υψηλή-ραπτική-oι-αριθμοί-που-αφηγούντα-147421

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020 θα διεξαχθεί ψηφιακά, ώστε να μην παρεκκλίνει από τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για αποφυγή του συνωστισμού.

Η παλαιότερη παράδοση της μόδας, γνωστή για τη μεγαλοπρέπειά της, γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Παρίσι. «Η υψηλή ραπτική αποτελεί την αιχμή του δόρατος όσον αφορά τη δημιουργία – είναι ένα φανταστικό κράμα δεξιοτεχνίας και πρωτοπορίας», είπε ο Ralph Toledano, Πρόεδρος της Fédération de la Haute Couture et de la Mode, στη Vogue πέρυσι. «Είναι ένας τόπος απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας για τους σχεδιαστές, καθώς και ένα μέσο διαμόρφωσης χαρακτήρα για τα brands».

Με αφορμή την ψηφιακή της παρουσίαση, που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, εξερευνούμε την εξέλιξή της υψηλής ραπτικής στον χρόνο μέσα από αριθμούς:

1858

Ο Βρετανός σχεδιαστής Charles Frederick Worth – για πολλούς ιστορικούς μόδας ο «πατέρας της υψηλής ραπτικής» και ο «πρώτος couturier», ιδρύει τον πρώτο οίκο υψηλής ραπτικής στο νούμερο 7, της οδού Paix, στο Παρίσι.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-1
©Getty Images
1/7
Native Share

1868

Ιδρύεται η Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM), με σκοπό την ενίσχυση της γαλλικής μόδας μέσα από τη διαχείριση των εβδομάδων μόδας στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή, προωθεί σχεδιαστές που πληρούν τις προσδοκίες όσον αφορά τη δεξιοτεχνία να λάβουν μέρος στο επίσημο πρόγραμμα της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής.

150

Ο μέσος όρος ωρών που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα απλό φόρεμα υψηλής ραπτικής.

1,000

Ο μέσος όρος ωρών που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα κομμάτι υψηλής ραπτικής που περιλαμβάνει κεντήματα στο χέρι και άλλες διακοσμήσεις. Τόσο χρειάστηκε για να κατασκευαστεί το look 39 στο σόου της Chanel για τη σεζόν Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2018.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-2
©Indigital
2/7
Native Share

1,600

Οι ώρες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το νυφικό της Chiara Ferragni που σχεδίασε η Maria Grazia Chiuri

6,000+

Οι ώρες που απαιτούνται για τη δημιουργία των πιο περίτεχνα κεντημένων και διακοσμημένων φορεμάτων υψηλής ραπτικής.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-3
©Conde Nast Archive
3/7
Native Share

4

Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζεται να αφιερωθούν στη δημιουργία ενός μόνο ενδύματος υψηλής ραπτικής του οίκου Chanel (συμπεριλαμβανομένων της πρώτης μοδίστρας και των υπολοίπων τριών).

10

Ο αριθμός των fittings που μπορεί να χρειαστούν για να τελειοποιηθεί ένα φόρεμα πάνω στον πελάτη. Τα πιο απλά ενδύματα που αναδεικνύονται από τις πασαρέλες χρειάζονται συνήθως 2 δοκιμαστικά και μπορεί να χρειαστούν 6-8 εβδομάδες για να παραδοθούν. Μερικοί πελάτες έχουν μανεκέν με τις διαστάσεις τους επομένως δεν είναι ανάγκη να ταξιδεύουν στο Παρίσι για τα fittings.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-4
©Getty Images
4/7
Native Share

70

Ο αριθμός των μοδιστρών που απασχολεί το ατελιέ του Valentino στη Ρώμη. Στις περιόδους παρουσίασης των κολεξιόν αγγίζει και τις 80.

2,200

Ο αριθμός των μοδιστρών που έχουν τις ικανότητες να δουλέψουν στην υψηλή ραπτική παγκοσμίως. Η κοινότητά τους ονομάζεται “les petite mains”, που σημαίνει «μικρά χέρια».

2

Ο αριθμός των φορών που οι οίκοι παρουσιάζουν τις συλλογές υψηλής ραπτικής τους ετησίως. Οι καλοκαιρινές συλλογές παρουσιάζονται τον Ιανουάριο και οι χειμερινές τον Ιούλιο.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-5
©Getty Images
5/7
Native Share

16

Ο αριθμός των οίκων που έχουν νομικά το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο υψηλή ραπτική. Τα επίσημα μέλη της κοινότητα της haute couture είναι: Adeline André, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Bouchra Jarrar, Chanel, Christian Dior, Franck Sorbier, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Julien Fournié, Maison Margiela, Maison Rabih Kayrouz, Maurizio Galante, Schiaparelli και Stéphane Rolland.

7

Ο αριθμός των “correspondent” μελών, καθώς και των ξένων μελών, που τα ατελιέ τους δεν βρίσκονται στο Παρίσι: Azzedine Alaïa, Elie Saab, Fendi Couture, Giorgio Armani, Valentino, Versace and Viktor & Rolf.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-6
©Getty Images
6/7
Native Share

4,000

Ο εκτιμώμενος αριθμός πελατών υψηλής ραπτικής παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, καθώς και η Debra L Lee, πρώην CEO της Black Entertainment Television και νυν μέλος του συμβουλίου του οίκου Burberry.

Υψηλή Ραπτική: Oι αριθμοί που αφηγούνται την ιστορία της-7
©Getty Images
7/7
Native Share

9,000 με 1 εκατομμύριο

Το κόστος σε ευρώ ενός απλού φορέματος υψηλής ραπτικής και ενός πιο περίτεχνου. Σε αντίθεση με τα κομμάτια του ready-to-wear, τα ενδύματα της haute couture δεν περιλαμβάνουν τιμή – το κόστος υπολογίζεται με βάση τα υλικά και τις ώρες εργασίας για να ολοκληρωθεί.

Διαβάστε επίσης | H Maria Grazia Chiuri για όλα όσα ενέπνευσαν την haute couture συλλογή του Φθινοπώρου

MHT