βιωσιμότητα-είναι-το-αποσμητικό-σας-φ-150821

Βιωσιμότητα: Γνωρίζατε ότι το αποσμητικό σας θα μπορούσε να συμβάλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπιστώθηκε ότι τα αποσμητικά, όπως τα σαμπουάν και οι λοσιόν, συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε τέτοιο βαθμό όσο και τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα αποσμητικά εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές και ως VOC. «Αυτά τα μόρια είναι ένα σημαντικό συστατικό στον σχηματισμό της αστικής αιθαλομίχλης, η οποία είναι πολύ ανθυγιεινή για τον άνθρωπο», λέει ο Matthew Coggon, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στη Vogue. Ωστόσο, η αυξημένη οικολογική συνείδηση – σε συνδυασμό με ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τη χρήση αλουμινίου σε συμβατικά αποσμητικά (παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ενέχει κίνδυνο) – έχει στρέψει πολύ κόσμο προς πιο φυσικές μορφές αποσμητικών.

Αν και δυστυχώς το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί πλήρως, βρείτε παρακάτω μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε αποσμητικό φιλικό προς το περιβάλλον:

Μην επιλέγετε αποσμητικά σε σπρέι

Η ποσότητα των αποσμητικών σπρέι που καταναλώνουμε ξεπερνά τα 3 δις ετησίως. Αν και δεν περιέχουν πλέον επιβλαβείς χλωροφθοράνθρακες (CFC) που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, τα αποσμητικά σπρέι έχουν ακόμα προωθητικά αέρια που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. «Τα μείγματα προπανίου και βουτανίου (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου) χρησιμοποιούνται ευρέως ως προωθητικά. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με άλλα συστατικά στον αέρα και να σχηματίσουν δευτερεύουσες οργανικές ενώσεις, οι οποίες προάγουν και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη», εξηγεί ο καθηγητής Ghasem Nasr, επικεφαλής της ομάδας ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Salford.

Προτιμήστε αποσμητικά χωρίς άρωμα

Ενώ τα φυσικά αποσμητικά συχνά θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από αντίστοιχα χημικά, μπορούν ακόμα να εκπέμπουν VOC, συμβάλλοντας στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα προσωπικής φροντίδας με άρωμα ή με άλλα συστατικά εκτός από νερό και άλατα, τότε είναι πιθανόν να εκπέμπουν VOC στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Coggon. Αναζητήστε μια επιλογή χωρίς άρωμα όπου είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσετε τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις. «Τα αρωματικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αποσμητικών, είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές VOC στα σπίτια», συνεχίζει ο ειδικός.

Βιωσιμότητα: Είναι το αποσμητικό σας φιλικό προς το περιβάλλον;-1
©unsplash
1/1
Native Share

Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο αποσμητικό καταναλώνουμε, πρέπει και να σκεφτούμε τον αντίκτυπο όλων αυτών των συσκευασιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία AKT χρησιμοποιεί συσκευασίες μόνο από αλουμίνιο για τα φυσικά αποσμητικά της, αντί για το πλαστικό που χρησιμοποιείται συχνά στα αποσμητικά roll-on. «Όλες οι συσκευασίες μας είναι εντελώς plastic-free. Tα καπάκια μας είναι αλουμίνιο», λέει ο Currie. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλουμίνιο ξανά και ξανά, σε αντίθεση με τα πλαστικά και το χαρτί».

Χρησιμοποιήστε λιγότερο αποσμητικό

Ο απλούστερος τρόπος να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αποσμητικού σας είναι να χρησιμοποιείτε λιγότερο όπου είναι δυνατόν. Στην πραγματικότητα, ο Coggon παραδέχεται ότι έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί αποσμητικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εντελώς, λόγω των επιπτώσεών τους στον πλανήτη.

«Εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές ανάγκες του καθενός», καταλήγει, «αλλά ποτέ δεν είναι κακό να κοιτάζουμε τις λίστες συστατικών και να κάνουμε μια μικρή έρευνα για να δούμε πώς αυτά τα συστατικά επηρεάζουν το περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης | «Τι είναι ελπίδα για εσάς;» 30 προσωπικότητες της μόδας μας απαντούν αποκλειστικά

MHT