H Έλις Κις δεν ήταν πάντα καλή με το σώμα της. Εκείνο, όμως, συναισθανόταν γιατί. Και δεν της κρατούσε κακία. Αντίθετα, όταν του φερόταν καλά, την αντάμειβε.
Με το σώμα μου βρισκόμαστε σε διάσταση και πρέπει να τα ξαναβρούμε. Κι επειδή αποκλείεται να συναντηθούμε σε κάποιο δικαστήριο, η συναίνεση είναι μονόδρομος. Άλλωστε, και οι δύο πλευρές επιθυμούμε τα ίδια – υγεία και ευεξία. Τα καλά νέα είναι ότι πολύ κοντά στο σπίτι βρίσκεται ένα αρκετά user–friendly γυμναστήριο, όπου δεν κυριαρχεί η επιδίωξη νέων παγκόσμιων ρεκόρ στα βάρη. Έχω ήδη περάσει για ενημέρωση δύο φορές και το επόμενο βήμα είναι ένα δοκιμαστικό.
Την τελευταία φορά που ζήσαμε ευτυχισμένοι με το σώμα μου ήταν πριν από μερικά χρόνια, εποχή που έκανα σωστή γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και οι ενδορφίνες είχαν γίνει οι νέες besties μου. Το έλεγα, θυμάμαι, σε φίλους και δεν το πίστευαν. Όχι σε σχέση με το επιστημονικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά γιατί δεν ήμουν ποτέ η πρώτη που θα ερχόταν στο μυαλό τους για συμβουλές περί σωματικού well–being. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και το σώμα του ωκεανός.
Δεν ήμουν ποτέ «the body», δεν είχα τέτοια φιλοδοξία – τον τίτλο είχε καπαρώσει άλλωστε η Elle Macpherson. Αντιθέτως, δεν ήθελα το σώμα μου να πολυφαίνεται, τα οποιαδήποτε φυσικά προσόντα έπρεπε πάντα να ακολουθούν τα πνευματικά. Μη φανταστείτε κάποιο διδακτορικό φιλοσοφίας ή μαθηματικών, απλώς λίγο χιούμορ και μια προσωπικότητα η οποία θα έβγαινε λίγο πιο μπροστά από το ντεκολτέ. Το δικό μου παιχνίδι γοητείας έστεκε πάντα στον αντίποδα των tips των γυναικείων περιοδικών. Το ίδιο και το ντύσιμό μου, που το ήθελα πάντα πιο προσωπικό και διαφορετικό. Μια φορά αγόρασα δύο signature φορέματα Hervé Léger σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Η αγορά είχε πιο πολύ να κάνει με το ενδυματολογικό μου αρχείο και λιγότερο επειδή πίστεψα ότι θα τα φορούσα.
Μεγαλώνοντας, ήμουν αυτό που θα λέγαμε «φυσιολογικό» παιδί. Έκανα μπαλέτο, η χαρά μου ήταν το τένις -αν και το παράπονο του coach μου ήταν ότι άφηνα το μπαλάκι να πέφτει στο τερέν πάνω από μία φορά- και ο εφιάλτης μου το cross country, τρέξιμο λίγων χιλιομέτρων -που μου φαίνονταν ο αληθινός Μαραθώνιος- γύρω από το σχολείο. Μια πρώτη «καταστροφική» για το σώμα μου περίοδος ήταν ένας μήνας καλοκαιρινού σχολείου στην Αγγλία. Η υπερ-κατανάλωση σνακ από τα vending machines και η απουσία οποιασδήποτε μνήμης πραγματικού φαγητού είχαν ως αποτέλεσμα επιπλέον κιλά στο ταξίδι της επιστροφής. Χρόνια μετά, συμμετείχα σε μια συνεδρία ενός γκρουπ δίαιτας. Θυμάμαι ένα τρεμάμενο ζελέ λεμόνι και το δυνατό, ενθαρρυντικό χειροκρότημα κάθε φορά που κάποιος ανακοίνωνε τα συν ή πλην αποτελέσματα της εβδομάδας. Δεν ξαναπήγα.
Αργότερα έζησα -για λίγο- στην Ιταλία και -πολύ περισσότερο- στη Γαλλία, όπου οι συνεχείς διατροφικοί πειρασμοί αποτελούσαν μια πλούσια σε θερμίδες πολιτισμική καθημερινότητα. Επίσης, πρέπει να ήμουν μία από τους πρώτους που αποδέχτηκαν τα cookies στον υπολογιστή, γιατί οι πιθανότητες να πω όχι σε ένα cookie παραμένουν απειροελάχιστες.
Πριν από λίγα χρόνια έκανα επέμβαση αφαίρεσης στήθους. Δεν θα έλεγα ότι άλλαξα ενδυματολογικό στιλ, όμως ο πόνος στον αυχένα εξαφανίστηκε κι εγώ πήρα τα πάνω μου ψυχολογικά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακριβώς με βλέπουν οι άλλοι και σε γενικές γραμμές δεν τα πάω και πολύ καλά με τα κομπλιμέντα εμφάνισης.
Η αγαπημένη περίοδος συμβίωσης με το σώμα μου ήταν ένα διάστημα 9 μηνών. Η εγκυμοσύνη αποδείχτηκε μια healthy εποχή: είχα αδυνατίσει και, για όσους δεν με ήξεραν καλά, δεν θα ήταν δύσκολο να πιστέψουν ότι ήμουν υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής. Ήμουν σε μεγάλη φυσική και πνευματική φόρμα.
Σήμερα έχω ενοχές απέναντι στο σώμα μου. Δεν ήμουν πάντα καλή μαζί του, ενώ εκείνο, όποτε του δόθηκε η ευκαιρία, αποδείχθηκε άριστος σύντροφος. Εποχή για συναίνεση λοιπόν. Φεύγει αυτό το κείμενο και ακολουθώ κι εγώ για εκείνο το δοκιμαστικό που λέγαμε.