εβδομάδα-μόδας-μιλάνου-το-riviera-style-της-max-mara-για-242887
©Max Mara

Η Ριβιέρα αποτελούσε πάντα σημείο συνάντησης της αριστοκρατίας και των μποέμ προσωπικοτήτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι συναντήσεις των F. Scott Fitzgerald, Picasso και Stravinsky, και οι μεταξύ τους συζητήσεις, θεωρούνταν θρυλικές. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες όμως ήταν οι συναντήσεις των συντρόφων τους, που εκείνη τη στιγμή από μούσες μετατρέπονταν σε μαέστρους που κινούσαν τα νήματα.

Πρόκειται για την Zelda Fitzgerald, σύζυγο του διάσημου συγγραφέα, τη Dora Maar φωτογράφο, ποιήτρια και σύντροφο του Pablo Picasso, τη Renee Perle, σιωπηλή μούσα και αγαπημένη του φωτογράφου Jacques Henri Lartigue. Το riviera look τους ήταν απλά ακαταμάχητο και έμεινε στην ιστορία, ειδικά αυτό της Renee Perle, με τα έντονα βαμμένα μάτια, τα καλοσχηματισμένα χείλη και τα κυματιστά της μαλλιά.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-1
©Max Mara

Στη σύγχρονη εποχή ο οίκος Max Mara για την συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 που μόλις παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, μεταφράζει αυτή την αισθητική σε tank top με ανοιχτή πλάτη, ογκώδη ναυτικά παντελόνια, μεγάλα καπέλα και μακριές φούστες που αγκαλιάζουν τους γοφούς και στη συνέχεια σχηματίζουν σειρές από πτυχώσεις.

Από την άλλη συναντάμε και την Ιρλανδή αρχιτέκτοντα Eileen Gray η οποία έχτισε την παραθαλάσσια βίλα E1027 για την ίδια και τον αγαπημένο της, προτείνοντας μια πιο θηλυκή οπτική του μοντερνισμού. «Η φτώχεια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πηγάζει από την ατροφία του αισθησιασμού», είπε. Προκαλώντας την άκαμπτη ευθυγράμμιση των αρσενικών προτύπων, η κάτοψη της Gray ενσωματώνει την περιστασιακή καμπύλη. Η Max Mara εμπνέεται από αυτό το παράδειγμα και προτείνει υπερβολικούς φιόγκους από οργάντζα με λουλούδια σε στυλ Perlesque «art vernaculaire». 

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-2
©Max Mara

Η Max Mara και η Eileen Gray, συναντιούνται και σε κάτι ακόμα, στην αντίλψη πως τόσο τα σπίτια όσο και τα ρούχα σχεδιάζονται για να τα ζούμε. Για την SS23 collection της Mara Mara, αυτό σημαίνει απαλά παλτό που ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος, total look σε lino greggio, ένα ακατέργαστο, μη βαμμένο λινό με κρόσσια στο τελείωμα, σύνολα που αγκαλιάζουν τις καμπύλες. Τα χρώματα είναι ανάλαφρα και φωτεινά, όπως το buttery yellow, το ζαχαρί, το mint, αποχρώσεις για μια βόλτα με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-3
©Max Mara

Άραγε αυτές οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν ποτέ; Η Max Mara θέλει να πιστεύει πως ναι…

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-4
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-5
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-6
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-7
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-8
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-9
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-10
©Max Mara
Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Το riviera style της Max Mara για την SS23-11
©Max Mara

Διαβάστε επίσης | Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: Οι τοπ style moments από το Diesel show για την SS23