gucci-garden-archetypes-η-εντυπωσιακή-έκθεση-για-τα-100-χρόν-180307
©Agnese Bedini / Courtesy of Gucci

Μετά την «Aria», μια συλλογή που ενσωματώνει στοιχεία του οίκου Balenciaga και του Demna Gvasalia, ο Alessandro Michele παρουσιάζει το «Archetypes», μια έκθεση αφιερωμένη στην πλούσια ιστορία και το όραμα του οίκου Gucci στο Gucci Garden της Φλωρεντίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, που επιστρέφει στην πόλη όπου εκατό χρόνια πριν ο Guccio Gucci ίδρυσε τον οίκο του.

Από τα ζωγραφισμένα στο χέρι γκράφιτι που παραπέμπουν στην συλλογή 2018 «Gucci Dans Les Rues», η οποία ήταν φόρος τιμής στις ταραχές του Παρισιού το Μάιο του 1968, μέχρι το κόκκινο μπάνιο, αντίγραφο μπάνιου ενός νυχτερινού κέντρου του Βερολίνου, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την καμπάνια της άνοιξης του 2016, «Rebellious Romantics» του Michele, ο ευφάνταστος σχεδιαστής έχει καταφέρει να αποτυπώσει την έμπνευση των συλλογών του μέσα από διαφορετικούς θεματικούς χώρους που ταξιδεύουν το επισκέπτη στο Τόκυο, το Λος Άντζελες αλλά και σε ουτοπικούς κόσμους ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Gucci Garden Archetypes: Η εντυπωσιακή έκθεση για τα 100 χρόνια του οίκου Gucci στη Φλωρεντία-1
©Agnese Bedini / Courtesy of Gucci

Μια από τις εκπλήξεις του «Gucci Garden Archetypes» αποτελεί ένα δωμάτιο γεμάτο γυάλινα ράφια με 1.400 πεταλούδες, τόνους παιχνιδιών, 182 ρολόγια κούκων το καθένα σε διαφορετική ώρα, 420 διακοσμημένα ζευγάρια sneakers και 110 περούκες εποχής.

‘’Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνοδεύσω το κοινό σε αυτά τα πρώτα έξι χρόνια της περιπέτειας μου, προσκαλώντας το να γνωρίσει το φαντασιακό, την ιστορία, το απρόσμενο, το glitter. Έτσι δημιούργησα μια παιδική χαρά συναισθημάτων, όπως εκείνα που υπάρχουν στις καμπάνιες μου, επειδή αυτά αναδεικνύουν ξεκάθαρα την αισθητική μου’’, δήλωσε ο Alessandro Michele μιλώντας για την έμπνευση πίσω από το «Archetypes». Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης άλλωστε, μας προκαλεί να εξερευνήσουμε την έννοια του αρχέτυπου, δηλαδή του πρωτότυπου που αντιγράφεται, και τη μοναδικότητα που κρύβεται σε κάθε καμπάνια του οίκου.

Gucci Garden Archetypes: Η εντυπωσιακή έκθεση για τα 100 χρόνια του οίκου Gucci στη Φλωρεντία-2
©Agnese Bedini / Courtesy of Gucci

To ταξίδι των αισθήσεων συμπληρώνεται με το νέο «Gucci Garden eau de parfum», που εντάσσεται στην πολυτελή συλλογή «The Alchemists Garden», διαθέσιμη σε περιορισμένη έκδοση 1.000 αριθμημένων μπουκαλιών από μαύρο λακαρισμένο γυαλί. Το βασικό συστατικό του είναι το λουλούδι της σκούπας (broom flower), που παραδοσιακά συνδέεται με τη μαγεία και την αλχημεία, συνδυασμένο με γλύκες, φρουτώδεις νότες και ζεστούς τόνους που θυμίζουν tobacco.

Το Gucci Garden άνοιξε τις πόρτες του το 2018 στην ιδιαίτερη πατρίδα του οίκου και στεγάζεται στο μεγαλοπρεπές Palazzo della Mercanzia. Σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Alessandro Michele, ο χώρος στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομίας του οίκου Gucci μέσα από ρούχα, έργα τέχνης, αρχειακό υλικό, βίντεο και installations.

Gucci Garden Archetypes: Η εντυπωσιακή έκθεση για τα 100 χρόνια του οίκου Gucci στη Φλωρεντία-3
©Agnese Bedini / Courtesy of Gucci

Μπορείτε να απολαύσετε και εσείς την έκθεση «Gucci Garden Archetypes», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος του μήνα, μέσα από ένα μοναδικό online virtual tour.

Διαβάστε επίσης | Οι Gucci Beloved bags έγιναν talk show

MHT