γιατί-τα-κιλά-της-adele-δεν-θα-έπρεπε-να-μας-143100

Όποιος έχει χάσει έναν σημαντικό αριθμό κιλών γνωρίζει αυτό το βλέμμα: αυτό που σου ρίχνουν όταν έχουν καιρό να σε δουν και επεξεργάζονται το νέο σου σώμα. Χαμογελούν και ρωτάνε «Πώς το έκανες;».

Αυτές τις ημέρες, η Adele είναι στο επίκεντρο για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μία φωτογραφία στο Instgram πρόδωσε την απώλεια βάρους της και το διαδίκτυο δεν έχει σταματήσει να μιλάει για αυτό. Στα σχόλια η Chrissy Teigen έγραψε «Μου κάνεις πλάκα;», ενώ ο James Charles «Είσαι φανταστική». Λίγο μετά, όλοι συζητούσαν τη «δραματική» και «απίστευτη» απώλεια βάρους της.

Σε ένα βαθμό τα σχόλια μπορεί και να κολακεύουν την Adele. Το ξέρω γιατί αυτήν την επίδραση είχαν και σε μένα. Όταν έχασα 13 κιλά, λίγο μετά το σχολείο, όλοι μου οι φίλοι και η οικογένεια ήταν εντυπωσιασμένοι με το αποτέλεσμα. Μόλις άρχισαν να ανησυχούν για το ότι αδυνάτιζα πολύ, το μυαλό μου το έβλεπε σαν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Για μένα το να είσαι αδύνατη άξιζε επιβράβευση.

Ωστόσο, όπως και το 97% όσων ακολουθούν σκληρές δίαιτες, ξαναπήρα τα κιλά, και τίποτα δεν με πλήγωσε περισσότερο από την απώλεια της αποδοχής. Κανείς δεν ήταν επικριτικός, αλλά η σιωπή – και το «Δείχνεις φανταστικά» σε άλλους πρόσφατα αδυνατισμένους φίλους μου – με έκανε να νιώθω ότι απομακρυνόμουν όλο και πιο πολύ από το πώς έπρεπε να δείχνω.

Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που σχολιάζουν κακοπροαίρετα όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχασαν κιλά, και είναι στη φύση μας να σχολιάζουμε τις αλλαγές στο σώμα των άλλων. Παρ’ όλ’ αυτά, οι αντιδράσεις των celebrities και των gossip websites στη «μεταμόρφωση» της Adele καταστρέφουν όλη τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει για να αποδεχθώ πως το σώμα μου αξίζει όπως είναι.

Το πρόβλημα με την αντίδραση των media αυτή τη στιγμή είναι η υποκρισία. Πρόκειται για μία γυναίκα που μας γέμισε αυτοπεποίθηση για το σώμα μας, μία γυναίκα που θαυμάζουμε ανεξαιρέτως κιλών. Επομένως, γιατί τώρα φαίνεται πως όλοι περίμεναν να χάσει τα κιλά για να της πουν πόσο ελκυστική είναι;

Και για να μην παρεξηγηθούμε το πρόβλημα δεν είναι της Adele, η οποία μπορεί – και πρέπει – να ανεβάσει όσες φωτογραφίες θέλει με το νέο της look. Ούτε έχει να κάνει με τη χαρά που νιώθεις όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος και τελικά τα καταφέρνεις. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εμείς αναδεικνύουμε την απώλεια βάρους σαν κάτι που είναι επιτακτικό ή πολλές φορές και καλαίσθητο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κιλών που θα χάσεις ή θα πάρεις και θα επηρεάσει την αγάπη, τη φροντίδα και τον σεβασμό που αξίζεις. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα αν ξεχνούσαμε τον αριθμό των κιλών που έχασε η Adele και απλώς περιμέναμε με ανυπομονησία το νέο της άλμπουμ.

Read more at vogue.com