ακμή-τα-αίτια-και-οι-νέοι-τρόποι-αντιμε-251482
©Hunter Abrams

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πάθηση του δέρματος πιο διαδεδομένη από την ακμή. Η κοινή ακμή (όπως είναι επίσημα γνωστό), επηρεάζει περίπου το 9,4 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και συμβαίνει ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή φυλή, γεγονός που εξηγεί γιατί ο όρος «ακμή» έχει σχεδόν 23 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok – με επιπλέον 28,5 εκατομμύρια views στον όρο «ακμή ενηλίκων». Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι η ανεπιθύμητη εμφάνιση της ακμής στη ζωή μας –και στο δέρμα μας– έχει αυξηθεί.

«Τα γονίδια παίζουν τεράστιο ρόλο στο αν κάποιος θα έχει έξαρση ακμής», λέει η δερματολόγος Dr Alexis Granite. «Και μετά συνδυάζοντας αυτό μαζί με όλα τα στοιχεία του δυτικού τρόπου ζωής: επεξεργασμένα τρόφιμα, υψηλό στρες, ρύπανση… Αυτή είναι η δική μου άποψη, αλλά είμαι σίγουρη ότι είναι όλα τα μικρά πράγματα στα οποία εκτιθέμεθα, συμπεριλαμβανομένων και των ενδοκρινικών διαταραχών και των μικροπλαστικών. Είναι αδύνατο να εξαλειφθούν όλα αυτά τα πράγματα και πιθανότατα είναι ο λόγος που υπάρχει μεγάλη αύξηση στην ακμή, ιδιαίτερα στους ενήλικες». Σημειώνει επίσης ότι στην εφηβεία συμβαίνει πολύ νωρίτερα στα παιδιά στις μέρες μας, πράγμα που σημαίνει στη συνέχεια ότι η ακμή εμφανίζεται πολύ νωρίτερα.

Ακμή: Τα αίτια και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης-1
©Hunter Abrams

Ψυχολογικοί λόγοι

Το να υποφέρετε από ακμή δεν είναι απλώς μια περίπτωση που έχετε κακό δέρμα και το αντιμετωπίζετε. Συχνά αυτό συνοδεύεται από προβλήματα ψυχικής υγείας – και μπορεί να είναι πολύ έντονο. Πολλοί από εμάς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο αυτό συμβάλλει και στην αυτοεκτίμησή μας όπου όταν συμβαίνει ένα break out αρχίζει να πέφτει, κάτι που υποστηρίζει και η επιστημονική έρευνα. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά ποσοστά (έως και 40 τοις εκατό) των ασθενών με ακμή υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, με 6 έως 7 τοις εκατό να έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Εάν ανήκετε σε κάποιους από αυτούς, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Εμμηνόπαυση και ακμή

«Υπήρξε τόση κουβέντα για την εμμηνόπαυση – η οποία είναι προφανώς εξαιρετική – τους τελευταίους μήνες. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο κανείς δεν μιλάει είναι το γεγονός ότι αν πολλές γυναίκες κάνουν HRT –ιδίως προγεστερόνη και τεστοστερόνη– και εμφανίζουν ακμή», λέει η δερματολόγος Dr Anjali Mahto. «Βλέπω τώρα μια τεράστια αύξηση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που ξεκίνησαν HRT τους τελευταίους δύο μήνες, που παρουσιάζουν ακμή για πρώτη φορά».

Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικό – ειδικά αν νομίζατε ότι οι μέρες με την ακμή σας είχαν περάσει προ πολλού. Η Dr Mahto λέει ότι μια χαμηλή δόση ισοτρετινοΐνης λειτουργεί πολύ καλά για τη θεραπεία της ακμής σε αυτή την περίπτωση. «Οι παρενέργειες των χαπιών ακμής εξαρτώνται από τη δόση – όσο υψηλότερη είναι η δόση που παίρνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε παρενέργειες – οπότε δίνοντας σε αυτές τις γυναίκες μια πολύ χαμηλή δόση σημαίνει στην πραγματικότητα ότι τις αποφεύγουν».

Ακμή: Τα αίτια και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης-2
©Acielle/Style du Monde

Αντιμετωπίστε σωστά την ακμή

Φυσικά, η ακμή υπήρχε για πάντα και η Dr Granite σημειώνει ότι το σχέδιο θεραπείας δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ όσο παλιά. «Έχω πολλές μαμάδες που φέρνουν τις κόρες τους που περιμένουν ότι οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί, αλλά πραγματικά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πολλές από τις ίδιες συνταγές», λέει.

Με την άνοδο των social media και του διαδικτύου συνολικά, πολλοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να παίρνουν την υγεία του δέρματός τους στα χέρια τους – συχνά με κακές συνέπειες. Με τόσα πολλά ενεργά συστατικά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, οι δερματολόγοι έχουν σημειώσει αύξηση σε ασθενείς με προβλήματα ακμής που είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου δερματικού φραγμού λόγω της υπερβολικής χρήσης ενεργών συστατικών και των stripping formulas.

