πινέλα-μακιγιάζ-όλα-τα-βήματα-για-να-τα-290239
©unsplash

Μπορεί ο καθαρισμός των πινέλων να μην είναι το πιο glam μέρος του μακιγιάζ μας, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητο για τη φροντίδα της επιδερμίδας μας. Σύμφωνα με τον make up artist Troy Surratt, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε τα πινέλα σας μακριά από βακτήρια, σκόνη και βρωμιά είναι το εβδομαδιαίο πλύσιμο, μια πρακτική που δεν συμβάλλει μόνο στο ζήτημα της υγιεινής, αλλά και στην καλύτερη απόδοση των πινέλων όσον αφορά το κομμάτι του μακιγιάζ.

Ο καθαρισμός και η σωστή συντήρηση λοιπόν είναι το κλειδί των ειδικών για να κρατούν τα πινέλα τους λειτουργικά αλλά και safe. Από το πόσο σύχνα πρέπει να πλένονται, μέχρι τον πιο σωστό τρόπο να στεγνώνουν, οι experts μοιράζονται με τη Vogue τα μυστικά τους και εμείς προτείνουμε να διαβάσετε προσεκτικά παρακάτω για να μάθετε ακριβώς πως πρέπει να πλένετε τα πινέλα και τα σφουγγαράκια σας.

Πινέλα μακιγιάζ: Όλα τα βήματα για να τα καθαρίζετε όπως οι experts-1
©unsplash

Κάθε πότε πρέπει να τα πλένουμε

Το εβδομαδιαίο πλύσιμο είναι απαραίτητο – και το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε. «Για την καλύτερη αξιοποίηση του πινέλου και την πιο ρεαλιστική απόδοση του χρώματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθαρά πινέλα», λέει ο Surratt, ο οποίος τονίζει πως αν εφαρμόζετε καθημερινά διαφορετικό μακιγιάζ μπορεί να χρειαστεί να πλένετε τα πινέλα σας πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα. Το να τα διατηρείτε καθαρά βοηθά να αποδίδουν στο μέγιστο επίπεδο, ενώ παράλληλα αποτρέπει τα ξεσπάσματα ακμής που προκαλούνται από τη συσσώρευση βακτηρίων.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά σφουγγαράκια, πρέπει να τα πλένετε δύο φορές την εβδομάδα (ή ακόμη και καθημερινά), ανάλογα με την ποσότητα του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Εάν ένα πινέλο έχει γεμίσει foundation ή ένα σφουγγάρι έχει εμποτιστεί με σιλικόνες και έλαια, ο Surratt προτείνει το σαπούνι πιάτων, καθώς κάνει θαύματα με την απολίπανση. Προσέξτε τα καθαριστικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή περιέχουν σκληρούς διαλύτες, καθώς μπορεί να χαλαρώσουν την κόλλα που συγκρατεί το πινέλο, επηρεάζοντας τελικά τη διάρκεια ζωής του.

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος

Ενώ ορισμένοι ειδικοί προτιμούν τις παραδοσιακές φόρμουλες των υγρών σαπουνιών για το πλύσιμο των πινέλων, άλλοι, όπως η Fiona Stiles, επιλέγουν τα στερεά σαπούνια, καθώς καθαρίζουν σε βάθος και περιποιούνται τις τρίχες. Το σημαντικό είναι να βρείτε ένα καθαριστικό προϊόν χωρίς θειικά άλατα και άρωμα, αντιβακτηριδιακό και αντιμικροβιακό, ώστε να ξέρετε ότι τα πινέλα σας είναι ασφαλή και έτοιμα για χρήση ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα υπάρχουν και ειδικά πανάκια καθαρισμού πινέλων τα οποία εφαρμόζονται ως γάντια και κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο εύκολη.

Πώς τα στεγνώνουμε

Χτυπήστε τα πινέλα ελαφρά για να φύγει το πολύ νερό και στη συνέχεια σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία. Προσοχή, όσο τα αφήνετε να στεγνώσουν, τοποθετήστε το μέρος με της τρίχες να κοιτά ελαφρώς προς τα κάτω, ώστε το νερό να μην πηγαίνει στη λαβή.

Πώς τα αποθηκεύουμε

Το να δίνετε χώρο στα πινέλα βοηθά στην αποφυγή των βακτηρίων. Για αυτό προτιμήστε να τα αποθηκεύσετε σε ειδικά συρτάρια για πινέλα με το τριχωτό μέρος προς τα πάνω και όχι σε νεσεσέρ.

Διαβάστε επίσης | 5 budget friendly καθαριστικά προσώπου για όλους τους τύπους δέρματος

MHT