Η συμπεριληπτική κοινωνία ίσων ευκαιριών ανατέλλει και στην Ελλάδα, έστω με αργούς ρυθμούς. Εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μιλούν για τα προβλήματα, τις αγκυλώσεις αλλά και τα σωστά βήματα που έχουν γίνει.
«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, στις 17/5. «Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, πραγματικών ή εικαζόμενων, ή των χαρακτηριστικών φύλου που τους προσδιορίζουν», συνέχισε. Μόλις μία μέρα πριν, ένα από τα πολλά τρανσφοβικά επεισόδια που κατακλύζουν την ελληνική κοινωνία έκανε τον γύρο του διαδικτύου, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του. Υπάλληλος γνωστής τράπεζας αρνήθηκε να εξυπηρετήσει μια τρανς γυναίκα που βρίσκεται στη διαδικασία μεταβολής των στοιχείων των εγγράφων της, λέγοντάς της ότι δεν μπορεί να κάνει την ταυτοπoίηση.
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα μας είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η πανδημία της Covid-19 έχει αυξήσει τη βία, τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους. Τη στιγμή που η ΕΕ εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία της για το ότι σε 69 χώρες οι σχέσεις μεταξύ συναινούντων ατόμων του ίδιου φύλου διώκονται ποινικά, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη μέθοδο κολασμού της ομοφυλοφιλίας, στην Ελλάδα η έκθεση των ΛΟΑΤΚΙ+ σε φαινόμενα ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορούν να είναι ο εαυτός τους.
Ωστόσο, βήματα προόδου στη χώρα μας προς μια συμπεριληπτική κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη της γίνονται μεν αργά, αλλά γίνονται. Ο συμβολισμός πίσω από τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους άνδρες σε κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα (Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Αλέξης Πατέλης) είναι σημαντικός, δημιουργώντας την προσδοκία μιας συμπεριληπτικής κυβερνητικής πολιτικής που δεν θα αφήνει χώρο σε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η δε είδηση της σύστασης Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πράγματι μια «ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε. Στόχος της θα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως την περίοδο 2021-2023. Η Μαρίνα Γαλανού (πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών), ο Απόστολος Καραμπαΐρης (εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride) και η Στέλλα Μπελιά (πρόεδρος Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο») είναι τα τρία μέλη της από την κοινωνία των πολιτών που καθημερινά εργάζονται ώστε να φωτίσουν όλα τα ζητήματα της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που χρήζουν ολοκληρωμένης κυβερνητικής προσέγγισης.
