μήπως-η-υφασμάτινη-τσάντα-βλάπτει-περ-189906
©Getty Images

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις πλαστικές τσάντες μιας χρήσης για την προστασία του περιβάλλοντος, τι συμβαίνει όμως με τις υφασμάτινες βαμβακερές τσάντες; Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις New York Times, τονίζει πως ίσως δεν είσαι τόσο eco-friendly όσο πιστεύουμε, ειδικά μάλιστα αν έχουμε ήδη αρκετές. Συγκεκριμένα μια υφασμάτινη tote bag χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί είκοσι χιλιάδες φορές για να αντισταθμίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, λόγω της μεγάλης ποσότητας ενέργειας και νερού που απαιτούνται για την κατασκευή της και την επίδραση που έχει στη στιβάδα του όζοντος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια υφασμάτινη τσάντα κάθε μέρα για πενήντα τέσσερα χρόνια, ώστε να φτάσει τον απαιτούμενο αριθμό χρήσεων. Οι υφασμάτινες τσάντες επίσης ανακυκλώνονται δύσκολα, πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο τον οικολογικό χαρακτήρα της. Ποια η στάση όμως που πρέπει να κρατήσουμε όλοι εμείς που έχουμε σταματήσει τη χρήση της πλαστικής τσάντας στο σουπερμάρκετ, επιλέγοντας υφασμάτινη; “Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια υφασμάτινη τσάντα όσο περισσότερο μπορούμε. Επιλέξτε μια καλής ποιότητας και ανθεκτική και κρατήστε τη για χρόνια”, συμβουλεύει η Pauline Deutz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Hull και expert στην κυκλική οικονομία.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως στη Βρετανία ανκυκλώνεται μόνο το 6% του πλαστικού, για να καταλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι τσάντες μιας χρήσης στους ωκεανούς. Ο λόγος που επιλέγουμε εναλλακτικές όπως η υφασμάτινη τσάντα, είναι για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στους ωκεανούς. Το μήνυμα είναι να επαναχρησιμοποιούμε την tote bag όσο περισσότερο μπορούμε και να μην αγοράζουμε μια ακόμα με την πρώτη ευκαιρία. “Η καλύτερη λύση περιβαλλοντικά είναι να χρησιμοποιείτε πάντα την τσάντα που έχετε ήδη στο σπίτι, υφασμάτινη, χάρτινη ή πλαστική, αντί για μια καινούρια”, συμβουλεύει ο Tomas Ekvall, επικουρικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chalmers Universito of Technology.

Διαβάστε επίσης | Από την παραλία στο γραφείο: Τα look της επιστροφής

MHT