the-vibe-alber-elbaz-ο-αγαπημένος-177133

Πολλοί άνθρωποι της μόδας μοιράζονται το εξής χαρακτηριστικό: πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εκείνους. Ο Alber Elbaz δεν ήταν ένας από αυτούς. Κι αυτό μας το θύμισε έντονα ο πρόσφατος θάνατος του, στα 59, από Covid-19 στο Παρίσι. Γιατί όπως παρατήρησε μια καλή συνάδελφος και φίλη, η αδιάκοπη βροχή δηλώσεων από ανθρώπους της βιομηχανίας που ακολούθησαν το δυσάρεστο νέο, είχαν στο επίκεντρο τους την ανθρώπινη πλευρά του αστείρευτα δημιουργικού Elbaz.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε ένα μικρό, πριβέ δείπνο στον κήπο του Palais Royal στο Παρίσι πριν κάποια χρόνια. Ήταν μια τρυφερή, γιορτινή βραδιά προς τιμή ενός αγαπημένου και στους δύο μας ανθρώπου. Ο Elbaz ήταν ήδη ο πάρα πάρα πολύ hot σχεδιαστής του Lanvin, όπου το εντυπωσιακό του πελατολόγιο περιείχε ουκ ολίγες superstars της παγκόσμιας showbiz. Όμως, εκείνο το βράδυ, ακόμα και αν αγνοούσες το βαρύ βιογραφικό του, δεν υπήρχε περίπτωση να σου κάνει κάποια ενημέρωση γύρω από αυτό. Στον κήπο του Palais Royal, ο Elbaz ήταν απλά ο εαυτός του: χαριτωμένος, προσιτός και αστείος.

Η κηδεία του έγινε πριν δύο μέρες στο προάστιο Χολόν του Τελ Αβίβ. Στον επικήδειο λόγο του, ο σύντροφός του Alex Koo, θύμισε στους παρόντες ότι ο νεαρός Alber είχε ξεκινήσει από το ίδιο μέρος, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μαζί του, είπε ο Koo, είχε μια βαλίτσα, όνειρα, ελπίδες και ελάχιστες οικογενειακές οικονομίες.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός, γεννημένος στο Μαρόκο, Elbaz, θα γινόταν πολίτης του κόσμου, μαθητεύοντας δίπλα στον Geoffrey Beene, πριν μετακομίσει στο Παρίσι, για να αναλάβει τον Guy Laroche το 1996. Κι αν όλο αυτό δεν ήταν αρκετό, το 1998, ο ανερχόμενος creative θα ερχόταν αντιμέτωπος με το πιο δύσκολο job description της βιομηχανίας της μόδας εκείνης της εποχής: τις pret-a-porter συλλογές του Yves Saint Laurent, έχοντας χριστεί “διάδοχος” του Yves, από τον ίδιο και τον Pierre Berge. Και ποιος ξέρει πως θα είχε εξελιχθεί αυτή η ιστορία αν, ένα χρόνο αργότερα, τον οίκο δεν εξαγόραζε ο Gucci, με τον Tom Ford να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις του Elbaz.

Στον Lanvin, τα cocktail φορέματα του δημιουργού σηματοδότησαν τη νέα κομψότητα που έφερνε ο 21ος αιώνας. Είναι αυτά που τώρα θα ξεκινήσουμε να αναζητάμε σε πλατφόρμες luxury μεταπώλησης, μαζί με τα cool φο Lanvin κοσμήματα της ίδιας περιόδου. Και παράλληλα, θα τρέξουμε να προλάβουμε κάτι από το AZ Factory, το τελευταίο, και ίσως πιο φιλόδοξο απ’ όλα, project του Elbaz, βασισμένο στο ήρεμα επαναστατικό concept μιας μόδας προσαρμοσμένης στην περίπλοκη γυναικεία καθημερινότητα. Μιας designer μόδας πιο προσιτής σε επίπεδο τιμής και σωματότυπου.

Σε κάθε του επαγγελματικό βήμα, ο Elbaz σχεδίαζε για εμάς, τις γυναίκες. Και για να το κάνει αυτό όσο καλύτερα πίστευε, ήταν μέσα στη ζωή. Χαριτωμένος, προσιτός και αστείος. Υπάρχουν δημιουργοί που αλλάζουν το σύστημα με χαμόγελο, όραμα, θέληση και μυαλό ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν πραγματικά αγαπημένοι σχεδιαστές. Ο Alber Elbaz ήταν ένας από αυτούς.

Διαβάστε επίσης | 11 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Alber Elba

MHT