vgc-o-john-galliano-δεν-θα-πάψει-ποτέ-να-δημιουργεί-143169
©PixelFormula

«Θα παλέψω μέχρι το τέλος για την ελευθερία της δημιουργικότητας», δήλωσε με αποφασιστικότητα ο John Galliano στο Vogue Global Conversations αυτής της εβδομάδας. Ο θρυλικός σχεδιαστής, creative director του Maison Margiela, συνομίλησε με τη φίλη του και διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, μέσω Zoom, από το Παρίσι όπου και διαμένει.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές, και ο Galliano απέδειξε ακόμη μία φορά πως η εμβληματική του πορεία στη μόδα δεν τον εφησυχάζει. Οι δύσκολες μέρες που διανύουμε τον γέμισαν δύναμη και πάθος για τη διαμόρφωση της βιομηχανίας και το μέλλον της. Συνεισφέρει διαρκώς στον διάλογο με τη νέα γενιά καταναλωτών. Πώς το κάνει; Οραματίζεται νέους τρόπους επικοινωνίας. «Μήπως έφτασε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που παρουσιάζουμε τις κολεξιόν μας;», αναρωτιέται.

«Λατρεύω το στήσιμο των σόου», δήλωσε. «Αλλά πρέπει να το ξεπεράσω και να αποδεχτώ τη νέα πραγματικότητα, να προχωρήσω μπροστά». Αυτές τις μέρες σχεδιάζει την Artisanal συλλογή του οίκου, μέσω Zoom, με τους συνεργάτες του – ένας από τους σχεδιαστές μένει στην Αυστραλία, επομένως η τεχνολογία βοηθάει πολύ. «Αυτό που πρέπει να διαχειριστώ είναι το πώς θα καταγράψω την ιστορία και θα παρουσιάσω αυτήν την κολεξιόν με τα μέσα που έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου. Έτσι, θα αναδείξω την αυθεντικότητα των ρούχων μου».

VGC: O John Galliano δεν θα πάψει ποτέ να δημιουργεί-1
©PixelFormula

Θα δούμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, ένα 3D σόου ή ένα σόου AR; «Θα είναι μία περιπέτεια, κάτι που δεν έχω κάνει στο παρελθόν!», απάντησε ο σχεδιαστής, επισημαίνοντας πως ελπίζει να καταφέρει να συνδυάσει το ψηφιακό με το πραγματικό. «Μου αρέσουν τα μικρά σόου, που είναι πιο οικεία και όλοι κάθονται στην πρώτη σειρά. Έπειτα μπορούμε να έχουμε μερικούς διαδικτυακούς καλεσμένους… έναν συγγραφέα, έναν ηθοποιό, έναν ποιητή».

«Αυτό που με ενέπνευσε η πανδημία να κάνω είναι να δείξω στον κόσμο περισσότερη από τη δουλειά μίας κολεξιόν», συνέχισε, αποδεικνύοντας πως τα δύο στοιχεία που σίγουρα θα έχουν τα επόμενα σόου του είναι το πάθος και η δεξιοτεχνία. «Πολλά παιδιά από τη γενιά Y και Z δεν έχουν ιδέα για αυτό. Τον Ιούλιο θα παρουσιάσω το  άρωμα, Le Parfum. Θέλω να δείξω τις επιρροές μου και πώς αυτές διαμορφώνουν τις συλλογές, το ready-to-wear, τα αξεσουάρ. Θα δούμε πώς θα πάει. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος».

Ο τρόπος που σχεδιάζει δεν θα αλλάξει αν το κοινό παρακολουθεί ψηφιακά. «Η δημιουργική διαδικασία παραμένει ίδια. Είμαι αρκετά τυχερός ώστε να μπορώ να προσαρμοστώ», ανέφερε. Τις μέρες του τις περνά στο σπίτι, μιλώντας με τους συναδέλφους τους στο Zoom και συμμετέχοντας σε ψηφιακά πάρτι. «Έχετε δει τα διαδικτυακά πάρτι; Είδα του Steven Klein τις προάλλες και ήταν φοβερό. Οι νέοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να είναι ελκυστικοί, ακόμη και αν «βγαίνουν» online. Ειλικρινά, πιστεύω πως οι επιλογές του κόσμου στα ρούχα θα εξαρτηθούν από το πώς θα είναι η ζωή τους μετά την καραντίνα. Εγώ κρατάω τα αφτιά και τα μάτια μου ανοιχτά».

Όπως σημείωσε η Wintour, ο κόσμος της τεχνολογίας δεν είναι το μόνο πεδίο που ο Galliano επεκτείνει τα όρια της μόδας. Είναι πρωτοπόρος στο θέμα της βιωσιμότητας αλλά και στη ρευστότητα του φύλου. «Νιώθουμε απλά πως θέλουμε να μιλάμε τη γλώσσα του σήμερα, η ανακύκλωση μας έδωσε τη Recicla», είπε αναφερόμενος στη νέα κολεξιόν του οίκου από επαναχρησιμοποιούμενα υφάσματα. Στην ίδια λογική, ο οίκος ετοίμασε και διέθεσε μία συλλογή με αξεσουάρ, φτιαγμένη από δέρμα, με μοναδικά κομμάτια. «Μου αρέσει πως αυτές οι ιδέες κάνουν τις εμπορικές μας ομάδες πολύ δημιουργικές», κατέληξε.

VGC: O John Galliano δεν θα πάψει ποτέ να δημιουργεί-2
©PixelFormula

Όσον αφορά στα ζητήματα φύλου, ο Galliano μίλησε για το πώς ελπίζει η πανδημία να «καθαρίσει» αυτές τις θολές γραμμές που χωρίζουν την ανδρική από τη γυναικεία μόδα. «Αν τα ανδρικά και γυναικεία σόου μπορούσαν να συμπέσουν, θα βοηθούσε πολύ στη μείωση των ταξιδιών και της ρύπανσης – είναι πιο ενδιαφέρων τρόπος να παρατηρείς τις κολεξιόν. Πέρα από αυτό, θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε νέες γραμμές, χωρίς να έχουμε το φύλο στο μυαλό μας. Με εμπνέει να σκέφτομαι ότι ο τρόπος που σχεδιάζω τα γυναικεία ρούχα – με bias-cut – θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα ανδρικά: σε ένα σακάκι, ένα γιλέκο ή μία καπαρντίνα. Η μέθοδος του bias-cut θα είναι τόσο συναρπαστική σε αυτά τα κομμάτια, θα είναι άνετα, και θα πρόκειται για υφάσματα, όπως το αέρινο μετάξι, που θα ταιριάζει και σε αγόρια και σε κορίτσια».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Galliano εξήγησε τι τον εμπνέει αυτές τις περίεργες μέρες: «Το πάθος. Είμαι σχεδιαστής. Με οδηγεί η τέχνη, η αφοσίωση της ομάδας μου και η ελευθερία της δημιουργίας. Είναι σημαντικό για μένα. Μπορούμε να είμαστε ό,τι θέλουμε, επομένως γιατί να μην είμαστε ευγενικοί με όλους και να σεβόμαστε τον πλανήτη μας;».

Read more at vogue.com

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στο YouTube.