vogue-global-conversations-marc-jacobs-και-kenneth-ize-ανοίγουν-τον-κύκλο-συζητ-139666
©VGC | Edward Enninful

O Edward Enninful άνοιξε χτες τον ψηφιακό κύκλο συζητήσεων Vogue Global Conversations και φιλοξένησε τους πρώτους καλεσμένους. O Marc Jacobs και ο Kenneth Ize, δύο σχεδιαστές σε διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους – ο Jacobs διαπρέπει στη βιομηχανία της μόδας από το 1990, ενώ ο Ize μόλις έκανε το ντεμπούτο του στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού – μίλησαν για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δημιουργικότητα εν μέσω πανδημίας και για το μέλλον της μόδας.

«Δουλεύω με την ομάδα μου, η καθημερινή μας αλληλεπίδραση και η ζωή είναι ο καταλύτης για όλα αυτά που δημιουργούμε κάθε σεζόν. Δεν θα πω ότι αυτή είναι η πιο δημιουργική μου περίοδος», ανέφερε ο Jacobs. «Η δημιουργία δεν συμβαίνει μέσα σε μία φούσκα. Μπορεί να υλοποιείται μέσα στη φούσκα του κόσμου της μόδας, αλλά είναι τα ερεθίσματα της πραγματικής ζωής που μας δίνουν την ενέργεια και το πάθος να δημιουργήσουμε».

Ο σχεδιαστής συνέχισε εξηγώντας πως η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα δημιουργούν προκλήσεις στον τρόπο που συνεργάζεται με την ομάδα του όσον αφορά την επεξεργασία των υφασμάτων στην Ιταλία και τη συλλογική δουλειά για την τελειοποίηση των κολεξιόν. «Μέχρι να ανακαλύψουμε ένα νέο τρόπο να δουλεύουμε ή μέχρι να βρούμε νέους στόχους, δεν έχουμε πολλά να κάνουμε», είπε τονίζοντας τη σημασία της εύρεσης καινούριων μεθόδων παραγωγής και σχεδιασμού. «Το να τριγυρνάς στο παρελθόν, μάλλον δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις στο μέλλον. Όσα κάνω, τα ρούχα που φτιάχνω και ο τρόπος που τα παρουσιάζουμε, μοιάζει ότι δεν θα είναι πλέον όπως ήταν παλιά». 

Vogue Global Conversations: Marc Jacobs και Kenneth Ize ανοίγουν τον κύκλο συζητήσεων-1
©VGC

Για τον Kenneth Ize, που παράγει τα σχέδιά του χειροποίητα στην πόλη του τη Νιγηρία, η διατήρηση της δημιουργικότητας χρειάζεται επίσης νέους τρόπους εργασίας. Ο σχεδιαστής μοίρασε πρόσφατα μηχανές ύφανσης στους εργαζομένους του, στα χωριά της Νιγηρίας. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς τους αργαλειούς, πώς μπορούμε να τους στείλουμε στα σπίτια των υπαλλήλων και πώς μπορεί να συνεχίσει ο καθένας την πλέξη από το σπίτι του», εξηγεί ο Ize. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, και ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πρόκληση».

Δεδομένου ότι μερικοί από τους εργαζομένους του κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Νιγηρίας, ο Ize επικοινωνεί μαζί τους μέσω WhatsApp. «Είναι ενδιαφέρον, πώς μπορούμε να μοιράσουμε την πληροφορία μέσω των social media. Είναι σημαντικό για μένα να μοιραζόμαστε τα πάντα με την κοινότητά μας».

Vogue Global Conversations: Marc Jacobs και Kenneth Ize ανοίγουν τον κύκλο συζητήσεων-2
©VGC

Όσον αφορά τις επιδείξεις, και οι δυο σχεδιαστές συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, παρόλο που η βάση τους μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που είναι τα τελευταία χρόνια. «Η πραγματικότητα μίας κολεξιόν και το κόστος των ρούχων είναι ότι παράγεται σε τόσο μικρό βαθμό, με τόσο μεγάλο κόστος. Έχει να κάνει με την επιρροή στον κόσμο, δημιουργείται για να εμπνέει», λέει ο Jacobs, αναφέροντας ότι η συλλογή του για την Άνοιξη του 2021 δεν έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται.

«Τα σόου είναι πολύ σημαντικά. Είναι πραγματικά αναγκαία», προσθέτει ο Ize, εξηγώντας ότι η μεταφορά των ρούχων του στο Παρίσι τον έκανε αναγνωρίσιμο σε νέες αγορές. «Η επίδειξη ενίσχυσε τις πωλήσεις μας, γιατί τα σόου δίνουν τη σιγουριά στους buyers και τους καταναλωτές πως το προϊόν ήρθε για να μείνει».

Ο Jacobs πιστεύει ότι ο προγραμματισμός των σόου θα μπορούσε να διαμορφωθεί έτσι ώστε να αντανακλά έναν πιο ήρεμο ρυθμό. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο παρουσιάσεις τον χρόνο. Πιστεύω πως οι ποσότητες των προϊόντων που παράγουμε και ο χρόνος που καταναλώνουμε για να τα παρουσιάζουμε είναι υπερβολικός».

Φτάνοντας στο τέλος, και οι δύο σχεδιαστές προέβαλαν τη δημιουργικότητα ως «φάρο» στις πιο σκοτεινές μέρες. Ο Ize εκμεταλλεύεται αυτή την περίοδο για να επαναπροσδιορίσει την ψηφιακή του εικόνα. «Νομίζω πως όλοι μιλούν για το πόσο σημαντικό είναι να παράγουμε υλικό. Η δημιουργικότητα δεν σταματά για κανέναν λόγο. Πρέπει να συνεχίσει και πρέπει να βρούμε τρόπους να το επιτύχουμε. Ο δρόμος προς το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες που έχουμε για να διηγηθούμε τις ιστορίες μας».

«Η δημιουργικότητα δεν θα σταματήσει, είναι φοβερά αναγκαία. Τι θα κάναμε όλοι μας στην καραντίνα αν δεν είχαμε βιβλία να διαβάσουμε ή ταινίες να δούμε; Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν είχα ρούχα για να ντύνομαι κάθε μέρα. Είναι ζωτικής σημασίας για μένα», ολοκλήρωσε στην ίδια λογική ο Jacobs.

Βρείτε τις συζητήσεις του Vogue Global Conversations στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Day 1: https://youtu.be/DTfL9-N_StA

Day 2:  https://youtu.be/jAB0eFq0YoE

Day 3: https://youtu.be/luyvh6vPJX4

Day 4: https://youtu.be/ZiaPOFv1Ias

MHT