Cinema: Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις ταινίες που θεωρούμε σήμερα «κλασικές» ή ακόμα και αριστουργήματα για την εποχή τους δεν έλαβαν την ίδια αναγνώριση από το κοινό όταν κυκλοφόρησαν.
Οι λόγοι για αυτό φυσικά είναι διάφοροι και θα μπορούσαν να αποδοθούν είτε στο ότι ήταν αρκετά πειραματικές, είτε στο ότι κυκλοφόρησαν σε λάθος χρόνο ή ακόμα και στο ότι οι συγκυρίες δεν ήταν ευτυχείς. Πολλές φορές, άλλωστε, ο παράγοντας τύχη ήταν αυτός που ανέδειξε ταινίες που αλλιώς θα θεωρούνταν αποτυχίες.
Όπως και να έχει όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές από αυτές τις «αποτυχίες» σήμερα εντάσσονται σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς cult λίστες με ταινίες και χαίρουν διεθνούς αποδοχής από πολλούς σινεφίλ. Πλατφόρμες όπως Netflix, Amazon Prime και άλλες έχουν γεμίσει τις συλλογές τους με ταινίες που κατάφεραν τελικά να κατακτήσουν την καρδιά του κοινού και μας δίνουν την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τη δική μας γνώμη.
Από το The Wizard of Oz, στο Mulholland Drive, βρείτε παρακάτω 11 ταινίες που δεν ξεκίνησαν με τον πιο φιλόδοξο τρόπο, αλλά κατάφεραν να μας κερδίσουν:
1. The Wizard of Oz (1939)

Ο Μάγος του Οζ είναι μία από τις ταινίες που θεωρήθηκαν εξ΄αρχής οικονομική αποτυχία. Με κόστος παραγωγής 2.7 εκατομμύρια δολάρια, και έσοδα από τις προβολές 3 εκατομμύρια, η ταινία μάλλον αναδείχθηκε σε φιάσκο. Οι κριτικές επίσης δεν βοήθησαν. Ο Russell Maloney του New Yorker κατακρεούργησε την ταινία, λέγοντας πως «δεν είχε φαντασία, καλό γούστο ή ευστροφία». Σήμερα θεωρείται κλασική, αλλά της πήρε 10 χρόνια για αποζημιώσει τόσο τους παραγωγούς της, όσο και τους κριτικούς.
2. Citizen Kane (1941)

Ένα έργο που σήμερα θεωρείται all-time-classic χάρη στις προοδευτικές θεματικές του, το καινοτόμο στιλ και την έξυπνη δομή του, το Citizen Kane έλαβε από την αρχή διθυραμβικές κριτικές, κάτι που ωστόσο δεν είχε αντίκτυπο στο εμπορικό κομμάτι.
Ενώ πολλοί πιστεύουν πως το θέμα της ταινίας υπήρξε πολύ κυνικό για την εποχή γι’ αυτό και δεν γνώρισε την αντίστοιχη επιτυχία, η αλήθεια είναι ότι ο μεγιστάνας William Randolph Hearst που ενέπνευσε με τη ζωή του την ταινία, απαγόρευσε στον Τύπο να τη διαφημίζει και να αναφέρει το όνομά της.