the-x-file-το-σαβουάρ-βίβρ-του-καλού-τουρίστα-324233
©Unsplash

Χθες το μεσημέρι, την ώρα που έβραζε η πλατεία Συντάγματος, μια οικογένεια Αμερικανών προσπαθούσε να βρει ταξί. Οι γονείς με ένα παιδάκι κι ένα πτυσσόμενο καρότσι έσκυβαν ευγενικά το κεφάλι στο παράθυρο του διερχόμενου οδηγού, ρωτούσαν διστακτικά «Κολωνάκι;», ο ταξιτζής απαξιούσε να τους απαντήσει, απλώς μάρσαρε κι έφευγε. Η κούρσα ήταν κοντινή κι ασύμφορη. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο ίδιος οδηγός επέλεγε μια πιο μακρινή διαδρομή μπροστά στα μάτια των απελπισμένων τουριστών. Η σκηνή επαναλήφθηκε τρεις τέσσερις φορές. Αίφνης η μάνα μετατράπηκε σε λέαινα. Στο πέμπτο «Οχι», άνοιξε εκβιαστικά το πορτ παγκάζ, έχωσε το καρότσι κι έκανε κατάληψη του οχήματος ουρλιάζοντας μονότονα «Κολωνάκι, Κολωνάκι». Τη θαύμασα. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είχε οικειοποιηθεί την ελληνική νοοτροπία, ξεχνώντας τις New England ευγένειες κι αναμετριόταν επί ίσοις όροις με τους έμπειρους ντόπιους.

Τα σκεφτόμουν αυτά διαβάζοντας το δεκάλογο του καλού τουρίστα, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ΖΕΙΤ και ο οποίος ξεκινά με την εντολή «Μη μεταφέρετε ατόφια τη νοοτροπία σας σε ξένες χώρες». Το λέει κυρίως για τις απαιτήσεις ανακύκλωσης που εγείρουν ή την ενόχληση  πολλών Γερμανών για την εκτεταμένη χρήση πλαστικών στη χώρα μας. Το λέει επίσης για να σταματήσουν να πηγαίνουν στα μανάβικα και να αγοράζουν μια τομάτα ή να παραγγέλνουν μια χόρτα στη μέση στις ταβέρνες. Ερμηνεύεται όμως κι αντίστροφα: «αν θέλετε να επιβιώσετε-μεταφορικά και κυριολεκτικά, προσαρμοστείτε». Π.χ. μην κάνετε πεζοπορία στις 2 μμ χωρίς κινητό και νερό, κάτι ξέρουν οι ιθαγενείς που κάνουν σιέστα εκείνη την ώρα.

Μέσα στο δεκάλογο της γερμανικής εφημερίδας υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε κι εμείς είτε ταξιδεύουμε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Ορισμένες από αυτές είναι να μη σέρνουμε τις βαλίτσες στα πλακόστρωτα στενάκια, να μην ποζάρουμε για επικίνδυνες ή αδιάκριτες σέλφι, να μην έχουμε αποκιοκρατική συμπεριφορά στα μέρη που επισκεπτόμαστε.

Οι τουρίστες είναι ήδη στοχοποιημένοι. Στη Βαρκελώνη οι κάτοικοι τους κυνηγάνε με νεροπίστολα. Εδώ γράφουν συνθήματα όπως «Tourist, go home» στα ασανσέρ και κάνουν αφισσοκόλληση κατά των Airbnb και του εξευγενισμού στο Κουκάκι, το Μετς και το Παγκράτι. Στη Δανία ακολουθούν την αντίστροφη τακτική. Οσοι ξένοι επισκέπτες συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες θα επιβραβεύονται. Το σχέδιο που τίθεται δοκιμαστικά σε εφαρμογή την προσεχή Δευτέρα στην Κοπεγχάγη προβλέπει δωρεάν γεύματα και ποτά για όσους τουρίστες μαζεύουν σκουπίδια από το δρόμο, χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για ΙΧ και νοικιάζουν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Αν το πείραμα κριθεί επιτυχημένο θα εφαρμοστεί καθόλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στόχος είναι οι τουρίστες να φεύγουν από την Κοπεγχάγη με σουβενίρ…μια ενισχυμένη οικολογική συνείδηση.

MHT