coco-chanel-5-διαχρονικές-συμβουλές-μόδας-και-πώ-167513
©Horst P.Horst/ Conde Nast

Καμιά εμφάνιση της Coco Chanel δεν μπορεί να θεωρηθεί out of style. Από τις μονοχρωμίες και τις πέρλες, μέχρι τα tweed τζάκετ και τις καμέλιες, οι κώδικες της θρυλικής Coco παραμένουν επίκαιροι όσο ποτέ, παραδίδοντας μαθήματα που ακολουθούμε πιστά ακόμα και σήμερα.

Coco Chanel: 5 διαχρονικές συμβουλές μόδας και πώς εφαρμόζονται τώρα-1
©pixelformula

Ένα παιχνίδι με τις υφές

Ο πρώτος Chanel κανόνας είναι η ανάδειξη του σώματος, μέσα από τις αναλογίες. Για την Gabrielle η τέλεια ισορροπία σε ένα λουκ, επιτυγχάνεται από το συνδυασμό διαφορετικών υφών και όγκων, που τονίζουν τη γυναικεία σιλουέτα. H Coco ξεκίνησε ένα mix από αέρινα και σταθερά υφάσματα, όπως και διαφάνειες με οπάκ στυλ. Ο Karl Lagerfeld συνέχισε την διαδρομή και η Virginie Viard στο σήμερα συνδυάζει tweed oversized τζάκετ με στενά παντελόνια.

Coco Chanel: 5 διαχρονικές συμβουλές μόδας και πώς εφαρμόζονται τώρα-2
©pixelformula

Τα 4 χρώματα

Στο γαλαξία του οίκου Chanel υπάρχουν τέσσερα βασικά χρώματα, το μαυρό, το χρυσό, το κόκκινο και το μπεζ, γύρω από τα οποία κινούνται όλα. Η προσέγγιση της Coco Chanel ήταν πάντα η πρόκληση αντιθέσεων, ώστε κάθε χρώμα να έχει την προοπτική να ξεχωρίζει. Γι’ αυτό και στα shows της Chanel το λευκό συνδυάζεται με μαύρο, ο χρυσός με το silver και οι ντελικάτες αποχρώσεις με πιο φωτεινές. Αυτές οι αντιθέσεις είναι που οδηγούν σε αρμονικά και σοφιστικέ color-block.

Coco Chanel: 5 διαχρονικές συμβουλές μόδας και πώς εφαρμόζονται τώρα-3
©pixelformula

Μην ξεχνάτε τα αξεσουάρ

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη των αξεσουάρ ήταν ο κανόνας της Coco Chanel, που πρόσθετε στα look της κοσμήματα, ζώνες, καπέλα και φυσικά τσάντες. Ξεκινώντας από τη βάση, κάθε εμφάνιση χτίζεται σταδιακά. Τα κοσμήματα είναι ο πρωταγωνιστής, με την Gabrielle να επιλέγει κολιέ με πέρλες και σμάλτο. Η ζώνη αποκτά επίσης ρόλο κοσμήματος. Δεν φοριέται μόνο με παντελόνια, αλλά και πάνω από φορέματα ή παλτό, για να τονίζει τη μέση. Η τσάντα είναι το έργο τέχνης που συνδυάζει άνεση και ομορφιά και συνοδεύεται πάντα από αλυσίδα. Την τελική πινελιά προσθέτουν τα καπέλα ή στην πιο σύγχρονη εποχή, τα headbands και οι μεταξωτές κορδέλες.

Coco Chanel: 5 διαχρονικές συμβουλές μόδας και πώς εφαρμόζονται τώρα-4
©pixelformula

Τα τακούνια είναι χαμηλά και απαραίτητα

Σίγουρα τα flat παπούτσια έχουν το πλεονέκτημα της άνεσης, τα τακούνια όμως ασκούν άλλη γοητεία. Η Coco Chanel πίστευε πολύ σε αυτό τον κανόνα, γι’ αυτό και τα ιδανικά παπούτσια για εκείνη είχαν χαμηλό και τετραγωνισμένο τακούνι, συνδυάζοντας πρακτικότητα και κομψότητα. Το low heel είναι πιο σοφιστικέ από το φλατ, πιο εκλεπτυσμένο από το stiletto και φυσικά επιτρέπει ευελιξία κινήσεων.

Coco Chanel: 5 διαχρονικές συμβουλές μόδας και πώς εφαρμόζονται τώρα-5
©Chanel

Μια σταγόνα άρωμα

“Μια γυναίκα χωρίς άρωμα, είναι μια γυναίκα χωρίς μέλλον”. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά quotes της Coco Chanel που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα. Η ίδια δημιούργησε το θρυλικό Chanel N ° 5,  θέλοντας ένα άρωμα που να την εκφράζει απόλυτα. Το ίδιο πρότεινε σε κάθε γυναίκα, να ανακαλύψει αυτή την ευωδιά που περιγράφει την προσωπικότητά της. Το άρωμα είναι στην ουσία η τελική πινελιά μιας εμφάνισης, η αόρατη υπογραφή μιας γυναίκας, που καταφέρνει να μένει ανεξίτηλη.

Διαβάστε επίσης | To show του οίκου Chanel γέννησε και τις τάσεις του επόμενου χειμώνα

MHT