Απώλεια κολλαγόνου: Πώς να την αντιμετωπίσετε;
O Δρ. Paolo Facchinei Fleming, από το ιατρικό τμήμα του κέντρου αισθητικής ιατρικής The Beauty Concept, αναφέρει: «Μεταξύ 25 και 30 ετών, αρχίζουμε να χάνουμε 1% κολλαγόνου ετησίως. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται από την ηλικία των 40 ετών», λέει ο ειδικός, ο οποίος συμβουλεύει να ενεργούμε τόσο για τη διατήρηση του κολλαγόνου που απομένει όσο και για να τονώσουμε τη νέα παραγωγή. Και αυτό είναι δυνατό (εν μέρει) με καλές καθημερινές συνήθειες. Αν και η αισθητική ιατρική μπορεί επίσης να το κάνει αυτό –οι επαγωγείς κολλαγόνου με τη μορφή ενέσιμων και ραδιοσυχνοτήτων είναι μερικές από τις μεγάλες καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα– είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται ορισμένες καθημερινές πρακτικές για την πρόληψη της απώλειας. Όπως επισημαίνει ο Facchinei, «οι καλές συνήθειες κάνουν πραγματικά τη διαφορά, γι’ αυτό πριν από οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία προσπαθούμε πάντα να εκπαιδεύουμε τους ασθενείς με αυτή την έννοια για να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα».

Και ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψη μια άλλη δήλωση των γιατρών Virtudes Ruiz και María Vicente όταν τους ρωτάμε για την ακριβή ηλικία στην οποία συμβαίνει αυτή η επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου: «Συμβαίνει όταν σταματάμε να αναπτυσσόμαστε και αρχίζει η γήρανση, από την ηλικία των 24. Σε αυτή την ηλικία δεν το παρατηρούμε ακόμα εξωτερικά, αλλά η εσωτερική μας γήρανση έχει ήδη αρχίσει», λένε πριν δώσουν τα καλά νέα: «Αυτή η γήρανση θα εξαρτηθεί από τη γενετική μας και τον τύπο του δέρματός μας, αλλά και από τις συνήθειες και τον τρόπο που φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όλα αυτά θα κάνουν την παραγωγή κολλαγόνου να επιβραδυνθεί περισσότερο ή λιγότερο». Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν ότι αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική, δρα μόνο στο 25% αυτής της διαδικασίας γήρανσης. Και τα υπόλοιπα είναι επιγενετική. Μπορούμε να επηρεάσουμε το δέρμα μας και την υγεία μας, γενικά, κατά 75%.

Τι είναι το κολλαγόνο και πώς επηρεάζει τη νεανικότητα του δέρματος
«Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από τη δράση των κυττάρων που ονομάζονται ινοβλάστες. Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί και να διατηρεί τις δομές των ιστών που αποτελούν το σώμα, δημιουργώντας ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες ίνες γνωστές ως ίνες κολλαγόνου. Αυτές οι ίνες ενώνουν συνδετικούς ιστούς όπως τένοντες, μύες ή δέρμα και επηρεάζονται καθώς γερνάμε, καθώς ο δερματικός κυτταρικός μεταβολισμός γίνεται όλο και πιο αργός, επηρεάζοντας την ταχύτητα της σύνθεσης κολλαγόνου», εξηγεί η Δρ Mar Mira, από το Clínica Mira + Cueto, στην οποία ο Δρ Facchinei προσθέτει: «Η μείωση του κολλαγόνου, μαζί με την απώλεια ελαστίνης (μιας ουσιαστικής πρωτεΐνης στο δέρμα που είναι υπεύθυνη για την παροχή ελαστικότητας) και η αφυδάτωση του δέρματος, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος».
Ζήτημα καλών συνηθειών
Η φύση κυβερνά, αλλά μόνο εν μέρει. Ενώ είναι αλήθεια, όπως εξηγεί η Δρ Mira, ότι η ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου δεν είναι ίδια στα 30 χρόνια και στην εμμηνόπαυση, «η ηλικία δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας στον ρυθμό παραγωγής και/ή απώλειας κολλαγόνου». Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι καλές συνήθειες:
1. Μειώστε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε SPF καθημερινά
«Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, λόγω της οξείδωσης που παράγεται από τις ακτίνες UV, η οποία προάγει την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου και τη μείωση της παραγωγής του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε επαρκή φωτοπροστασία», λέει ο ειδικός από την Clínica Mira + Cueto.

