the-vibe-glamorous-απατεώνες-211704
©Netflix
Από σήμερα είναι διαθέσιμη στο Netflix η ιστορία της Anna Delvey, ή καλύτερα Anna Sorokin, μιας νεαρής γυναίκας η οποία εξαπάτησε τράπεζες, ξενοδοχεία, φίλους και γνωστούς κατά τη διάρκεια της ραγδαίας αναρρίχησης της στους εύπορους, μοδάτους κύκλους του Μανχάταν.
Στην ίδια συνδρομητική πλατφόρμα κυκλοφορεί εδώ και κάποιες μέρες η ιστορία του Simon Leviev, ή καλύτερα Shimon Hayut, που εξαπάτησε αρκετές γυναίκες με τις οποίες διατηρούσε ερωτικές και φιλικές σχέσεις, για να τους αποσπάσει (πολλά) χρήματα.
Η νέα μίνι σειρά Inventing Anna και το ντοκιμαντέρ The Tinder Swindler έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως θεαματικούς τίτλους σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, αλλά και πολλαπλές ραγισμένες καρδιές. Μοιράζονται επίσης τον απόλυτο ναρκισσισμό των πρωταγωνιστών τους.
«Ολόκληρη αυτή η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, εκτός από εκείνα τα κομμάτια που είναι επινοημένα», σημειώνει η μίνι σειρά Inventing Anna, όπου η Anna Delvey/Anna Sorokin (Julia Garner), παρουσιάζεται ως γόνος γερμανικής δυναστείας, η οποία εν αναμονή είσπραξης ενός γιγαντιαίου χρηματικού ποσού που θα της καταβληθεί μέσω ενός οικογενειακού trust fund – το οποίο σκοπεύει να επενδύσει για την ανέγερση ενός κέντρου σύγχρονης τέχνης στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ – αναζητά, και βρίσκει, επενδυτές που χρηματοδοτούν το lifestyle της.
H νεαρή απόγονος τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια ιδιαίτερα φιλόδοξη νεαρή Ρωσίδα, η οποία κατέληξε στη φυλακή. Τη σειρά υπογράφει η Shonda Rhimes.
Από την άλλη, ο Simon Leviev/Shimon Hayut παρουσιαζόταν ώς ένας από τους γιούς του γεννημένου στη Ρωσία, Ισραηλινού μεγαλέμπορου διαμαντιών, Lev Leviev. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ένας Ισραηλινός υπόδικος, ο οποίος μέσω Tinder, είχε χτίσει ένα πολύπλοκο σύστημα γνωριμιών και υποσχέσεων αιώνιας αγάπης. Μια από τις ιστορίες του ντοκιμαντέρ, εστιάζει στη Νορβηγίδα Cecilie Fjellhøy, η οποία ξεκινώντας από ένα πρώτο ραντεβού για καφέ στο Four Seasons Hotel του Λονδίνου, βρέθηκε να υπογράφει δάνεια ύψους 250 χιλιάδων ευρώ για να βοηθήσει τον αγαπημένο της, ο οποίος την είχε πείσει ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω μιας μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας που αργούσε να υπογραφεί. Η Fjellhøy συνεχίζει σήμερα να αποπληρώνει εκείνα τα δάνεια.
Και βέβαια, αν θέλετε να ανακαλύψετε ή να θυμηθείτε τον “πατριάρχη” της απάτης, Bernie Madoff, αναζητήστε την ταινία The Wizard of Lies, του Barry Levinson, με τον Robert De Niro στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Madoff, γνωστός χρηματιστής της Wall Street, εξαπάτησε πολλούς μικρούς και μεγάλους επενδυτές χτίζοντας ένα τεράστιο Σχήμα Πόντσι – μια πυραμίδα χρηματικής απάτης – με συνολικές επενδύσεις-φαντάσματα της τάξεως των 64 δις δολάρια. Και μην ξεχνάμε και την Elizabeth Holmes, τη νεαρή Αμερικανίδα που ίδρυσε την εταιρεία Theranos, με την υπόσχεση ότι με τη λήψη λίγων μόνο σταγόνων αίματος θα έφερνε μια πραγματική επανάσταση στον χώρο των αιματολογικών εξετάσεων.
Τον Ιανουάριο, η Holmes κρίθηκε ένοχη για εξαπάτηση επενδυτών και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δεκαετιών. Την ιστορία της διηγείται το ντοκιμαντέρ του HBO, The Inventor: Out for Blood, ενώ το Hulu ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της δικής του δραματοποιημένης μίνι σειράς, με την Amanda Seyfried στον ρόλο της Holmes.
Τα οποιαδήποτε spoilers σταματούν εδώ – αν είσαστε news junkies, τα γνωρίζετε ήδη. Θα σας πω μόνο ότι η Anna Sorokin βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, ενώ ο Shimon Hayu κυκλοφορεί ελεύθερος. Και το λέω αυτό γιατί το Tinder παραμένει ακόμα ένα κλικ μακριά και ο Άγιος Βαλεντίνος περιμένει στη γωνία.