ο-σάκης-ρουβάς-και-το-αγαπημένο-του-αντ-193387

O Σάκης Ρουβάς είναι ο ορισμός του outdoors. Μια «βόλτα» στο Instagram του μας ταξιδεύει σε βουνά και θάλασσες, με ποδήλατο, ιστιοπλοϊκό ή σερφ. Αν δεν ήταν ο πιο λαμπερός μας σόουμαν, θα ήταν πρωταθλητής. Είναι πρωταθλητής. Προσωπικά τον βλέπω σαν τον σούπερμαν, έναν επιτυχημένο άνθρωπο με μια τέλεια οικογένεια, που ζει σε ένα υγιές περιβάλλον, πάντα θετικός και active.

«Με μπέρδεψες με το αντικείμενο συναισθηματικής αξίας που μου ζήτησες για τη Vogue, μου ήταν δύσκολο να βρω κάτι που να έχει σχέση με τη φύση», μου λέει. «Νομίζω όμως πως η πρώτη φωτογραφική μηχανή που αγόρασα το 1992, με τα πρώτα καλά χρήματα που έβγαλα, είναι η πλέον κατάλληλη, γιατί έχει απαθανατίσει όλα τα πρόσωπα, τοπία και πράγματα που αγαπώ. Η φωτογραφία είναι το αγαπημένο μου χόμπι. Γι’ αυτό και αγόρασα καινούργια μηχανή φέτος. Έχω και το κινητό, αλλά η ευκρίνεια της καλής φωτογραφικής μηχανής δεν συγκρίνεται. Χρόνια τώρα είμαι συλλέκτης ωραίων στιγμών και αγαπημένων προσώπων. Μου αρέσει να απαθανατίζω την ομορφιά γύρω μου, τα παιδιά μου που μεγαλώνουν… Όμως αυτό το καλοκαίρι, δυστυχώς, με την καινούργια μηχανή μου φωτογράφισα και τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

»Σε σχέση με αυτό που ανέφερες στην αρχή, εγώ δεν με βλέπω καθόλου σαν σούπερμαν, αλλά απλώς πιο γειωμένο από έναν άνθρωπο που ζει μέσα στη ρουτίνα της πόλης, με κοσμικότητες και πολυκοσμία – αυτόν θεωρώ υπεράνθρωπο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζουμε το φυσιολογικό σαν υπερφυσικό ή εξωτικό. Το να ζεις ισορροπημένα και να μη θεωρείς εκκεντρικό κάποιον που έχει στο κτήμα του κότες ή καλλιεργεί φράουλες, για παράδειγμα, αυτό είναι το κανονικό. »Λόγω της δουλειάς μου, έχανα αναγκαστικά για πολύ καιρό μεγάλο κομμάτι της μέρας, κάτι που με προβλημάτιζε. Άλλαζε ο βιορυθμός μου. Γι’ αυτό αποφάσισα να μην ξανατραγουδήσω νύχτα. Πλέον στην καθημερινότητά μου δεν υπάρχει καμία ρουτίνα. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Αυτόν τον χειμώνα, με το The Voice και την εκπομπή που έκανα στον ΣΚΑΪ και είναι έτοιμη για τις προσωπικότητες που έχουν φύγει από τη ζωή, θα μπω σε κάποιο πρόγραμμα. Όλο το καλοκαίρι όμως τριγύριζα με τα παιδιά με το φουσκωτό, ψαρεύαμε και κολυμπούσαμε. Προτιμώ τα ήσυχα μέρη, όπως η Σχοινούσα. Μου φαίνεται αδιανόητο να βρίσκομαι σε ένα μικρό νησί που αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό πρόβλημα!

»Λατρεύω τη φύση. Μεγάλωσα μέσα σε αυτήν. Στην Κέρκυρα, το σπίτι μου ήταν σε μια αγροτική περιοχή, όλο κι όλο 50 τετραγωνικά, γι’ αυτό ήμουν συνεχώς έξω και έπαιζα. Η θάλασσα είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Όλο τον χρόνο περιμέναμε πότε θα έρθει η ώρα για το πρώτο μπάνιο. Μέχρι τα 18 μου που έζησα στην Κέρκυρα, η φύση ήταν κομμάτι μου κι εγώ δικό της. Την έχω ανάγκη, όπως επίσης την άσκηση και τα σπορ. Καλλιεργώ τα δικά μου λαχανικά και φρούτα και έχω κότες, όχι για να είμαι αυτάρκης, αλλά για τη χαρά που σου δίνει να τρως πράγματα που έχεις φροντίσει ο ίδιος.

»Την αγάπη μου για τη φύση την έχω μεταδώσει και στα παιδιά μου, τα οποία δεν ξέρουν πώς είναι να ζεις στην πόλη. Μεγαλώνουν στον Μαραθώνα και δεν έχουν μείνει ποτέ σε πολυκατοικία. Σε σχέση με τη διατροφή τους δεν τα πιέζω. Θα βρουν μόνα τους την ισορροπία. Τους δίνω το δικό μου παράδειγμα. Αν θέλουν να τραφούν διαφορετικά, δεν θέλω να τους δημιουργήσω απωθημένα, απλώς τους εξηγώ τι κατά τη γνώμη μου είναι πιο ωφέλιμο.

»Η φύση πρέπει να μας απασχολεί όλους, είναι η ζωή μας. Όταν καίγονται τα δάση, είναι σαν να καίγονται τα πνευμόνια μας. Μένω πάνω από το Μάτι, από εκεί που πέρασε η καταστροφική φωτιά πριν από τρία χρόνια. Δεν μπορώ να περιγράψω τη διαφορά τού πριν με το μετά – εκεί που ήταν δάσος, έγινε κρανίου τόπος. Εμείς είχαμε πυρόσβεση και γλίτωσε το σπίτι και ένα δασάκι δίπλα μας, αλλά το δάσος μπροστά και πίσω κάηκε ολοσχερώς. Οι φωτιές στα δάση είναι ακρωτηριασμός της ανθρωπότητας. Θεωρώ αδιανόητο να βάζουν οι άνθρωποι φωτιές, γιατί αυτό που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι ήταν σαφέστατα, κατά τη γνώμη μου, έργο εμπρηστών. Δεν λαμπαδιάζουν ξαφνικά τα δάση επειδή έχει ζέστη. Σε συγκεκριμένα μάλιστα μέρη. Δάση υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, κάηκαν όμως αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο. Μου φαίνεται τρελό που είναι τόσο δύσκολο να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι εμπρηστές. Αναλωνόμαστε σε διάφορα θέματα για εντυπωσιασμό και δεν επικεντρωνόμαστε στην ουσία. Άλλο είναι να κάψω ένα δεντράκι που έχω στην αυλή μου και άλλο να καίω ολόκληρη περιοχή που αφορά χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό είναι βιασμός, είναι απάνθρωπο. Ό,τι χειρότερο έχουμε βιώσει».

Διαβάστε επίσης | Squid Game: Το παιχνίδι του καλαμαριού είναι ήδη cult

MHT