5-απλές-συνήθειες-για-να-καταπολεμήσετ-292830
©George Angelis/Shot by Gio

Υπάρχουν πολλά τρικ και συνήθειες κατά του φριζαρίσματος για τα μαλλιά, υπάρχουν όμως μερικά απλά tricks που είναι εύκολο να τα ενσωματώσετε στην καθημερινότητα. Διότι δεν πρόκειται μόνο για χρήση ενός προϊόντος για φριζαρισμένα μαλλιά, αλλά και για ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθείτε σε καθημερινή βάση που, σε πολλές περιπτώσεις, περνούν απαρατήρητες, αλλά ωστόσο, εμποδίζουν τα μαλλιά να καταστραφούν και να φριζάρουν. Όπως εξηγεί η ειδική για τα μαλλιά Helena Rodero, «το φριζάρισμα είναι σημάδι βλάβης στις ίνες της τρίχας. Για να είναι υγιή, τα μαλλιά πρέπει να είναι απαλά γιατί αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα είναι κλειστή και προστατεύει τις ίνες της τρίχας και την κερατίνη από την υποβάθμιση που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες. Χωρίς καλά δομημένη επιδερμίδα έχουμε θαμπά μαλλιά. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να το αποφύγετε», λέει η ειδικός.

Πλύνετε μόνο το τριχωτό της κεφαλής (και χρησιμοποιήστε conditioner)

Αν τρίψετε τα μεσαία μήκη και τελειώσετε με το σαμπουάν νομίζοντας ότι τα μαλλιά θα είναι πιο καθαρά, κάνετε λάθος. Όπως επισημαίνει η ειδικός, μία από τις πιο σημαντικές καθημερινές πρακτικές για την πρόληψη του φριζαρίσματος είναι να πλένουμε μόνο το τριχωτό της κεφαλής και όχι τα μαλλιά –το τρίψιμο καταστρέφει την επιδερμίδα– και να χρησιμοποιείτε πάντα conditioner γιατί διευκολύνει το ξέπλυμα και ελαχιστοποιεί τον στατικό ηλεκτρισμό. Εμποδίζει επίσης το νερό να εισέλθει στις ίνες, γεγονός που προλαμβάνει το φριζάρισμα. «Όταν μιλάμε για μαλλιά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θεραπεύουμε ένα υλικό που είναι άψυχο και ότι η ζημιά που του κάνουμε έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο επειδή δεν έχει την ικανότητα να αυτοεπισκευάζεται», λέει.

5 απλές συνήθειες για να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα-1
©George Angelis/Shot by Gio

Ο κανόνας των 15 εκατοστών

Η Rodero συμβουλεύει επίσης να στεγνώνετε τα μαλλιά σας χωρίς να στύβετε την πετσέτα και να χρησιμοποιείτε πάντα πιστολάκι αλλά σωστά: «Σε μέτρια θερμοκρασία και τουλάχιστον 15 εκατοστά μακριά από τα μαλλιά, στρέφοντας πάντα τη θερμότητα προς τις άκρες», εξηγεί.

Πιάστε τα μαλλιά σας όταν φυσάει (και προστατέψτε τα από τον ήλιο)

Σε μέρες με αέρα, είναι σημαντικό, επισημαίνει η Rodero, να πιάνετε τα μαλλιά για να αποφύγετε την τριβή που καταλήγει να βλάπτει την επιδερμίδα και επομένως, να αφήνει τα μαλλιά απροστάτευτα από εξωτερικές επιθέσεις. «Το λιπαρό οξύ που έχουν φυσικά τα μαλλιά, λειτουργεί ως αδιάβροχο και όταν καταστραφεί, καταστρέφεται και η επιδερμίδα», προσθέτει. Όσον αφορά την προστασία του από τον ήλιο, ακούγεται σαν μια θεωρητική συνήθεια, αλλά η ειδικός μας δίνει μερικές πληροφορίες που θα μας κάνουν να αλλάξουμε γνώμη όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία στα μαλλιά μας: «Πάνω από το 90% των 18-MEA, που είναι «Το πρώτο εμπόδιο κατά της εξωτερικής επιθετικότητας μειώνεται μόνο με την ηλιακή ακτινοβολία κατά τους 3 μήνες του καλοκαιριού», προειδοποιεί.

5 απλές συνήθειες για να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα-2
©George Angelis/Shot by Gio

Βουρτσίστε τα για να μην είναι ποτέ μπερδεμένα

«Είναι σημαντικό να έχετε πάντα τα μαλλιά σας ξεμπερδεμένα για να αποτρέψετε τη ζημιά στις ίνες της τρίχας», λέει. Αυτό σημαίνει να τα βουρτσίζετε όταν είναι μπερδεμένα – για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αφού ο αέρας και η τριβή των ρούχων τα κάνουν πιο μπερδεμένα – και όχι απαραίτητα τη νύχτα. “Αν δεν είναι μπερδεμένα, δεν χρειάζεται να τα βουρτσίζετε το βράδυ, αλλά αν πρόκειται να εφαρμόσετε έναν ορό στις άκρες σας (με βάση το λάδι, που δεν περιέχει νερό) για να κοιμηθείτε, είναι καλή ιδέα να το βουρτσίσετε ή να τα χτενίσετε ώστε να φτάσει σωστά στα μαλλιά.”

Μην χρησιμοποιείτε συχνά ισιωτική μαλλιών

Η ειδικός εστιάζει σε κάτι που συμβαίνει τακτικά: σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της καθημερινής χρήσης της ισιωτικής, όχι τόσο για να διαμορφώσετε τα μαλλιά, αλλά για να τα δείτε λαμπερά και χωρίς φριζάρισμα. «Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την ισιωτική, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνετε στα μαλλιά και τόσο περισσότερο θα εξαρτηθείτε από τη χρήση της. Όμως, όπως επισημαίνει, ακόμη και η χρήση θερμοπροστατευτικού δεν θα αποτρέψει πάντα τη ζημιά: «Το πολύ ένα θερμοπροστατευτικό θα μας γλιτώσει από το 50% της ζημιάς», επισημαίνει. Και ποια είναι η ζημιά; «Εξαρτάται από την αντίσταση των μαλλιών σας, οι δισουλφιδικές γέφυρες κερατίνης, που δίνουν στα μαλλιά μεγαλύτερη αντίσταση, πρόκειται να σπάσουν και να εξασθενήσουν. Αυτή η ζημιά είναι πολύ πιο εμφανής και πιο γρήγορη στα λεπτά μαλλιά και είναι επίσης αθροιστική», λέει σχετικά με τη συχνή χρήση ισιωτικών.

Διαβάστε επίσης | Από το μανικιούρ στα μαλλιά, το κόκκινο είναι το απόλυτο beauty trend τώρα

MHT