2. Ροφήματα πράσινου τσαγιού και τζίντζερ
Αυτή είναι μια από τις συστάσεις του ειδικού The Beauty Concept, ο οποίος επιμένει ότι η καθημερινή κατανάλωση νερού και γενικά αφεψημάτων είναι απαραίτητη για την αύξηση του εγγενούς υαλουρονικού οξέος του δέρματος. Μάλιστα, συνιστά ένθερμα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα όπως πράσινο τσάι και τζίντζερ. «Ένα παράδειγμα των πλεονεκτημάτων τους είναι οι Ασιάτες ασθενείς που συνδυάζουν μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα από σόγια με την αυστηρή χρήση αντηλιακής προστασίας».
3. Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο
Αυτή η πρωτεΐνη, όπως επισημαίνει η Mira, μπορεί να βρεθεί σε:
Κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό).
Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.
Γαλακτοκομικά.
Ξηρούς καρπούς.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (ντομάτες, φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές κ.λπ.) που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου
4. Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών και σακχάρων
Και επεξεργασμένα τρόφιμα. «Επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης λόγω των χαμηλής ποιότητας πρωτεϊνών τους», εξηγεί η Mira.

5. Αποφύγετε την έλλειψη ενυδάτωσης
Και αυτό σημαίνει όχι μόνο χρήση καλλυντικών προϊόντων, αλλά και προώθηση της ενυδάτωσης του σώματος – «Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλουν τις τοξίνες», λέει η Δρ. Μίρα.
6. Αποφύγετε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να θυμηθούμε πώς δρουν αρνητικά στο δέρμα, καταστρέφοντας τις ίνες κολλαγόνου, επηρεάζοντας την κατακράτηση υγρών και την οξυγόνωση και τη διατροφή των κυττάρων.
7. Προωθήστε τις κοινωνικές σχέσεις
Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις προάγουν επίσης την καλή λειτουργία του δέρματος και των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο. Έτσι μας το εξηγεί η Marie Hélène Lair , διευθύντρια επιστημονικής επικοινωνίας στην Clarins . «Όλα έχουν να κάνουν με την επιγενετική. Με λίγα λόγια, το 85% των σημαδιών γήρανσης συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να γίνουμε οι «πιλότοι» της γήρανσής μας, αφού μόνο το 15% συνδέεται με τη γενετική κληρονομικότητα. Οι πέντε πυλώνες αυτού του υγιεινού τρόπου ζωής είναι: η διατροφή, η αισιοδοξία, η διαχείριση του άγχους, η αθλητική πρακτική και οι θετικές κοινωνικές σχέσεις.» Άλλωστε, οι καλές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια είναι στιγμές απόλαυσης που μας απομακρύνουν από το στρες και επομένως μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την πιθανότητα αυτή η μικροεπιθετικότητα να αλλάξει την καλή λειτουργία των κυττάρων στο σώμα μας.

8. Καθημερινά μασάζ
Δεν υπάρχουν θαύματα, αλλά τα συνεχή καθημερινά μασάζ βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. «Οι ινοβλάστες είναι απαραίτητα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και αντιδρούν στη μηχανική καταπόνηση ενός μασάζ παράγοντας ποιοτικό κολλαγόνο. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να ενεργοποιηθούν με ελεγχόμενα μασάζ πίεσης, συστροφής και έντασης. Με αυτές τις κινήσεις, στέλνεται ένα σήμα για την παραγωγή περισσότερου και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου», εξηγεί η δερματολόγος Patricia Ogilvie, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Dior’s Reverse Aging.