Για να μην αναφέρουμε τις κοινότητες skincare σε πλατφόρμες όπως το Facebook (όπου οι χρήστες δημοσιεύουν τα προβλήματα του δέρματος τους για να συλλέξουν συμβουλές από άλλους χρήστες), που μπορεί να έχει και θετικά μέρη, αλλά συχνά οδηγούν σε λανθασμένες διαγνώσεις. «Αυτό που βλέπω πολύ είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν ακμή, ενώ στην πραγματικότητα έχουν ροδόχρου ακμή», λέει η Dr. Mahto. «Στη συνέχεια αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα ολόκληρο φορτίο από πραγματικά ενεργά, υψηλής αντοχής, συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, και αυτό κάνει τη ροδόχρου ακμή χειρότερη».

Ακμή: Τα αίτια και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης-3
©Acielle/Style du Monde

Το άλλο ζήτημα είναι ότι, χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση με έναν ειδικό (και κατά προτίμηση έναν δερματολόγο), πολλοί πάσχοντες από ακμή νομίζουν λανθασμένα ότι χρειάζονται ένα τοπικό προϊόν με συνταγή, όπως ένα ρετινοειδές, όταν «είναι προφανές ότι αυτό που χρειάζονται είναι κάποιο χάπι». εξηγεί η Dr. Mahto. «Ο λόγος για τον οποίο πράγματα όπως τα λέιζερ προσώπου, το χημικό πίλινγκ και τα τοπικά ρετινοειδή, δεν λειτουργούν σε όλους είναι επειδή εάν έχετε βαθιά ακμή –οζώδη ή κυστική– η φλεγμονή βρίσκεται αρκετά βαθιά στα στρώματα του δέρματος», λέει. «Και όλες αυτές οι θεραπείες είναι επιφανειακές και δεν διεισδύουν εκεί που είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα».

Η  Dr. Mahto, η οποία παρεμπιπτόντως υπέφερε και η ίδια από ακμή, επισκέπτεται τακτικά πελάτες στην κλινική στους οποίους έχουν «συνταγογραφηθεί» μια σειρά από θεραπείες από κάποιον που δεν είναι δερματολόγος και δεν έχουν δει τα αποτελέσματα που περίμεναν – ή, χειρότερα, το δέρμα έχει γίνει πιο αντιδραστικό. «Έκαναν έξι συνεδρίες IPL, τρεις γύρους microneedling και τους πουλήθηκε ένα ολόκληρο φορτίο ιατρικής περιποίησης δέρματος για να ταξινομήσουν την ακμή και τις ουλές ακμής τους και τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα», εξηγεί. «Αυτή είναι μια θεραπεία αξίας χιλιάδων– και μου πήρε δύο λεπτά για να δω ότι αυτό που έπρεπε να συμβεί ήταν πρώτα να λύσω το θέμα της ακμής και μετά να θεραπεύσω το δέρμα. Δεν είναι δίκαιο για κανέναν ασθενή».

Το μάθημα είναι πάντα να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να διασφαλίσετε ότι τα δερματικά προβλήματα έχουν διαγνωστεί σωστά. Μπορεί να φαίνεται κάτι ακριβό στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Ακμή: Τα αίτια και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης-4
©Kendall Jenner/Instagram

Τι να περιμένετε όταν επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για ακμή

Ο πρώτος στόχος ενός δερματολόγου όταν βλέπει έναν νέο πελάτη είναι να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό του δέρματος του και του τρόπου ζωής του, από το πόσο καιρό ήταν εκεί η ακμή του μέχρι τυχόν θεραπείες που δοκιμάστηκαν. «Θέλω να μάθω για τις περιόδους τους, τυχόν προηγούμενα ιατρικά προβλήματα, τη διατροφή – είτε είναι χορτοφάγοι, είτε είναι vegan ή κόβουν πολλές ομάδες τροφίμων – αν καπνίζουν και πίνουν», λέει η Dr.Mahto. «Κάνω πολλές ερωτήσεις στην αρχή».

Μόλις το κάνει αυτό, εξετάζει το δέρμα και αναζητά τη σοβαρότητα, τις ουλές και τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, και αν ο ασθενής αισθάνεται αυτοσυνείδητος στο δέρμα του κ.λπ. Μετά περνάει στο σχέδιο δράσης. «Βλέπω τη θεραπεία της ακμής σε τρεις φάσεις», εξηγεί. «Η πρώτη φάση είναι η απενεργοποίηση της ακμής – αυτό μπορεί να είναι ένα φάρμακο από το στόμα. Μόλις απενεργοποιήσετε την ακμή και τα εξογκώματα εξαφανιστούν, το επόμενο βήμα είναι η συντήρηση της ακμής. Αυτό μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της ακμής στο μέλλον, διατηρώντας έτσι τους πόρους αποσυμφορημένους και μια αξιοπρεπή ρουτίνα περιποίησης δέρματος που είναι προσανατολισμένη στο δέρμα με τάση ακμής». Η τρίτη φάση είναι η αντιμετώπιση των ουλών, για τις οποίες χρησιμεύουν οι θεραπείες όπως το microneedling, το λέιζερ και το πίλινγκ – είναι πολύ σημαντικό να έχετε πρώτα την ίδια την ακμή υπό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης | Γνωρίζουμε ήδη τα κουρέματα του 2023

MHT