μaskne-ένας-καινούριος-όρος-στο-λεξικό-τ-154561

Όχι, δεν πρόκειται για ανορθογραφία. Το νέο μας αξεσουάρ, η μάσκα, και μια παλιά πάθηση, η ακμή, ορίζουν μια νέα κατάσταση για την επιδερμίδα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Όταν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου μπαίναμε σε έναν νέο, πρωτόγνωρο κύκλο ζωής, με τον φόβο να κυριαρχεί, αρχίσαμε να εθιζόμαστε στη χρήση μάσκας για να προστατέψουμε την υγεία μας. Ήταν νωρίς για να ξέρουμε ότι αυτή η νέα συνήθεια που θα έμπαινε για τα καλά στην καθημερινότητά μας θα προσέθετε έναν καινούργιο όρο στο λεξικό της ομορφιάς: «maskne». Η ακμή, δηλαδή, που δημιουργείται από τη μάσκα. Γιατί η μάσκα, υφασμάτινη ή ιατρική, μπλοκάρει μεν την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας, όμως την ίδια στιγμή διαμορφώνει επιβαρυντικές συνθήκες στο εσωτερικό της. Τα συνθετικά υλικά, τα υφάσματα, τα υπολείμματα απορρυπαντικού από το πλύσιμο και, προπάντων, η υγρασία από την αναπνοή ευνοούν την πρόκληση δερματοπαθειών, από απλή ερυθρότητα όσο τη φοράμε μέχρι εξανθήματα και σπυράκια – για να μη μιλήσουμε για τον τόσο ενοχλητικό κνησμό. Και μπορεί να μην έχουμε ακόμα επίσημα στατιστικά στοιχεία που να ορίζουν με νούμερα αυτή τη νέα «νόσο», αρκεί ωστόσο να ανταλλάξουμε τους προβληματισμούς μας με φίλους, συναδέλφους και γνωστούς, για να διαπιστώσουμε ότι, πράγματι, εδώ κάτι υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα και με την ευαισθησία της επιδερμίδας, σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται προσοχή και σωστή φροντίδα για να μη φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή. Επικοινωνήσαμε με τη δρα Μαρίτα Κοσμαδάκη, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, επισκέπτρια λέκτορα Δερματολογίας στο Boston University και συνιδρύτρια της Δερμοϊατρικής Αθηνών, η οποία μας εξήγησε πώς προκαλείται το πρόβλημα και μας έδωσε τις απαραίτητες συμβουλές για να αποτρέψουμε την ανάπτυξή του. «Οι μάσκες συγκρατούν σταγονίδια από το σάλιο και την αναπνοή, ενώ δεν επιτρέπουν στον ιδρώτα να εξατμίζεται με ευκολία», μας είπε. «Αυτή η παγιδευμένη υγρασία έχει ως αποτέλεσμα να ευνοούνται μικροοργανισμοί που εμπλέκονται στην εμφάνιση της ακμής. Επιπλέον, καθώς το πρόσωπο κινείται όταν μιλάμε, η μάσκα τρίβεται στο δέρμα και αλλοιώνει τον φυσιολογικό φραγμό του, προκαλώντας ερεθισμούς και φλεγμονές».

«Μaskne»: Ένας καινούριος όρος στο λεξικό της ομορφιάς-1
©unsplash
1/2
Native Share

Η γιατρός ξεκαθαρίζει ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν maskne είναι αυτοί που ήδη πάσχουν από ακμή, ροδόχρου ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, ωστόσο δεν εξαιρείται κανείς, αφού μπορεί εύκολα να προσβληθεί υπό τέτοιες συνθήκες ακόμα και μια υγιής επιδερμίδα. Βεβαίως, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. «Καλό είναι να αποφεύγουμε την απολέπιση και την εφαρμογή ερεθιστικών θεραπειών αυτή την περίοδο», συμβουλεύει η κυρία Κοσμαδάκη. «Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη ακμή ή κάποια ευαισθησία, πρέπει να ακολουθεί την ενδεικνυόμενη θεραπεία τοπικά. Αν, δε, το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, να λαμβάνει την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή». Όσο για τη ρουτίνα περιποίησης που θα πρότεινε, είναι σαφής: «Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι ο καλός καθαρισμός πρωί και βράδυ με ένα απαλό σαπούνι που δεν ξηραίνει το δέρμα και απομακρύνει καλά τους ρύπους και το σμήγμα. Δεύτερον, η σωστή ενυδάτωση ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας –διαφορετικές ανάγκες έχει η ξηρή, διαφορετικές η λιπαρή–, ώστε να λειτουργεί σωστά ο δερματικός φραγμός. Όπως ήδη ανέφερα, η απολέπιση και οι ερεθιστικές θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται, αφού τα τοπικά ρετινοειδή ή τα οξέα φρούτων ίσως προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό, λόγω του ότι η δράση τους αυξάνεται σε συνθήκες “κλειστής περίδεσης” που δημιουργεί η μάσκα».

Και με το μακιγιάζ τι κάνουμε; είναι η επόμενη ερώτηση. «Καλό είναι να αποφεύγονται προϊόντα που μπλοκάρουν τους πόρους, όπως βαριά make up, ειδικά αν έχουν εμφανιστεί ερεθισμοί ή σπυράκια», συμβουλεύει. Δεν υπάρχει λόγος, θα προσθέταμε, αφού την κάλυψη ατελειών στο μεγαλύτερο μέρος του προσώπου αναλαμβάνει η μάσκα, ενώ υπάρχουν και προϊόντα με φιλικές υφές –watery foundation ή BB creams που συνδυάζουν ελαφριά κάλυψη με ενυδάτωση– τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν άριστο αποτέλεσμα.

Η γιατρός, από την πλευρά της, μας δίνει μία ακόμα συμβουλή: «Επειδή το δέρμα γύρω από τη μύτη και το στόμα είναι πολύ ευαίσθητο, η επιλογή της σωστής μάσκας είναι πολύ σημαντική. Από τις υφασμάτινες, καλύτερες είναι οι 100% βαμβακερές. Καλό είναι να έχετε αρκετές, για να τις αλλάζετε συχνά και να τις πλένετε καθημερινά. Όσο για τις ιατρικές, πάντα υπάρχει πιθανότητα αλλεργίας, αλλά σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται καλά υλικά». Τέλος, η τοποθέτηση της μάσκας παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των ερεθισμών. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά, δεν πέφτει και δεν σας σφίγγει. Αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω, μάλλον δεν θα μάθετε τι σημαίνει maskne.

«Μaskne»: Ένας καινούριος όρος στο λεξικό της ομορφιάς-2
©Vogue Greece
2/2
Native Share

Από αριστερά: Gel SOS για σπυράκια, Jowaé, στα φαρμακεία. Effaclar Ultra Concentrated Serum κατά των σημαδιών ακμής, La Roche Posay, στα φαρμακεία. Διάλυμα peeling Sebologie Solution, Lierac Paris, στα φαρμακεία. Τζελ καθαρισμού Apivita, στα φαρμακεία. Καθαριστικό για ακμή Blemish Age Cleanser Gel, Skinceuticals, www.skinceuticals.gr. Mist κατά της γυαλάδας Normaderm Phytosolution Mattifying Mist, Vichy, στα φαρμακεία. Κρέμα με χρώμα Sébium Global Cover, Bioderma, στα φαρμακεία.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2020 της Vogue Greece.

Διαβάστε περισσότερα | Ένα καλό ρουζ: Το κλειδί του μακιγιάζ, αν το εφαρμόσετε σωστά