8-μικρά-σημάδια-ότι-ένα-διάλειμμα-θα-μπο-320863
©Unsplash

Τι θα γινόταν αν το να εντοπίσετε τα προβλήματα στη σχέση σας και να κάνετε ένα διάλειμμα θα μπορούσε να σας δώσει νέο αέρα;

Γνωρίζαμε ήδη για τα «red flags», τοξικές συμπεριφορές που οδηγούν ή απαιτούν το τέλος μιας σχέσης στις περισσότερες περιπτώσεις. Λιγότερο ανησυχητικές από τις red flags είναι οι «shore flags», σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την αποφυγή συσσώρευσης εντάσεων και τη διατήρηση μιας υγιούς, χωρίς απογοήτευση σχέσης. Ο Christian Richomme, ψυχαναλυτής, συγγραφέας και θεραπευτής στο Παρίσι, ειδικευμένος στις συναισθηματικές διαταραχές, εξηγεί:

«Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια, κάνοντας προσεκτικά, παραγωγικά διαλείμματα και καθιερώνοντας σαφείς κανόνες και θέτοντας κοινούς στόχους, οι σύντροφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο για να ενισχύσουν τη σχέση τους και να επιστρέψουν με βαθύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη σύνδεση. Τα ζευγάρια όχι μόνο μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια αλλά και να ενισχύσουν τον δεσμό τους, δημιουργώντας μια πιο ικανοποιητική σχέση με μεγαλύτερη διάρκεια». Ο ειδικός αποκαλύπτει μια λίστα με τα πιο εμφανή σημάδια για να προσέξετε. Τόσοι πολλοί δείκτες που επιβεβαιώνουν ότι ένα σύντομο διάλειμμα θα μας επέτρεπε να επανέλθουμε σε καλή βάση, προς μια ακόμη πιο σταθερή και ισορροπημένη σχέση.

8 μικρά σημάδια ότι ένα διάλειμμα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη σχέση σας-1
©Unsplash

8 σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση μπορεί να χρειάζεται ένα διάλειμμα

Ανεπίλυτες συγκρούσεις

«Οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες ή οι ανεπίλυτες διαφωνίες μπορούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα συνεχούς έντασης. Όταν οι ίδιες συγκρούσεις επανεμφανίζονται χωρίς να βρεθεί ποτέ λύση, μπορεί να είναι σημάδι ότι οι εταίροι χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν ατομικά την κατάσταση και να βρουν λύσεις».

Παραμελημένες ατομικές ανάγκες

«Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι οι συναισθηματικές, σωματικές ή ψυχικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ανισορροπία στη σχέση. Οι ατομικές ανάγκες μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο προσωπικός χρόνος, τα χόμπι, η καριέρα ή απλά η ανάγκη να υπάρχει εκτίμηση».

Έλλειψη ποιοτικού χρόνου μαζί

«Εάν οι σύντροφοι διαπιστώνουν ότι περνούν όλο και λιγότερο ποιοτικό χρόνο μαζί λόγω εργασιακών, οικογενειακών ή κοινωνικών υποχρεώσεων, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι. Το να περνάτε χρόνο μαζί είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης και της ανανέωσής της».

Συναισθηματική εξάντληση

«Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται συναισθηματικά εξαντλημένοι ή υπερφορτωμένοι από τη σχέση, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για να ξεκουραστούν και να ανανεωθούν. Η συναισθηματική εξάντληση μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα διαρκούς κούρασης, ευερεθιστότητας ή αδιαφορίας για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνανε μαζί».

Έντονη επικοινωνία

«Η αναποτελεσματική ή δύσκολη επικοινωνία είναι ένα κοινό σημάδι υποκείμενων προβλημάτων σε μια σχέση. Εάν οι σύντροφοι δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή τις ανάγκες τους με σαφήνεια και σεβασμό, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα για να αναπτυχθούν καλύτερες στρατηγικές και να δοθεί η ευκαιρία να σκεφτούμε νέες μεθόδους για να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον».

8 μικρά σημάδια ότι ένα διάλειμμα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη σχέση σας-2
©Unsplash

Έλλειψη ιδιωτικότητας

«Η μείωση της οικειότητας, είτε συναισθηματική είτε σωματική, μπορεί να σηματοδοτήσει ότι η σχέση χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει τη σύνδεσή της. Η οικειότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του αισθήματος εγγύτητας και ικανοποίησης».

Απώλεια αμοιβαίου σεβασμού

«Τα απαξιωτικά σχόλια, η περιφρόνηση ή η έλλειψη προσοχής για τα συναισθήματα του άλλου είναι σημάδια ότι ο αμοιβαίος σεβασμός έχει διαβρωθεί. Ένα διάλειμμα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του ουσιαστικού σεβασμού».

Αίσθημα ασφυξίας

«Αν ένας σύντροφος αισθάνεται πνιγμένος ή σαν να μην έχει πλέον προσωπικό χώρο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα όρια και να βρεθεί μια υγιής ισορροπία ατομικής αυτονομίας».

Αυτά είναι όλα σημάδια ότι η σχέση χρειάζεται ένα ξεκάθαρο διάλειμμα, αποδεκτό και από τα δύο μέρη του ζευγαριού, που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να  δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Christian Richomme διευκρινίζει: «Το να κάνετε ένα διάλειμμα από μια σχέση μπορεί να είναι επωφελές εάν το διαχειρίζεστε με σεβασμό και τα σωστά βήματα». Επίσης, ορίστε σαφείς στόχους και ορίστε μια συγκεκριμένη διάρκεια για το διάλειμμα: «Πολύ μεγάλη περίοδος μπορεί να δημιουργήσει μια ανεπανόρθωτη απόσταση, ενώ μια πολύ μικρή περίοδος μπορεί να μην επιτρέπει πραγματικό προβληματισμό. Γενικά, συνιστάται μια διάρκεια από μερικές εβδομάδες έως τρεις μήνες. Βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε σε μια ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης και μείνετε σε αυτήν.” Οι καρποί ενός τέτοιου break μπορεί να είναι πολυάριθμοι: μείωση των εντάσεων, βελτίωση της επικοινωνίας και τελικά, μια ενισχυμένη σχέση με την κοινή ικανοποίηση να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια μαζί.

Διαβάστε επίσης | Τα 7 summer shoes σύμφωνα με την A-list

MHT