Την ώρα που μιλάμε, ο Perfume Genius – καλλιτεχνικό όνομα του διάσημου τραγουδιστή ελληνικής καταγωγής Michael Hadreas – κάθεται στην τραπεζαρία του σπιτιού του, φορώντας ένα μακρυμάνικο γκρι t-shirt και ένα καπέλο του baseball, γιατί “τα μαλλιά μου ξέφυγαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας,” μου λέει γελώντας. Μπορεί να μη φοράει το λευκό φανελάκι που φορούσε στη φωτογράφιση για την προώθηση του νέου άλμπουμ, το οποίο παραπέμπει στον διάσημο ρόλο του Marlon Brando στην ταινία Λεωφορείο ο Πόθος. Αλλά ο πόθος, ο πόνος από την απώλεια ή το ανεκπλήρωτο ενός έρωτα, η επιθυμία, η μελαγχολία, ο γκοθ ρομαντισμός και ο σκοτεινός λυρισμός του κόσμου του Perfume Genius είναι εκεί και εντοπίζονται στις λεπτομέρειες. Όπως στο βάζο με τα νεκρά λουλούδια που είναι ακόμα στολισμένο στο κέντρο της τραπεζαρίας του. Ένας φίλος του τα έστειλε την ημέρα που κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του, στις 15 Μαΐου 2020.
Ποιος είναι ο κόσμος του νέου άλμπουμ του, όμως; “Σκέφτηκα αυτά τα τραγούδια σαν δοχεία συναισθημάτων. Πολύπλοκων συναισθημάτων, αληθινών ή φανταστικών, όπου εναλλάσσεται το σκοτάδι και το φως. Ήθελα να δημιουργήσω έναν ζεστό χώρο που θα συνυπάρχουν όλες αυτές οι ιδέες, που θα επιτρέπεται να ζουν εκεί ασφαλείς. Καμιά φορά νιώθω ότι μας ζητείται να επιλέξουμε ένα μόνο συναίσθημα, ή έναν τρόπο ύπαρξης, μία μόνο μικρή ιδέα που μπορούμε να μοιραστούμε. Αλλά για μένα δεν υπάρχει αυτή η τάξη, εγώ υποστηρίζω το χάος. Έτσι, συνέδεσα όλα αυτά τα ξεχωριστά ‘δωμάτια’ μεταξύ τους και υποθέτω ότι, τελικά, αυτός ο δίσκος είναι σαν μία τρυφερή ξενάγηση στο μεγάλο κτίριο όπου κατοικούν όλα αυτά”.

Θυμάμαι πριν δύο χρόνια να βλέπω τη σειρά Sense8, μία σειρά που κατήργησε φόρμες και νόρμες, γιόρτασε τον έρωτα, την πανσεξουαλικότητα, το unity in diversity και οραματίστηκε ένα queer μέλλον, και να σκέφτομαι πόσο πολύ, ακριβώς για αυτούς τους λόγους, θα ταίριαζε ένα τραγούδι του Perfume Genius σε κάποια από τις έντονα ερωτικές σκηνές της. Έχοντας υπάρξει στόχος bullying και ομοφοβικών επιθέσεων στο σχολείο και πάσχοντας από την επίπονη σωματικά νόσο του Crohn, ο Perfume Genius πέρασε μεγάλο κομμάτι της εφηβείας του με κατάθλιψη, αναζητώντας τρόπους να “βγει” από το σώμα του. Και το μέσο που βρήκε ήταν η μουσική. “Φορούσα μία πετσέτα τυλιγμένη στο κεφάλι μου, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να είχα μακριά μαλλιά, χορογραφούσα τραγούδια της Gloria Estefan και ανάγκαζα τους γονείς μου να βλέπουν αυτά τα αυτοσχέδια shows μου”, μου λέει ο ίδιος. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Perfume Genius κυκλοφορεί το gay anthem τραγούδι του “Queen” και γίνεται ο βασιλιάς της queer pop.
Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων δίσκων του, ήταν τα αιθέρια φωνητικά και οι απόκοσμες, σαν χορωδίες αγγέλων, μελωδίες στα τραγούδια του, σαν μία εξωσωματική, μεταφυσική εμπειρία στην οποία αφήνεσαι να αιωρείσαι. Στο Set My Heart on Fire Immediately κάτι έχει αλλάξει, όμως. Υπάρχει κάτι πιο στέρεο, πιο προσγειωμένο, πιο απτό. “Κάθε φορά που δημιουργώ έναν νέο δίσκο προσπαθώ να βγω έξω από comfort zone μου. Να τραγουδήσω με νέους τρόπους, να βρω συγχορδίες που δεν είναι συνηθισμένες, να διαστρεβλώσω τον ήχο. Το σώμα μου και η σχέση μου με αυτό δεν είναι πράγματα με τα οποία είχα ασχοληθεί ουσιαστικά. Τα προσέγγιζα μόνο ως ιδέα, ως performance, αλλά όχι με έναν ζεστό τρόπο που θα επουλώσει τα τραύματά μου. Το να χορεύω ή να αποκαλύπτω σημεία του σώματός μου έμοιαζαν πράξεις μαζοχιστικές και επαναστατικές. Με αυτό το άλμπουμ, ήθελα επιτέλους να νιώθω περήφανος και άνετος μέσα στο σώμα μου. Με μεγαλύτερη επαφή μαζί του. Και ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία μου”.