chanel-η-καλλιτεχνική-συνεργασία-με-τη-sofia-coppola-115369
©Damon Baker - Figarophoto

Πιστή φίλη του οίκου για πολλά χρόνια, η Αμερικανίδα σκηνοθέτις υπογράφει ένα video collage, αποδίδοντας φόρο τιμής στην Gabrielle Chanel, με αφορμή την έκθεση Mademoiselle Privé που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο από τις 19 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019. Το βίντεο αποτελείται από μια δημιουργική συρραφή ιστορικών στιγμιοτύπων του οίκου Chanel, από τις συλλογές υψηλής ραπτικής και το άρωμα N°5, μέχρι τις δημιουργίες υψηλής κοσμηματοποιΐας και συγκεκριμένα τη συλλογή «Bijoux de Diamants». Με ζωντάνια και έντονη ρυθμικότητα, το βίντεο αντανακλά το δυναμισμό, τη θυλικότητα και το στιλ του οίκου Chanel, μέσα από τη σύγχρονη ματιά της Sofia Coppola.

«Δημιούργησα ένα κολάζ από το αρχείο της Chanel, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσω την ουσία του οίκου, τι ξεκίνησε η Coco, και πως ο Karl και η Virginie συνέχισαν, φέρνοντας στο σήμερα το όραμα της Coco για τις γυναίκες. Ο οίκος Chanel ενσαρκώνει το κομψό παριζιάνικο στυλ και εγώ προσπάθησα να ενσωματώσω το παιχνιδιάρικο στοιχείο που έφερε η προσέγγιση του Karl. Πραγματικά απόλαυσα το υλικό των πανέμορφων συλλογών και των εμβληματικών γυναικών που συνέβαλαν στην ιστορία του οίκου», εξηγεί η σκηνοθέτιδα.

Η ιστορία της Sofia Coppola και του οίκου Chanel ξεκίνησε μέσω της ηθοποιού Carole Bouquet, η οποία σύστησε τη νεαρή τότε Sofia στον Karl Lagerfeld. Εκείνος της πρότεινε να κάνει πρακτική άσκηση δίπλα του, στο δημιουργικό τμήμα. Μετά από αυτή την εμπειρία της στη μόδα, η Sofia Coppola κράτησε τον αέρα ανανέωσης που έφερε ο σχεδιαστής στον οίκο Chanel. Αργότερα είδε τη συνεργασία τους να εξελίσσεται όταν εκείνος σχεδίασε τα κοστούμια για την ταινία του πατέρα της, Francis Ford Coppola, με τίτλο Life Without Zoë – μέρος των New York Stories του 1989 – ντύνοντας τις κοπέλες με κοστούμια του οίκου.

Η Sofia απολαμβάνει να φοράει κλασικά κομμάτια του οίκου Chanel: κοστούμια, ζακέτες με την κλασική διχρωμία, μπαλαρίνες και couture κοσμήματα. Ένα χαρακτηριστικό σύνολο του οίκου Chanel ήταν εκείνο με το οποίο φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στην παρουσίαση της ταινίας The Beguiled το 2017. Τακτικά στην πρώτη σειρά των σόου του οίκου Chanel, η Sofia βρέθηκε επίσης στις σελίδες του The Little Black Jacket: Chanel’s Classic Revisited, φωτογραφημένη από τον Karl Lagerfeld, που κυκλοφόρησε το 2012.

Η καλλιτεχνική συνεργασία με αφορμή την έκθεση Mademoiselle Privé είναι ο καρπός της συνάντησης της Sofia Coppola με την Virginie Viard, καλλιτεχνική διευθύντρια των συλλογών μόδας του οίκου Chanel. H καλλιτεχνική «χημεία» μεταξύ τους, μαζί με την κοινή τους αισθητική, έχει δέσει τις δύο γυναίκες με μια πραγματική φιλία, που βασίζεται στο θαυμασμό και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Παρακολουθήστε αποκλειστικά το In homage to Mademoiselle, το video collage της Sofia Coppola για τον οίκο Chanel, μέσα από τα κανάλια της Vogue Greece:https://youtu.be/-FecKJQQXD4