Εάν υποφέρετε από πρησμένα, βαριά πόδια το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας. Εδώ είναι 5 τροφές που, ενώ είναι υγιεινές, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια
Το αίσθημα πρηξίματος στα πόδια είναι συνηθισμένο σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά το καλοκαίρι. Είναι μια ενόχληση που προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, αυτός στον οποίο πιθανώς δίνουμε τη λιγότερη προσοχή είναι η διατροφή μας. Ειδικά όταν πρόκειται για υγιεινές τροφές, τις οποίες δεν θα περιμέναμε ποτέ να είναι η αιτία πίσω από τα βαριά πόδια.
Γιατί πρήζονται τα πόδια το καλοκαίρι;
Το πρήξιμο εμφανίζεται λόγω κατακράτησης υγρών, η οποία προκαλεί συσσώρευση υγρών στους ιστούς. Μπορεί να προκληθεί από κακή κυκλοφορία του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες ή ακόμα και από κακή διατροφή. Ορισμένες τροφές, συνήθως πλούσιες σε νάτριο ή ζάχαρη, προάγουν την κατακράτηση υγρών και τη φλεβική στάση, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε πρησμένα και επώδυνα πόδια. Γνωρίζοντας ποιες τροφές είναι αυτές, ειδικά οι ανυποψίαστες, μπορείτε να τις αποφύγετε κατά τις πιο ζεστές περιόδους του χρόνου ή αν είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το πρόβλημα.
5 τροφές που κάνουν τα πόδια σας να πρήζονται και που πιθανότατα δεν θα φανταζόσασταν καν
#1 – Κονσέρβα τόνου
Ο τόνος, ειδικά ο κονσερβοποιημένος, μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο λόγω της προσθήκης αλατιού κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση. Η προσθήκη του σε μια καλοκαιρινή σαλάτα δεν είναι καλή ιδέα αν υποφέρετε από πρησμένα, βαριά πόδια, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα χωρίς καν να το καταλάβετε.

#2 – Ντομάτες
Παρόλο που οι ντομάτες είναι λαχανικά πολύ πλούσια σε νερό, περιέχουν επίσης ισταμίνη, η οποία προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση υγρών. Η ισταμίνη αυξάνει τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια. Για να το αποφύγετε αυτό, είναι σημαντικό να συνδυάζετε τις ντομάτες με άλλα λαχανικά με υψηλή διουρητική δράση, όπως τα αγγούρια.
#3 – Καπνιστός σολομός
Ο σολομός είναι μια άλλη υγιεινή τροφή, που συχνά προστίθεται σε σαλάτες ή wraps για ένα καλοκαιρινό γεύμα. Ωστόσο, ο καπνιστός σολομός έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ακριβώς λόγω της επεξεργασίας και της συντήρησής του. Η περίσσεια νατρίου συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών.
#4 – Κράκερ και άλλα υποκατάστατα ψωμιού
Συχνά, για ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα, προτιμούμε κράκερ (ή κριτσίνια) αντί για ψωμί, πιστεύοντας ότι είναι πιο υγιεινά. Εάν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών και βαριά πόδια, αυτή δεν είναι μια καλή επιλογή, καθώς τα υποκατάστατα ψωμιού έχουν συχνά ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
#5 – Ένα μικρό κομμάτι παρμεζάνας
Συχνά υπάρχει ως υγιεινή επιλογή για σνακ και ορεκτικά, ωστόσο το τυρί Grana, όπως και άλλα παλαιωμένα τυριά, παρέχει πολύ νάτριο και αυτό μπορεί να συμβάλει στο πρήξιμο των κάτω άκρων.
Διαβάστε επίσης | 10 τροφές που μειώνουν φυσικά την κορτιζόλη και πρέπει να καταναλώνετε στην διατροφή σας