5-καθημερινές-συνήθειες-που-μπορούν-να-268976
©Acielle/Style du Monde

Η ακμή είναι ένα φαινομένο που αφορά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και συνήθως προκαλείται από ορμονικά ερεθίσματα, διατροφικές ανησυχίες και ο,τιδήποτε άλλο ενδιάμεσα και συχνά υπάρχουν περίοδοι που επιδεινώνεται και δημιουργούνται breakouts που είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε από τι προέρχονται. Αν είστε από εκείνους που ακολουθείτε μια καθημερινή ρουτίνα με τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης και εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, τότε η Dr Shefali Trasi Nerurkar, σύμβουλος δερματολόγος, η Dr Trasi Clinic και η La Piel Skin Clinic, αναλύουν τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εξάρσεις της ακμής σας αλλά και το τι μπορεί να κάνετε εσείς και να τις επιδεινώσετε.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε μια έξαρση ακμής εκτός από τη διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η Vogue καταγράφει μερικές καθημερινές συνήθειες που πιθανώς χειροτερεύουν την ακμή σας και ίσως να μην έχετε σκεφτεί.

5 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή-1
©Hunter Abrams

Χρήση λάθος προϊόντων

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιούμε στη ρουτίνα μας και να μην γνωρίζουμε ότι μας προκαλούν έξαρση. Κατά τη διαδικασία αυτή, μπορεί να βλάψουμε το δέρμα μας. «Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ακμής φράζοντας τους πόρους. Αυτό ισχύει ακόμη και για γυναίκες που συνήθως δεν έχουν ακμή και μπορεί να συμβεί από τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν. Είναι μια ήπια μορφή ακμής που προκαλείται από το μακιγιάζ που φορούν», δηλώνει η Dr Trasi Nerurkar. Το μακιγιάζ με βάση το λάδι συχνά τείνει να κάνει την ακμή χειρότερη, επομένως η αποφυγή του θα ήταν καλύτερη για το δέρμα σας. Το ίδιο ισχύει για τα gel και τα έλαια στην περιποίηση της επιδερμίδας—μπορούν επίσης να φράξουν το δέρμα, ειδικά αν δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματoς σας.

«Χρησιμοποιήστε καλλυντικά που δεν προκαλούν ακμή, ή make up, που δεν θα φράζει τους πόρους σας. Αν και τα αιθέρια έλαια είναι καλά, δεν τα αντέχουν όλοι οι τύποι δέρματος, ειδικά όταν εφαρμόζονται τακτικά. Επίσης, η λιπαρότητα των μαλλιών μπορεί να πάει στο πρόσωπο και την πλάτη και να προκαλέσει ακμή στην περιοχή γύρω από τα μαλλιά. Επιπλέον, πλένετε το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό, μην μοιράζεστε το καλλυντικά σας και καθαρίζετε τα πινέλα σας κάθε εβδομάδα».

Κατανάλωση πρωτεϊνών bodybuilding

Το γάλα περιέχει δύο πρωτεΐνες: καζεΐνη και ορό γάλακτος. Τα shake πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ορό γάλακτος—που σημαίνει ότι καταναλώνετε γαλακτοκομικά. «Ο ορός γάλακτος συγκεκριμένα φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί έξαρση, καθώς αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης που ονομάζεται IGF-1», εξηγεί. “Η ινσουλίνη αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, η οποία συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη ακμής”.

5 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή-2
©Hunter Abrams

Καθημερινή ζέστη και τριβή

Η acne mechanica, είναι ένα είδος ακμής που προκαλείται από τη θερμότητα και την τριβή. Η Dr Trasi Nerurkar εξηγεί ότι ένας συνδυασμός ιδρώτα, θερμότητας και τριβής, μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος. «Ο ιδρώτας στο δέρμα σας προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή, επομένως, τα ξεσπάσματα ακμής από τον ιδρώτα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ο ιδρώτας συνδυάζεται με την πίεση από καπέλα, ρούχα ή ιμάντες από σακίδιο».

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια ακμή είναι να πλύνετε απαλά την περιοχή και να χρησιμοποιήσετε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα χωρίς λάδι για τη θεραπεία της. «Χρησιμοποιήστε κατάλληλα προϊόντα για την ακμή και πλύνετε ρούχα, σεντόνια ή μαξιλαροθήκες που αγγίζουν το δέρμα σας», προσθέτει.

5 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή-3
©Hunter Abrams

Συναισθηματικό στρες

Το στρες είναι ένας πολύ συχνός παράγοντας που προκαλεί ακμή.«Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας ενεργοποιεί αυτή την απόκριση, η οποία οδηγεί σε απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και τα ανδρογόνα», περιγράφει. «Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος σας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ακμή».

Το άγχος και ο φόβος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ακμή προκαλώντας την παραγωγή κυτοκινών – αυτό προκαλεί φλεγμονή της περιοχής γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα.

Skin layering

Η χρήση πολλών προϊόντων μαζί μπορεί να αποδειχθεί λάθος, σύμφωνα με την Dr Trasi Nerurka. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η τεχνική είναι μόνο για ορισμένους τύπους δέρματος – εάν κάποιος με λιπαρό τύπο δέρματος την εφαρμόσει στη ρουτίνα του, μπορεί να καταλήξει να φράξει τους πόρους του. Αυτό επιδεινώνει επίσης την εμφάνιση ακμής».

Διαβάστε επίσης | 3 πρωινές συνήθειες που περιορίζουν το άγχος

MHT