το-αντιγηραντικό-φρούτο-που-ενεργοπο-325508
©Unsplash

Οι φράουλες και τα οφέλη αυτού του αγαπημένου φρούτου για την υγεία και την ομορφιά

Ανοιξιάτικη απόλαυση, οι φράουλες αρχίζουν να μας δελεάζουν από τα ράφια της αγοράς και των σούπερ μάρκετ, προαναγγέλλοντας τον ερχομό της νέας σεζόν. Οι φράουλες θεωρούνται μια λιχουδιά που πρέπει να απολαμβάνετε ως επιδόρπιο ή ως συστατικό σε παγωτό, smoothies, μαρμελάδες και κέικ, αλλά είναι επίσης μια απροσδόκητη αντιγηραντική υπερτροφή. Χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (περιέχουν περισσότερη από τα πορτοκάλια) και μέταλλα όπως κάλιο και μαγγάνιο, οι φράουλες διαθέτουν μια ποικιλία υπερδυνάμεων. Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμούν την ακμή, προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πως θα πρέπει να τις καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Τι προσφέρουν στην επιδερμίδα;

Προσοχή όμως, όταν πρόκειται για την επιδερμίδα καλό είναι να κάνουμε μια διάκριση. Ο Dr. Ricardo Ruiz Rodríguez το εξηγεί στο βιβλίο του What Your Skin Says About You: «Η βιταμίνη C που λαμβάνουμε από το στόμα δεν πηγαίνει στο δέρμα, επομένως το ιδανικό είναι να εφαρμόσουμε αυτή τη βιταμίνη σε μορφή καλλυντικού στην επιφάνεια αν θέλουμε τα οφέλη της. Το επίπεδο της βιταμίνης C που εναποτίθεται είναι είκοσι επτά φορές υψηλότερο αν εφαρμοστεί με τη μορφή κρέμας ή ορού από ό,τι αν ληφθεί από το στόμα», έγραψε ο ειδικός. Όλα όμως βοηθούν, πέρα ​​από το ότι αυτό το νόστιμο φρούτο έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας.

«Οι φράουλες οφείλουν το χρώμα τους στην υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, που χαρακτηρίζεται από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα μας από την οξειδωτική βλάβη. Αυτή η χρωστική ουσία ανήκει στα καροτενοειδή, πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α, επομένως βελτιώνει το μαύρισμα μας εκτός από πολλά άλλα οφέλη, όπως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καρδιοπροστατευτικό και προστατευτικό έναντι των ακτίνων UVA», εξηγεί η Δρ Juana Coronado, της ιατρικής ομάδας Mira+Cueto, σε συνέντευξή του στη Laura Solla.

Το αντιγηραντικό φρούτο που ενεργοποιεί το κολλαγόνο και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι-1
©Unsplash

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία

Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο καθιστούν τις φράουλες κατάλληλες για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ιδιότητες που δεν πρέπει να αγνοηθούν περιλαμβάνουν ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα σε συμπληρώματα και θεραπείες. Xάρη στη συμβολή του στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών, των νεύρων και της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της καρδιάς: το μαγνήσιο. “Το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Προάγει επίσης τη μυϊκή χαλάρωση, βελτιώνοντας τη γενική ευεξία και ξεκούραση”, εξηγεί η Δρ Laura Parada, διατροφολόγος στο Slow Life House. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να τις συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας ως σνακ ή επιδόρπιο, νόστιμο και με λίγες θερμίδες συμπλήρωμα: 100 γραμμάρια φρέσκες φράουλες περιέχουν μόνο 33 kcal.

Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες, διαφορετικών μεγεθών, συνθέσεων και γεύσεων, που καλλιεργούνται στις εύκρατες ζώνες του πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές φράουλες (τεχνική ονομασία Fragaria Ananassa) είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών, το ένα από τη Βόρεια Αμερική και το άλλο από τη Χιλή. Οι φράουλες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα: φαίνεται ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία όλων των τύπων παθολογιών, από πονόλαιμο έως φλεγμονές έως πέτρες στα νεφρά.

Το αντιγηραντικό φρούτο που ενεργοποιεί το κολλαγόνο και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι-2
©Unsplash

Φράουλες: όλα τα οφέλη και οι ιδιότητες της φράουλας

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως το ελλαγικό οξύ που προστατεύει τις ίνες ελαστίνης. Υποστηρίζουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν στο να γίνει το δέρμα υγιές και λαμπερό.

Χάρη στις φυσικές πολυφαινόλες όπως οι ανθοκυανίνες, οι ελλαγιταννίνες και οι προκυανιδίνες, οι φράουλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Περιέχουν φολικό οξύ (ή βιταμίνη Β9), το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περιέχουν κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το αντιγηραντικό φρούτο που ενεργοποιεί το κολλαγόνο και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι-3
©Unsplash

Είναι πλούσιες σε νερό (που αποτελεί το 91%) και αποτελούν ενυδατική τροφή.

Χαμηλές σε θερμίδες (περιέχουν μόνο 32 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), είναι κατάλληλες για δίαιτες χαμηλών θερμίδων.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλούν σημαντικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν από όσους πάσχουν από διαβήτη.

Χάρη στην παρουσία διαλυτών και αδιάλυτων ινών, είναι ευεργετικές για τα καλά βακτήρια στο έντερο και βοηθούν στη σωστή πέψη.

Βοηθούν στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση φραουλών θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια.

Αντενδείξεις

Η αλλεργία στη φράουλα είναι αρκετά συχνή, ειδικά μεταξύ των παιδιών.

Οι φράουλες περιέχουν βρογχογόνα, αντιθρεπτικά συστατικά που αναστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν προβλήματα θυρεοειδούς.

Διαβάστε επίσης | Το συχνό λάθος που κάνουμε στην επιδερμίδα μας και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

MHT