πυρκαγιές-στην-αυστραλία-όσα-γνωρίζο-121216
©Ron Tom/NBCU via Getty Images/Ideal Image

Παρακολουθώντας τις σπαρακτικές εικόνες από τραυματισμένα ζώα και τις τεράστιες εκτάσεις γης που καλύπτονται στις φλόγες, να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αδύνατον να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Μετά από μήνες ξηρασίας, συνοδευόμενους από ασυνήθιστη ζεστή, πυροδοτήθηκαν μεγαλύτερες πυρκαγιές από ποτέ άλλοτε. Μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 24 άνθρωποι στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια, έχουν καταστραφεί περισσότερες από 1000 κατοικίες και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα – συμπεριλαμβανομένων των καγκουρό και των κοάλα – έχουν σκοτωθεί. Σχεδόν 14,7 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί – μια έκταση δηλαδή μεγαλύτερη από το μέγεθος του Βελγίου και της Αϊτής μαζί. Παράλληλα, το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές ισοδυναμεί με το ήμισυ των ετήσιων εκπομπών της χώρας.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Όσα γνωρίζουμε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε-1
©Getty Images

Με την χώρα να βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, όλος ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτή την τραγωδία. Διασημότητες όπως ο Russell Crowe, η Nicole Kidman και η Cate Blanchett ζήτησαν δράση το βράδυ της Κυριακής στην 77η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, ενώ η Margot Robbie δημοσίευσε ένα συγκινητικό βίντεο στο Instagram παρακινώντας τους ακολούθους της να προσφέρουν δωρεές. Η Celeste Barber, κωμικός από την Αυστραλία, συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 36 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου – και πολλοί να την υποστηρίζουν ακόμα και για πρωθυπουργό.

Παρακάτω, θα βρείτε πέντε τρόπους με τους όποιους μπορείτε να βοηθήσετε όσους έχουν πληγεί από τις πρωτοφανούς έκτασης, αυστραλιανές πυρκαγιές:

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Όσα γνωρίζουμε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε-2
©Getty Images

1. Ενίσχυση των υπηρεσιών πυροπροστασίας εδαφών

Μπορείτε να προσφέρετε δωρεές σε εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της Αγροτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Πυροσβεστικής Αρχής στη Βικτώρια, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νότιας Αυστραλίας και της Ένωσης Αγροτικών Πυροσβεστικών στο Κουίνσλαντ. Ταυτόχρονα, μπορείτε να βοηθήσετε τις οικογένειες τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.

2. Υποστήριξη των πληγέντων οικογενειών

Η Vinnies παρέχει φαγητό, ρουχισμό, οικονομική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Η φιλανθρωπική οργάνωση παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για το πως αξιοποιείται η κάθε δωρεά – για παράδειγμα $50 είναι αρκετά για να τραφεί μια οικογένεια που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της. Ο Ερυθρός Σταυρός και ο Στρατός Σωτηρίας της Αυστραλίας βοηθούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους σε κέντρα εκκένωσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Όσα γνωρίζουμε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε-3
©Getty Images

3. Βοηθήστε την άγρια πανίδα που απειλείται

Πιθανότατα να έχετε ήδη δει τις τραγικές εικόνες των τραυματισμένων ζώων από τα σημεία της Αυστραλίας που «θερίζονται» από τις πυρκαγιές. Οργανισμοί που προστατεύουν την άγρια φύση όπως το WIRES, το WWF και το RSPCA Australia βοηθούν στη διάσωση και θεραπεία των ζώων, ενώ έχει επίσης συσταθεί ένας έρανος για το νοσοκομείο Port Macquarie Koala στη Νέα Νότια Ουαλία.

4. Στήριξη των αυτοχθόνων κοινοτήτων

Οι κοινότητες ιθαγενών, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από τις κλιματικές καταστροφές, συγκαταλέγονται μεταξύ των πληθυσμών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Το GoFundMe δημιουργήθηκε για να βοηθήσει άμεσα τις κοινότητες στην ανατολική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Gippsland, και της νότιας ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Όσα γνωρίζουμε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε-4
©Getty Images

5. Δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Εκτός από την συμμετοχή σας στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να συμμετάσχετε στις κλιματικές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο με σκοπό την ανάληψη «επείγουσας δράσης» για τη βελτίωση της κατάστασης.