναι όσα venues έχουν εξωτερικούς χώρους, μπαλκόνια, ταράτσες ή αυλές. Όπως επίσης και τα παραλιακά μέρη. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα υπάρχει όριο καλεσμένων στην αρχή ειδικά, όπως επίσης θα υπάρξουν και οδηγίες για τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται, για παράδειγμα στα τραπέζια.

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-6
©unsplah

Η νέα ημερομηνία δεν πρέπει να σας αγχώνει, όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και καταλαβαίνουν αν ένα ζευγάρι δεν έχει ακόμα βρει την κατάλληλη ημέρα ή αν δεν έχει αποφασίσει αν θα αναβάλει το γάμο του. Προτείνω το ζευγάρι να στείλει ένα e-mail που να ενημερώνει ότι η τελετή αναβάλλεται, περιμένοντας τις νέες οδηγίες σε σχέση με τις εκδηλώσεις και τους γάμους και ειδικά σε σχέση με τις μετακινήσεις.»

Δυστυχώς το καλύτερο φέτος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους καλεσμένους σε εξωτερικούς χώρους, με όσες περισσότερες προφυλάξεις και μέτρα για social distancing γίνεται. Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνονται τα στησίματα για να ικανοποιήσουμε τα όποια μέτρα ασφαλείας. 

Κυριακή Σιδηροπούλου 

https://www.instagram.com/p/BgYxlvJne57/?utm_source=ig_web_copy_link

«Το διάστημα μετά το Πάσχα έχει πάντα χαμηλότερη ζήτηση όσον αφορά τους γάμους, αλλά ο Μάιος με την αλλαγή θερμοκρασίας είναι από τους πιο αγαπητούς μήνες, όπως φυσικά και οι καλοκαιρινοί με κορύφωση στο διάστημα μεταξύ μέσα Ιουνίου και τέλη Αυγούστου. Αν λάβουμε υπόψιν μας την περίοδο του lockdown, ορίζοντας ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι μέσα Ιουνίου, για το γραφείο μας αναβλήθηκαν 9 προγραμματισμένοι γάμοι.

Οι νέες συνθήκες θα επιφέρουν αλλαγές. Αυτές που αναμένουμε όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων, τους χώρους των εκδηλώσεων και τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, εξαρτώνται από τα προβλεπόμενα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε αναβολές και επαναπρογραμματισμό. Ως επί των πλείστων τα ζευγάρια που συνεργαζόμαστε κατοικούν στο εξωτερικό οπότε έχουν μεταθέσει τα event για το 2021. Σε αναμονή και μετακύλιση ημερομηνιών είναι οι τα ζευγάρια του εσωτερικού.

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-7
©Kyriaki Sidiropoulou

Οι ακυρώσεις προήλθαν περισσότερο από προγραμματισμένα εταιρικά event και προσωπικά parties. Έχουμε ζευγάρια που επέλεξαν «κλειστό» γάμο αλλά με την προϋπόθεση να γιορτάσουν αργότερα, με όλους τους καλεσμένους τους. Φέτος θα δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό: οργανώνουμε έναν γάμο μόνο με τις οικογένειες του ζευγαριού που θα μεταδοθεί με live streaming σε όσους καλεσμένους θα λάβουν τη σχετική πρόσκληση και θα παρευρεθούν στη δεξίωση, όταν αυτή μπορεί να γίνει! Οπότε όλα προσαρμόζονται με τα νέα δεδομένα…

Όσον αφορά τις τοποθεσίες, το βασικό ζήτημα που συζητούν όλοι είναι η αλλαγή της τοποθεσίας για τους γάμους που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν εκτός της πόλης που κατοικεί το ζευγάρι. Για τις εκδηλώσεις που αφορούν τους κλειστούς χώρους δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε προς στιγμή κάποια εικασία παρά μόνο να περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση των Αρχών, ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα μέτρα. Νομίζω ότι σε όποια πόλη και να βρισκόμαστε η μόνη λύση είναι να γίνουν μικρότερες εκδηλώσεις αφού υπάρχει η ανησυχία, αν και νομίζω ότι οι Έλληνες θα το ξεπεράσουμε σύντομα και η κανονικότητα θα επανέλθει γρηγορότερα!

Wedding Plans: Τι αλλάζει στους γάμους την εποχή του κορωνοϊού-8
©Kyriaki Sidiropoulou

Η πρόκληση με τις νέες συνθήκες έχει να κάνει με τους καλεσμένους. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επιτρεπτός αριθμός καλεσμένων, αλλά πραγματικά θα είναι πολύ δύσκολο για τα ζευγάρια εάν υπάρχει κάποιο όριο, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνεται επιλογή των καλεσμένων σε ένα γεγονός που θα ήθελες όλους τους φίλους και συγγενείς γύρω σου.

Σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους καλεσμένους για την πραγματοποίηση ή όχι του event. Σίγουρα όλοι κατανοούν τι συμβαίνει αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Ένα μήνυμα με μία προσωπική πινελιά και αίσθημα θετικότητας νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι εκτιμούν. Η αποστολή με mail από έναν λογαριασμό που θα δημιουργήσουν για το συγκεκριμένο event είναι επίσης μία καλή επιλογή. Για τα ζευγάρια που έχουν δημιουργήσει site, application ή group ας τα κρατούν “ζωντανά” με αισιόδοξα μηνύματα και όμορφες μουσικές».

MHT