πεντικιούρ-στο-σπίτι-4-λάθη-για-να-αποφ-282538
©@Emili Sindlev

Το καλοκαίρι σημαίνει ότι έχει φτάσει η στιγμή που θα έχουμε κάθε μέρα περιποιημένα νύχια, ειδικά στα πόδια μας καθώς ένα καλό πεντικιούρ μπορεί να αναδείξει κάθε πέδιλο. Όσο εύκολη και χωρίς ταλαιπωρία κι αν φαίνεται μια διαδικασία πεντικιούρ στο σπίτι, υπάρχουν πολύ συνηθισμένα λάθη που κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ρουτίνας ή ακόμα και να βλάψουν τα πόδια με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό τρόπο.

Παρακάτω, η Vogue συγκέντρωσε τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη και τις λύσεις για να τα αποφύγετε, μαζί με μερικά χρήσιμα tricks ομορφιάς.

Πεντικιούρ στο σπίτι: 4 λάθη για να αποφύγετε το καλοκαίρι-1
©@Chiara Ferragni

4 πιο συνηθισμένα λάθη στο DIY πεντικιούρ

Υπερβολική αφαίρεση κάλων

Η βιολογική λειτουργία των κάλων είναι να προστατεύουν τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας. Μπορούν να είναι η απάντηση στην πίεση που προκαλείται από την παρατεταμένη ορθοστασία, την κακή στάση του σώματος, την επανειλημμένη χρήση πολύ στενών παπουτσιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δέρμα αντιδρά σχηματίζοντας κάλους, οι οποίοι θα το προστατεύσουν από περαιτέρω τραυματισμό. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αντιαισθητικοί και κανείς δεν θέλει να τους έχει, ειδικά όταν πρέπει να φοράτε ανοιχτά παπούτσια ή να είστε ξυπόλητες στην παραλία. Για να τα τους εξαφανίσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε μια λίμα, πυροδοτώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο: αν αφαιρέσετε πάρα πολύ σκληρό ιστό, το σώμα αντιδρά παράγοντας ακόμη περισσότερο.

Τι να κάνετε: Κάντε τακτικά απολέπιση στα πόδια σας (περίπου μία φορά την εβδομάδα) και απλώστε μια κρέμα ποδιών (κατά προτίμηση κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο). Το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, αλλά διαρκεί στο χρόνο. Τα πόδια είναι πιο απαλά, οι κάλοι γίνονται σταδιακά λιγότερο ορατοί και ξηροί, οι σκασμένες φτέρνες ανήκουν στο παρελθόν.

Πεντικιούρ στο σπίτι: 4 λάθη για να αποφύγετε το καλοκαίρι-2
©@Chloe Lecareux

Αφαιρείτε τελείως τα πετσάκια

Τα πετσάκια είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα, γιατί προστατεύουν τα νύχια από την επίθεση μικροβίων. Είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους που τείνουμε να τα αφαιρούμε σε περίπτωση που ξεφτίσουν ή προεξέχουν τόσο πολύ που είναι δύσκολο να περάσουμε το βερνίκι νυχιών. Προσέξτε, ωστόσο, να μην χρησιμοποιήσετε ψαλίδι νυχιών: υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί φλεγμονή. Επίσης, αν πάτε πολύ μακριά στην αφαίρεσή τους, κινδυνεύει η επιδερμίδα να ξαναγίνει πιο παχύρρευστη, ακριβώς όπως οι κάλοι, οι οποίοι στη συνέχεια πυκνώνουν.

Τι να κάνετε: Μουλιάστε τα πόδια σας σε σαπούνι και νερό για λίγα λεπτά. Αυτό μαλακώνει τα πετσάκια και διευκολύνει τη θεραπεία τους. Για να τα αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε ένα stick πορτοκαλιού ή τριανταφυλλιάς. Γιατί αυτά τα είδη ξύλου; Είναι πολύ σκληρά και ιδιαίτερα πυκνά, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να εισχωρήσουν θραύσματα στο δέρμα.

Κόβετε τα νύχια κατά μήκος μιας κυρτής γραμμής

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νύχια των ποδιών φαίνονται απεριποίητα όταν είναι μακριά. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι τείνουν να τα κόβουν όσο το δυνατόν πιο κοντά. Ωστόσο, προσέξτε να μην κόψετε πολύ στις γωνίες, καθώς αυτό μπορεί να πάει το νύχι προς τα μέσα (ειδικά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού). Αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Τι να κάνετε: Κάντε την τομή σε ευθεία γραμμή, όχι καμπύλη. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της βύθισης των εξωτερικών πλευρών του νυχιού στις πιο σαρκώδεις γωνίες των δακτύλων των ποδιών. Για να τελειώσετε τις άκρες, οι οποίες πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άκρες των δακτύλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λίμα, κατά προτίμηση μιας χρήσης.

Βάζετε βερνίκι νυχιών πριν πάτε για ύπνο

Εάν σας έρχεται η ιδέα να γυαλίσετε τα νύχια σας πριν πάτε για ύπνο, μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια στη βαμμένη επιφάνεια το επόμενο πρωί. Λάβετε υπόψη ότι ένα βερνίκι νυχιών χρειάζεται κατά μέσο όρο 30 λεπτά για να στεγνώσει εντελώς.

Τι να κάνετε: Όταν απλώνετε βερνίκι νυχιών, εφαρμόστε πολλές λεπτές στρώσεις αντί για μία παχιά στρώση. Όσο πιο λεπτές είναι οι στρώσεις, στην πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα στεγνώνει το βερνίκι νυχιών. Προσοχή στις σταγόνες ή τα σπρέι γρήγορου στεγνώματος – μπορούν να αλλάξουν το χρώμα και το τελείωμα. Το ηλιακό φως επιταχύνει το χρόνο στεγνώματος. Αν πραγματικά δεν μπορείτε παρά να απλώσετε βερνίκι νυχιών το βράδυ, φροντίστε να το κάνετε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης | 7 θρεπτικές μάσκες μαλλιών για επανόρθωση μετά την θάλασσα

MHT